Het juiste voer bepalen voor je paard: het is soms een flinke puzzel. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen supplementen, wel supplementen en welke supplementen dan? Daarom heb ik deze rubriek ‘Food Guide’ in het leven geroepen! Samen met experts en specialisten geef ik suggesties voor bepaalde problemen of vraagstukken. Dit keer: welke kruiden de weerstand van je paard een boost kunnen geven.
De vorige edities van ‘Food Guide’ lezen? Klik hier!
Foto: Lysanne Eijlander
Na lang wikken en wegen heb ik twee maanden geleden besloten om mijn merrie geen deken op te doen deze winter. Ze staat dus helemaal in d’r naakie en tot nu toe gaat het hartstikke goed. Ook ging ze van de wei weer naar de paddock en veranderde daarmee haar voeding. Ik wilde daarom haar weerstand beresterk maken en haar spijsvertering gezond houden, zodat haar lichaam niet te veel zou lijden onder deze veranderingen. Ik vroeg Karlijn Leemans, dé kruidenexpert bij HELTIE Horse® , welke kruiden kunnen helpen en welke zij gebruiken in hun supplementen.
Gele gentiaan (Gentiana)
Karlijn vertelt: “Dit kruid werd al in de Middeleeuwen gebruikt om ziektes te genezen. Tegenwoordig wordt het in de fytotherapie (kruidengeneeskunde) vooral als immuunversterkend en spijsverteringverbeterend middel gezien. Het lichaam is beter verweerd tegen ziektes en doordat het de eetlust opwekt, de speekselproductie bevordert, darmgassen verdrijft en er meer maagsappen vrijkomen, is het een goed kruid voor de spijsvertering.”
Kattenklauw (Uncaria Tomentosa)
Ook kattenkruid wordt door Karlijn gebruikt in supplementen. “Niet alleen in de kruidengeneeskunde, maar ook in de wetenschap worden de medische eigenschappen van dit kruid bevestigd. Het werkt ontgiftend, bloedzuiverend en vochtafdrijvend. Het gaat bacteriën en parasieten tegen, waardoor de darmflora van je paard hersteld wordt. Het kruid kan ook gebruikt worden na een periode van ziekte en antibiotica-kuren.”
Meidoorn (Crataegus)
“Meidoorn werd (en wordt nog steeds) veel gebruikt in de Chinese geneeskunde. Het wordt ingezet tegen een gezwollen buik, winderigheid, diarree en indigestie.”
Absint Alsem (Artemesia Absinthium)
Als laatste noemt Karlijn het kruid Absint Alsem: “Dit is een heel bitter kruid, maar werkt heel goed voor de spijsvertering en algehele conditie. Het gaat parasieten en bacteriën in de darmen tegen, verminderd winderigheid en verhoogt daarentegen juist de eetlust en de productie van maagsappen. Het kruid is heel rijk aan vitaminen en mineralen, een fijne oppepper voor je paard dus.”
Supplementen
Het makkelijkste is natuurlijk om een supplement aan je paard te geven waar (een aantal van) deze kruiden in zitten. HELTIE Horse® ontwikkelt natuurlijke supplementen op basis van kruiden. Hun supplement ‘Spijsvertering’ bevat bovengenoemde kruiden en is daarom heel geschikt om te geven als je paard wat extra’s kan gebruiken. Het verbetert de conditie van je paard.
Karlijn: “Het fijne van onze supplementen is dat we hoge concentraties kruidenextracten gebruiken. Van 1 kilo kruiden kun je bijvoorbeeld 5 liter extract maken, maar ook 1 liter extract. Dan is het veel ‘sterker’. Je vindt dat soort informatie nooit terug op etiketten, maar het geeft wel degelijk een verschil in de werking.”
Het supplement ‘Spijsvertering’ heeft, zoals de naam al doet vermoeden, nog meer gezondheidsvoordelen:
- Stimuleert de spijsvertering, ook bij koliekgevoelige paarden
- Verhoogt de weerstand
- Werkt bloedzuiverend
- Is probiotisch
- Heeft een antioxidante werking (detox) op de nieren
- 100% natuurlijk en gecertificeerd dopingvrij
Win het supplement ‘Spijsvertering’
Namens HELTIE Horse® mag ik de 3x het supplementen ‘Spijsvertering’ weggeven aan Pumps-lezeressen. Meedoen? Zo maak je kans:
Like HELTIE Horse® op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier). Like Pumps & Paarden op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier) en laat bij Pumps & Paarden op Facebook en/of Instagram een reactie achter dat je meedoet!
Ik kies volgende week de drie winnaars, veel geluk!
#advertorial