5 tips voor het kiezen van een barebackpad: hier moet je op letten

Ben je van plan om een barebackpad te kopen? Met deze tips koop je gegarandeerd de perfecte barebackpad voor jou en je paard!

barebackpad kopen tips

1: Kijk naar het lichaam van je paard.
Hoewel een barebackpad geen harde delen heeft en de vorm zich dus aanpast aan de vorm van je paard, is het toch een goed idee om eerst te kijken naar wat bij je paard past. Heeft je paard een hoge schoft? Dan zijn niet alle barebackpads even fijn. Ga voor een exemplaar dat anatomisch gevormd is, zodat het niet over de schoft trekt en ongemak kan geven.
Kitty van de webshop Kifrahorse verkoopt veel verschillende barebackpads. Zij tipt: “Voor paarden met verminderde rugbespiering is het extra fijn om te kiezen voor een barebackpad met inlagen of het gebruik van een goede stevige (boomloze) pad onder je barebackpad.” Inlagen, of inleggers, zijn een soort ‘kussens’ die in de pads geschoven kunnen worden. Ze zorgen voor een betere drukverdeling en meer ruggengraatvrijheid voor het paard.
Kijk dus eerst goed naar het lichaam van je paard, zodat je al direct een selectie kan maken van geschikte én minder geschikte barebackpads.

2: Bedenk waar je de barebackpad voor wilt gebruiken.
Ben je van plan om de pad slechts één keer in de week te gebruiken voor een kort stapritje, dan is de dikte en de vulling van de pad iets minder belangrijk dan wanneer je ‘m drie keer per week in de rijbak wilt gebruiken. Hoe intensiever je de pad gebruikt, hoe belangrijker de dikte van de vulling is.
Ook wil je tijdens het buitenrijden misschien een ‘veiliger’ gevoel ervaren, en is daarom een barebackpad met een meer gesloten zit heel welkom. Kitty: “Een pad met (dijbeen)wrongen kan net wat meer stabiliteit geven bij een onverwachte zijsprong.” Wil je juist liever een open zit ervaren, dan kun je pads als deze beter niet kiezen. Ook het materiaal heeft invloed op hoe stevig je zit. Zo is synthetisch suède vrij stroef, waardoor het meer grip geeft aan de ruiter, maar het je bewegingsvrijheid wel iets belemmert.

barebackpad kopen tips

1. Brockamp Support – klik hier om ‘m te shoppen
2. Harry’s Horse Barebackpad – klik hier om ‘m te shoppen
3. Pioneer Support Airmesh – klik hier om ‘m te shoppen

3: Check het singelsysteem.
Barebackpads kunnen verschillende singelsystemen hebben. Bij allemaal geldt: singel nooit te strak aan. Vooral bij barebackpads die de singelband over de rug heen hebben lopen is dit belangrijk. Een singelband die over de rug loopt kan teveel druk op de rug veroorzaken als je te strak aansingelt. Kitty: “Vaak hebben deze barebackpads een dikke padding of inlagen, waardoor er bij normaal aansingelen geen problemen hoeven te ontstaan.” Let hier dus goed op bij de aanschaf van je barebackpad en bij het aansingelen. Je kunt ook kiezen voor een V-singelsysteem. Dit is een populair systeem, want het verdeelt de druk gelijkmatiger en het zorgt voor een stabiele ligging van de pad. Ook kun je je singelstoten beter positioneren.

4: Denk na over de onderzijde.
Barebackpads kunnen ook verschillende onderzijden hebben. Zo hebben veel pads een sympanova onderzijde. Dit heeft een antislip-werking en zorgt er dus voor dat je pad stabieler blijft liggen. Het nadeel is daarentegen dat niet elk paard dit stroeve materiaal fijn vindt. In dat geval kun je een zadeldekje onder je barebackpad gebruiken. Houd hier dus rekening mee, vooral als je een wat gevoeliger paard hebt. Andere materialen die voor de onderzijde gebruikt kunnen worden, zijn (synthetisch/fleece) wol (zacht, maar niet antislip), leder, naaldvilt (nadelvlies).

barebackpad kopen tips
4. F.R.A. Macon Extra – klik hier om ‘m te shoppen
5. Barefoot Ride On Pad – klik hier om ‘m te shoppen
6. Kifrahorse Lamswol naturel – klik hier om ‘m te shoppen

5: Gebruik geen stijgbeugels bij een barebackpad.
Een barebackpad kan niet genoeg drukverdeling bieden bij het gebruik van stijgbeugels. Ook wordt er een vals gevoel van veiligheid gecreëerd en is het lastiger om je onafhankelijke zit te trainen. Kitty: “Er zijn slechts enkele barebackpads in het hogere prijssegment waarbij het gebruik van stijgbeugels, onder voorwaarden, wel kan. Maar deze pads gaan al meer richting de stevigheid van een boomloos zadel.” Wil je wel graag beugels gebruiken, denk dan goed na over je keuze voor een barebackpad.

Welke barebackpad heb jij op het oog, of heb je al in je zadelkast hangen? Laat je reactie achter op m’n Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier)!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *