Een bitloos hoofdstel kiezen: 5 tips van specialist LoveLance

Ik vroeg een expert om de belangrijkste tips voor de aanschaf van een bitloos hoofdstel.

Onlangs mocht mijn pony Arwen namelijk model staan voor de nieuwe bitloze hoofdstellencollectie van @lovelance

bitloos hoofdstel lovelance
Het was lastig om deze hoofdstellen niet allemaal ter plekke te kopen. Mijn favorieten: het bruine hoofdstel dat zwart onderlegd is, super chique en doordat het zwart onderlegd is past het ook mooi bij een zwart zadel, en natuurlijk het cognac hoofdstel, zo’n toffe kleur!⭐

De 5 tips van Stephany van LoveLance:

? “Sidepull, hackamore, kin- of kaakgekruist: er is niet één model dat voor élke combinatie het beste werkt. Vaak raad ik de sidepull aan om als eerste te proberen, deze geeft alleen druk op de neus. Wil je iets meer inwerking dan kun je kin- of kaakgekruist kiezen. De meeste druk rondom het hele hoofd wordt gegeven met een hackamore.”

? Hoe weet je of het hoofdstel goed past? “Een belangrijk punt is de hoogte van de neusriem. Deze wil je boven het uitstekende neusbot hebben. De stabiliteit is erg belangrijk, je wilt je teugelhulpen geven zonder dat het hele hoofdstel gaat schuiven en je wilt ook niet dat je het hoofdstel strak moet aansnoeren om dit te voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor een sidepull met kaakriem. Een kaakriem is stabieler dan een keelriem. De bakstukken moeten het jukbeen vrij laten, ook tijdens het geven van teugelhulpen. De ringen waar je de teugels aan vast maakt kunnen het beste wat lager liggen. Sowieso niet boven het jukbeen.”

bitloos hoofdstel lovelance
? “Denk na over je gebruiksdoel: wil je graag dressuurmatig rijden met contactteugel, kies dan voor een neusriem die niet te smal is en die zacht onderlegd is. Een hoofdstel met veel hefboomwerking zoals een hackamore is niet geschikt voor een constant teugelcontact.”

? “Kies voor goede kwaliteit leer of biothane, en zorg voor een frontriem die ruim genoeg is zodat het (anatomische) kopstuk niet tegen de oren wordt getrokken.”

? “Het allerbelangrijkste is dat je paard het hoofdstel fijn vindt, er mee kan ontspannen en dat je altijd met respect voor het paard je hulpen geeft!”

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *