7 VRAGEN AAN: een amazone van de Spaanse Rijschool (+win vrijkaarten!)

Update 24/10: De winnaars hebben inmiddels een berichtje ontvangen! Van harte gefeliciteerd allemaal!

Het is jullie vast niet ontgaan: de Spaanse Rijschool komt naar Nederland! Op 27, 28 en 29 oktober vinden de shows plaats in Rotterdam Ahoy. Speciaal voor deze gelegenheid mocht ik Theresa Stefan interviewen. Zij is amazone bij de Spaanse Rijschool en traint dus sprookjesachtige paarden. Heel tof! Én: ik mag 10 vrijkaarten (5×2) weggeven aan jullie!

 

LijntjeLijn

 

 

1. Hoe zou jij je werk bij de Spaanse Rijschool beschrijven?
Ik ben ruiter bij de Spaanse Rijschool, maar niet iedere ruiter is hetzelfde. Bij de Spaanse Rijschool heb je vier rankings en door de interne opleiding kan je klimmen in ranking. Ik zit nog erg in het begin van de opleiding, maar ik ben wel al de onderste ranking “Eleve” gepasseerd. Mijn ranking is nu “Assistant Rider”.

De baan heeft twee kanten. Aan de ene kant is het een heel zware baan; ik werk zes dagen per week en de dagen beginnen al ontzettend vroeg op de ochtend. We beginnen de dag met trainingen en daarna blikken we terug op de acts (waarbij je vaak ook veel persoonlijke kritiek moet incasseren).

Maar aan de andere kant: het is geen saaie kantoorbaan en het is geweldig om iedere dag met prachtige paarden te mogen werken. Mijn baan kun je zien als een sport. Ik ben iedere dag buiten en aan het eind van de dag zie je de resultaten van je harde werk. Daarnaast vind ik het echt geweldig dat mijn werk in zo’n ontzettend mooi, historisch gebouw is. Ik voel me dan zo vereerd!

 

2. Hoe ben je terecht gekomen bij de Spaanse Rijschool?
Eigenlijk heel simpel; ik las zes jaar geleden een vacature in een paardentijdschrift en besloot om daar op te reageren. De Spaanse Rijschool nodigde me toen uit voor een sollicitatiegesprek. Naast dit gesprek moest ik ook laten zien hoe ik met paarden omga. Dit ging goed en dus werd de baan voor mij!

 

3. Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
We zijn iedere dag bezig met het trainen van de paarden. Omdat ik een assistent ruiter ben en dus nog in de opleiding zit, train ik meerdere paarden, omdat je dan een beter “paardengevoel” ontwikkelt en je beter leert om te gaan met verschillende karakters.

Als er geen training staat ingepland, maken we graag lange buitenritten door de velden en bossen. We proberen de paarden echt als ‘normale’ paarden te behandelen. En tussen ons gezegd: de paarden leven echt een droomleven!

 

4. Hoeveel paarden rijd je?
Ik rijd en train mijn eigen paard Favory Wanda II en daarbij nog twee tot vier andere paarden. Dit hangt een beetje af van mijn collega’s; soms zijn er veel ruiters in Wenen voor shows of zijn ze op het trainingscentrum in het platteland van Oostenrijk. Ik neem dan tijdelijk hun trainingspaarden over.

 

5. Hoe trainen jullie de paarden? Gebruiken jullie een vast schema voor alle paarden?
Op zaterdag en zondag zijn de shows, dus op maandag zijn ze standaard vrij. Verder varieert het trainingsschema heel erg per paard. We “overtrainen” ze nooit; we zijn daar heel voorzichtig in omdat we ze anders niet kunnen gebruiken voor de shows in het weekend. Het zijn grote dieren, maar erg gevoelig, dus we letten daar heel goed op.

 

6. Zijn er misverstanden die mensen hebben over de Spaanse Rijschool?
Sinds ik dit werk doe (dat is nu alweer zes jaar) heb ik nooit misverstanden gehoord. Ik krijg juist heel veel positieve reacties en mensen vragen zich altijd af hoe het voelt om zo’n baan te hebben!

 

7. Wat vind je het leukste van jouw beroep?
Na al die jaren van training zie en begrijp ik steeds meer hoeveel gevoel en begrip je moet hebben om met paarden te kunnen samenwerken en om ze te kunnen begeleiden. Dat vind ik heel indrukwekkend! Ik ben heel blij dat ik dit mag ervaren en ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken.

Ontzettend veel mensen zien ons rijden tijdens shows en zijn onder de indruk wat mensen en paarden met elkaar kunnen bereiken. Het is heel gaaf om na hard trainen dit te mogen laten zien aan het publiek, op prachtige traditionele muziek op een prachtig elegant paard. Het blijft sprookjesachtig! Daarbij is het geweldig om te zien hoe mijn paard Favory Wanda II iedere week weer groeit en beter wordt.

 

LijntjeLijn

 

 

Win vrijkaarten voor de Spaanse Rijschool!
Yes yes yes: ik mag 10 vrijkaarten weggeven en dus 5 winnaars kiezen. De winnaars mogen allemaal een +1 meenemen. Kans maken op de kaarten? Zo doe je mee:

  • Stap 1: Like Pumps & Paarden op Facebook (als je dat nog niet gedaan hebt) – klik hier
  • Stap 2: Laat op de Facebookpagina onder het bericht over deze winactie een reactie achter.  In deze reactie tag je degene die jij mee zou nemen naar de show. That’s it!

Ik kies de winnaars morgen (zondag de 22e) uit, dus wees er snel bij. Veel geluk!

 

You may also like

6 Comments

  1. Ik gun dit patrick molenaar omdat ik zeker weet dat hij hier van geniet.Het is zijn passie zijn bedrijf en zn leven ,dus veel echt “vrije tijd” blijft er niet over.

  2. Dit zou fantastisch zijn voor mijn lieve vriendin Eveline Nauta! Door omstandigheden heeft ze het beoefenen van haar favoriete sport op een lager pitje moeten zetten. Het zou fantastisch zijn als ik haar zou kunnen verrassen met een vrijkaartje voor deze geweldige show! En eerlijk is eerlijk, ik hoop dat ze mij dan meeneemt ;-).

  3. Ik gun dit uitje aan mijn dochter Deborah omdat haar pony al een tijd niet kan rijden wegens blessure en zij zou hier enorm van gaan genieten

  4. Voor mijn meiden echte paardenmiddel Jade, Iris en Ruby Glas… Dat zou leuk zijn .

  5. Ik zou graag mijn paarden vriendinne Laura en Lexi willen verassen. Alles wat maar met deze mooie dieren te maken heeft geeft inspiratie, maakt ons blij en laat zien hoe fantastisch het is om met ze te mogen werken 🙂

  6. Ik zou ze super graag eens willen bezig zien nooit kunnen gaan omdat het ook duur is de tickets en altijd met veel spijt 🙁 ik zou mijn liefste papa (bob ) meenemen omdat hij me al van jongs af mij steunde en mijn trouwste supporter was tijdens het rijden ❤ hoop bij deze samen met hem deze unieke ervaring te ervaren en te winnen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *