5 redenen om lijnzaad ook eens op je eigen menu te zetten

Zaden en pitten zijn niet alleen gezond voor onze paarden; ook voor ons zijn het kleine krachtpatsertjes. Ze bevatten namelijk vezels, vetzuren en diverse vitaminen en mineralen. Zet lijnzaad daarom ook eens op je eigen menu!

lijnzaad gezond

? Het bevat veel omega 3
Omega 3-vetzuren beschermen je tegen hart- en vaatziekten en zijn dan ook onmisbaar voor een gezond lichaam. Het zijn de ‘goede’ vetten, die je lichaam nodigt heeft. De bekendste vetzuren zijn ALA, EPA en DHA. Die laatste twee vind je vooral in vette vis, en ALA vind je in plantaardige voeding – zoals in lijnzaad! Je lichaam kan zelf geen ALA aanmaken, dus het moet via voeding binnenkomen.

? Het helpt je darmflora en bevordert je spijsvertering
Lijnzaad bevat veel vezels, en die zijn onmisbaar voor gezonde darmen en een gezonde spijsvertering. Lijnzaad is ook een prebiotica: prebiotica zijn voedingsvezels die de goede darmbacteriën voeden. Die darmbacteriën zijn belangrijk voor je darmen, ze produceren vitaminen en ‘verjagen’ de slechte bacteriën in je darmen. Ook zuigen de vezels zich vol met vocht, wat je spijsvertering bevorderd, én geven ze je langer een verzadigd gevoel (waardoor je minder snel honger hebt en snackaanvallen tegengaat).

? Het bevat B-vitamines
In de zaadjes zit o.a. vitamine B1. Deze vitamine is onmisbaar voor de energievoorziening in je lichaam: je lichaam heeft ‘m namelijk nodig om koolhydraten om te zetten naar energie. Ook is de vitamine belangrijk voor je zenuwstelsel en hartspier. Andere vitaminen in lijnzaad zijn vitamine B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur).

? Het levert o.a. magnesium en mangaan
In één eetlepel lijnzaad zit ongeveer 10 procent van onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) magnesium en 13 procent ADH mangaan. Dit zijn twee mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Zo zorgt magnesium voor gezonde botten en spieren, en is mangaan betrokken bij het leveren van energie. Andere mineralen in lijnzaad zijn o.a. calcium, ijzer, kalium en zink.

? Er zitten polyfenolen in
Een moeilijk woord, maar polyfenolen bevatten op hun beurt weer flavonoïden: antioxidanten dus. En die worden pas echt gezien als krachtpatsers! Antioxidanten hebben namelijk talloze voordelen voor je gezondheid. Al jaren wordt er door wetenschappers veel onderzoek naar gedaan, want antioxidanten worden er o.a. van verdacht dat ze je lichaam beschermen tegen vrije radicalen (schadelijke stoffen) en dat ze je hormonen in balans kunnen brengen.

Zo eet je het!
Lijnzaad heeft een nootachtige smaak. De zaadjes zijn daarom lekker door je havermout, (soja)yoghurt, salade, of op je boterham met pindakaas of hummus. Je kunt ook lijnzaadolie gebruiken, als basisdressing over je salade of pasta.

Let op: net als bittere amandelen, vlierbessen en cassave bevat lijnzaad het stofje cyanogenen. Je lichaam kan dit bij grote hoeveelheden omzetten in een giftige stof. Eet daarom niet dagelijks talloze eetlepels lijnzaad, maar houd het bij 1 tot 2 eetlepels. Bij lijnzaadolie speelt dit probleem niet, daar zit vrijwel geen cynogenen meer in.

Heel, gebroken of gemalen?
Eet je de zaadjes in z’n geheel, dan wordt het nauwelijks verteerd door de harde schilletjes. Je kunt het daarom beter gebroken eten. Het nadeel hiervan is dat het dan snel zijn werkzame, goede stoffen verliest. Daarom wordt vaak aangeraden om hele lijnzaad te kopen, en dit zelf kort voor gebruik even grof te breken in een vijzel. Ga liever niet voor (fijn) gemalen lijnzaad, het stofje cyanogenen kan dan namelijk beter opgenomen worden door je lichaam en dat wil je liever niet. 🙂

Eet jij weleens lijnzaad? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) en/of Instagram (klik hier)!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *