EVEN CHECKEN: Vitamine E bijvoeren, heeft mijn paard dat nodig?

Vitamine E: er wordt steeds meer aandacht aan besteed en over gepraat. Maar waar is deze vitamine nu precies voor? En wanneer heeft een paard het als extra supplement nodig? In deze blog wordt het duidelijk en helder uitgelegd, zodat jij een snelle check kunt doen!

vitamine e paard

Welke functie heeft vitamine E?
Vitamine E werkt als antioxidant. Dit houdt in dat het cellen, bloedvaten, organen, ogen en (spier)weefsel beschermt tegen ‘slechte’ stoffen. Dat klinkt wellicht een abstract, dus hierbij een duidelijk voorbeeld:

Bij beweging en training van je paard ontstaan er kleine beschadigingen in de spieren. Deze kleine scheurtjes zijn heel normaal en zijn de reden van je welbekende spierpijn! Ook komen er afvalstoffen (zogeheten ‘vrije radicalen’) vrij. Vitamine E herstelt die schade en beschermt je lichaam tegen de vrijgekomen afvalstoffen, door het ‘onschadelijk’ te maken.

Vitamine E is dus onmisbaar voor soepele spieren. Het zorgt voor een goede spiergezondheid en herstel na training. Paarden die intensieve arbeid verrichten of paarden met spierproblemen hebben dus extra veel baat bij de vitamine.

Hoe krijg we vitamine E binnen?
Wij mensen halen vitamine E voornamelijk uit groenten, fruit, brood, noten en zaden. Paarden halen het voornamelijk uit gras. Bij een paard dat niet op de wei staat, kan een tekort dus op de loer liggen. De basisbehoefte voor een volwassen paard van 550 kg wordt gezet op 500 mg vitamine E per dag.

Wanneer moet ik vitamine E bijvoeren?
Heeft jouw paard…
– geen gras in zijn dagelijkse/wekelijkse rantsoen
– een middel tot zwaar intensief trainingsschema
– spierproblemen, zoals stijve/zwakke spieren of PSSM
– veel stress en daardoor extra spierspanning

Bij één of meer van bovenstaande punten zou een tekort aan vitamine E mogelijk kunnen zijn en is het bijvoeren wellicht nodig. Tip: laat door de dierenarts het bloed controleren op vitaminen en mineralen, zodat je precies weet waar je paard tekorten of overschotten van heeft. Zo kun je de juiste voeding aanbieden en voorkom je overdosering.

Supplementen met vitamine E
In bovenstaande gevallen kun je ervoor kiezen om een supplement met vitamine E bij te voeren. Hierbij zijn twee dingen belangrijk:
– De juiste dosering
– Een goed opneembare vorm van vitamine E

Sommige supplementen zijn synthetisch en sommige bevatten natuurlijke (of natuur-gelijke) vitamine E. Zelf ben ik meer fan van natuurlijke/natuur-gelijke supplementen. Die zijn vaak wat duurder, maar wel veel beter opneembaar voor je paard. De synthetische vorm van vitamine E staat bekend als dl-α-tocoferol-acetaat. Deze variant wordt amper opgenomen in het bloed, zonde natuurlijk!

Supplementen die een hoge dosis hebben én goed opneembaar zijn, bevatten RRR-α-tocoferol. Dit is de natuurlijke, actieve verbindingsvorm van vitamine E. Daarnaast bevatten deze supplementen meestal een basisproduct dat van nature ook veel vitamine E bevat, zoals tarwekiemolie. Het voordeel van tarwekiemolie is dat het veel verschillende vitamine E-verbindingen bevat en dat het omega 6-vetzuren bevat. En die omega 6 zorgt weer voor een betere opname van vitamine E!

Let op: sommige vitamine E-supplementen bevatten selenium. Hoewel selenium onmisbaar is in het lichaam, kun je al snel een overdosis geven – wat giftig is voor je paard. Voor veel paarden is het daarom beter om voor een supplement zonder selenium te gaan. Wil je het toch graag geven, check dan eerst goed hoeveel selenium je paard sowieso al binnenkrijgt. De aanbevolen dagdosering is ongeveer 1mg per dag voor een volwassen paard.

paard vitamine e

HELTIE horse vitamine E
Zoals jullie wellicht weten, werk ik regelmatig graag samen met HELTIE horse, een supplementenmerk dat uitsluitend werkt met natuurlijke of natuur-gelijke ingrediënten. De mensen van HELTIE horse weten ontzettend veel over kruiden, vitaminen, mineralen en het paardenlichaam. Mijn go-to als ik iets wil weten op dit gebied!

Het Vitamine E-supplement van HELTIE horse bevat naast RRR-α-tocoferol en tarwekiemolie, ook nog druivenextract. Dit extract zorgt namelijk voor een nóg sterkere antioxidantenwerking. In druiven zit het stofje proanthocyanidine (OPC), dat als antioxidant zo’n 50 keer sterker werkt dan vitamine E. Het beschermt het lichaam dus nog beter. Een mooie extra toevoeging, dus! Meer info over dit supplement? Klik hier voor de website van HELTIE horse.

VIP-cadeau
Heeft jouw paard extra vitamine E nodig? Dan heb ik een mooi VIP-cadeau voor je klaar staan: ik geef namelijk het supplement Vitamine E van HELTIE horse cadeau. Zo maak je kans:

1. Je moet ingeschreven staan als VIP op Pumps & Paarden. (Klik hier als je nog geen VIP bent)
2. Like HELTIE horse op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier)
3. Laat bij mij op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) een reactie achter waarin je laat weten dat je meedoet.

Volgende week vrijdag wordt de winnaar in de VIP-nieuwsbrief (e-mail) bekend gemaakt, dus check dan zeker even je mailbox. Veel geluk!

#samenwerking

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *