DUURZAAM: Dit merk maakt ‘plant based’ rijlaarzen

Ik eet al een lange tijd geen vlees (en vrijwel geen zuivelproducten) meer, vanwege dierenleed, milieuproblemen en mijn eigen gezondheid. Ik ben daarnaast altijd op zoek naar manieren om dat verder door te trekken naar mijn lifestyle, door bijvoorbeeld meer tweedehands te kopen en minder producten van leer te kopen. Ook heb ik, zoals jullie wellicht weten, mijn eigen eco-friendly kledinglijn: Eco Hippique. De kleding is gemaakt van biologisch katoen en gerecycled plastic, en ik hoop hiermee een steentje bij te dragen aan het populairder maken van ‘groene’ mode.

Onlangs kwam ik Gulltopp Equestrian tegen, een merk dat naar eigen zeggen ‘plant based’ rijlaarzen maakt. Mijn hart maakte een sprongetje! Ik vertel je er in dit artikel meer over.

Plantaardige rijlaarzen
Op de website van Gulltopp Equestrian zie ik dat ze twee soorten rijlaarzen hebben: dressuur en springen, waarbij de rijlaarzen voor het springen veters hebben aan de voorkant. Het idee van dit merk is dat je op maat gemaakte rijlaarzen krijgt, je kiest namelijk één van de twee modellen (dressuur of springen) en daarna vul je al je maten in: schoenmaat, hoogte en je kuitmaat. De levering duurt vervolgens zo’n drie weken.

Qua looks heb je de keuze tussen een goudbruine, zilverkleurige of zwarte ‘top’ te kiezen. Ook kun je ook je initialen op de achterkant van de laars laten zetten, méga leuke optie vind ik!

Materiaal
Over welk materiaal er nu precies wordt gebruikt, blijft het een beetje vaag op de website van Gulltopp Equestrian: “Deze custom made rijlaarzen zijn plantaardig, er geen is dierenhuid gebruikt bij de productie. De rijlaarzen zijn gemaakt van materialen met plantaardige oorsprong en gerecyclede plastic flessen die uit zee komen.

Het begrip ‘materialen met plantaardige oorsprong’ is nogal breed en vaag. Ik heb Gulltopp een tijdje geleden gemaild met de vraag wat dat precies inhoudt, maar ik heb tot op heden helaas nog geen antwoord gehad. Hopelijk krijg ik dat snel en kan ik dat nog in dit artikel verwerken!

Mocht je meer willen zien en lezen, klik dan *hier* voor de website van Gulltopp Equestrian.

UPDATE 11:04 8/9: Ik heb zojuist reactie gekregen van Gulltopp! De laarzen zijn gemaakt van katoen en appelschillen. Aan de achterkant van de laarzen zit een elastisch stuk, dat is gemaakt van gerecycled plastic (verzameld uit de oceanen en zeeën).

Ik vind de laarzen erg mooi! Ik ben ook heel enthousiast over het feit dat er steeds meer duurzame(re) merken opduiken en dat ook bestaande merken steeds bewuster gaan nadenken over hun ecologische voetafdruk. Want dat werd hoog tijd – ook (en misschien wel vooral) in de paardenwereld!

Wat vinden jullie van deze rijlaarzen? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) en/of Instagram (klik hier)!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *