DIY: Waterbak met mineralen maken (van vloeibare liksteen)

Mijn grote droom? Paarden aan huis, met een soort Paddock Paradise-systeem. Geen idee of dat ooit gaat lukken, maar ik zou het onwijs tof vinden om dat te realiseren. Ik ben een groot voorstander van het zo interessant mogelijk maken van de paddock of weide, zodat je het natuurlijke zoek- en scharrelgedrag van je paard stimuleert.

Gelukkig kun je ook nu al, in een doodnormale paddock, een aantal leuke toevoegingen maken! Een manier is bijvoorbeeld het neerzetten van een mineralen-waterbak, gemaakt met een vloeibare liksteen. Dat is niet alleen heel leuk, een vloeibare liksteen zou ook beter werken dan een ‘gewone’ liksteen. Ik leg het in deze blog uit.

waterbak mineralen

Waarom zou je je paard vloeibare liksteen geven ipv een gewone liksteen?
Supplementenmerk HELTIE horse heeft onlangs een vloeibare liksteen gelanceerd: het supplement ‘Mineralen’. Een dergelijke vloeibare liksteen zou een aantal voordelen hebben ten opzichte van de gewone, traditionele liksteen. Ik som op:

Rijker aan mineralen
Het supplement ‘Mineralen’ is een concentraat van water uit de Beringzee. Uit onderzoek is gebleken dat mineraalproducten uit de zee heel veel verschillende micro-elementen bevatten (zoals de algen fytoplankton). Een gewone liksteen bevat vaak maar weinig mineralen.

Beter opneembaar
Daarbij blijkt dat het lichaam mineraalproducten van de zee beter kan opnemen dan mineralen met oxide of sulfaat. Dat komt door de fytoplankton dat in zeeproducten zit. Mineralen met oxide of sulfaat worden voor het grootste deel weer uitgepoept (ja sorry, kan het niet mooier verwoorden).
Daarnaast blijkt dat paarden die voldoende micro-elementen binnenkrijgen, ook beter andere voedingsstoffen kunnen opnemen. De mineralen en macro-elementen in het hooi en krachtvoer bijvoorbeeld. Een mooi cirkeltje, dus!

Beter te doseren
Een ander voordeel dat genoemd wordt, is dat het beter te doseren is. Bij de liksteen die al drie jaar in de stal van mijn merrie hangt, vraag ik me weleens af of ze het wel gebruikt. Ik heb er helemaal geen zicht op. Met de vloeibare liksteen heb je daar juist wel meer zicht op Ên kun je het beter doseren. Door een waterbak neer te zetten met een afgemeten scheutje Mineralen erin, kun je goed zien hoeveel je paard ervan genomen heeft. Extra pluspunt is dat je op het etiket precies kunt zien wat er nu allemaal in zit qua voedingsstoffen.

Meer info over het supplement ‘Mineralen’ vind je op de website van HELTIE horse – klik hier

waterbak mineralen

Waterbak met mineralen maken
Omdat je paard heel goed zelf kan aanvoelen wanneer hij behoefte heeft aan de mineralen, kun je een tweede waterbak gebruiken – die je naast de gewone waterbak met vers water neerzet. Zo stimuleer je het natuurlijke zoek- en scharrelgedrag van je paard. Je paard ontdekt dat er twee bakken staan en kan kiezen uit welke waterbak hij liever wil drinken.

Gebruik hiervoor niet een te grote waterbak, zodat je het water dagelijks kunt verversen en goed kunt zien of er al uit gedronken is. Wanneer je het supplement ‘Mineralen’ van HELTIE horse gebruikt, kun je de verhouding van 25ml per 20 liter water aanhouden.

Probeer jij de paddock of weide ook altijd zo interessant mogelijk te maken voor je paard? Laat je reactie achter op mijn Facebookpagina (klik hier) of Instagram (klik hier)

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een samenwerking met HELTIE horse.

You may also like

1 Comment

  1. Goedemorgen 👠 & 🐎

    Hierbij wil ik graag meedoen met de wedstrijd voor vloeibare liksteen.
    Wij zijn op dit moment bezig met een kleinschalige paddock paradise aan huis en zou het heel leuk vinden om het hier te gebruiken.
    Groetjes Danielle
    En 🐎🐎🐎🐎

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *