FOOD GUIDE: Waarom een natuurlijke detox kuur kan helpen tegen zomereczeem (+ testers gezocht!)

Update 7/6: De testers zijn inmiddels bekend. Juli√ęt van de Kruif, Femke Peeters & Kersten Warnaar; ik hoop dat het supplement jullie paarden veel goeds doet! ūüôā

Het¬†juiste¬†voer¬†bepalen voor je paard; ik vind het maar¬†lastig. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen¬†supplementen, wel supplementen, en welke supplementen dan? Daarom heb ik deze rubriek de ‚ÄúFood Guide‚ÄĚ in het leven geroepen; samen met een aantal¬†specialisten¬†geef ik suggesties voor bepaalde¬†problemen¬†of vraagstukken.¬†Dit keer: hoe een natuurlijke detox kuur je paard met zomereczeem kan helpen.

De vorige edities van ‚ÄúFood Guide‚ÄĚ lezen?¬†Klik hier!

 

LijntjeLijn

 

heltie horse lever en nieren

 

Detoxen om zomereczeem minder kans te geven
Zomereczeem; ik merk dat ontzettend veel Pumps-lezeressen hier ieder jaar weer mee te maken krijgen en ik heb er dan ook al vaker artikelen over geschreven. Voor deze rubriek ‘Food Guide’ werk ik veel samen met ‘food specialist’ Karlijn, van het bedrijf Heltie Horse. Zij vertelde mij dat een detox kuur √≥√≥k kan helpen om zomereczeem te verminderen.

Zomereczeem? Er gaat iets mis bij de verwerking van stoffen
Zomereczeem houdt namelijk in dat je paard een allergische reactie heeft op het speeksel van muggen. In dit speeksel zitten namelijk specifieke eiwitten waar paarden een allergische reactie op kunnen geven. Met andere woorden: het lichaam van je paard kan het speeksel niet goed verwerken en daarom ontstaat er een jeukreactie. Bij het verwerken van stoffen gaat er dus duidelijk iets mis. Naast het voorkomen van de muggenbeet door bijvoorbeeld een deken op te leggen, kun je daarnaast proberen het probleem bij de kern pakken; bij de verwerking van stoffen dus.

Opschonen van afvalstoffen
Het verwerken van stoffen wordt met name door de lever gedaan. Karlijn vertelt: “Alle stoffen die het paardenlichaam opneemt, gaan via het bloed eerst door de lever om ‘gecontroleerd’ te worden. De lever filtert de gifstoffen eruit. Maar net als bij filters in een auto, kunnen die stoffen soms ophopen. Het gevolg hiervan is een verminderde werking van het systeem. Het lichaam is namelijk al druk bezig met het verwerken van de opgehoopte afvalstoffen en heeft daardoor minder capaciteit over om ook het speeksel van de knutten te verwerken.” Het kan dus zomaar zijn dat je paard toe is aan een reinigingsbeurt, dat de ‘filters’ opgeschoond moeten worden. Heeft je paard veel medicijnen (of wormkuren) gehad? Ook daardoor kan zomereczeem erger worden. Het lichaam is namelijk al druk bezig met het verwerken van die stoffen, dat het niet √≥√≥k nog de gifstoffen van muggen kan verwerken. Een¬†ophoping dus eigenlijk.

Detoxen voor schone ‘filters’
Een detox zorgt ervoor dat de opgehoopte stoffen in het paardenlichaam worden afgevoerd en dat de ‘filters’ dus gereinigd worden. Karlijn vertelt: “Een goede detox duurt niet langer dan een maand. Ik raad aan om een kuur van 7 dagen te geven en het liefst een kuur op basis van natuurlijke ingredi√ęnten. Het beste is om dit voorafgaand het zomereczeem-seizoen te doen, in maart/april. Maar heb je dat nog niet gedaan, dan is het zeker aan te raden om dit nu alsnog te doen. Daarbij is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen mensen en paarden. Bij mensen worden de afvalstoffen die de lever heeft gefilterd, vervolgens in de galblaas geloosd. Paarden hebben geen galblaas, dus de afvalstoffen worden, na filtering in de lever, naar de darmen gebracht. Het is dus belangrijk om ook daar aandacht aan te besteden, door een detox kuur te geven die niet alleen de lever schoonmaakt, maar die ook de gezondheid van de darmen stimuleert. Zo weet je zeker dat het opschonen goed afgerond wordt.”

Detoxen is onderdeel van de totaalaanpak tegen zomereczeem
Er bestaat helaas geen wondermiddel tegen zomereczeem. Het is daarom belangrijk om te weten dat een detox kuur je paard niet ‘geneest’. Samen met¬†andere maatregelen vormt dit een totaalaanpak om de eczeem te verminderen. Karlijn: “Hoe meer en hoe beter jij deze totaalaanpak kan toe passen, hoe minder hinder je paard ondervindt van zomereczeem. Als het goed is ben je in maart/april al begonnen.” Andere maatregelen in de totaalaanpak zijn:

 • Een eczeemdeken opleggen
 • Suikers verminderen in voeding
 • Afvalstoffen voorkomen door bijv. geen nat kuilvoer te voeren en het drinkwater tijdig te verversen
 • Detox voor √©n na het zomereczeem-seizoen
 • Darmflora optimaal houden
 • Je paard tijdens schemering op stal zetten
 • Je paard een onaantrekkelijke geur voor muggen geven, door bijv. het supplement Finecto+ Horse
 • Jeukplekken verzachten met lotion of zalf
 • Regelmatig beweging geven aan je paard

 

Supplement Lever & Nieren
Heeft je paard zomereczeem, dan¬†is een detox zeker aan te raden om toe te voegen aan je totaalaanpak.¬†Heltie Horse, het bedrijf waar Karlijn werkzaam is, heeft het supplement ‘Lever & Nieren’ ontwikkeld. Dit supplement is 100% natuurlijk. Het ondersteunt niet alleen de reinigende werking van de lever en nieren, maar √≥ok de galfunctie van de darmen.

Het supplement bevat onder andere de kruiden kurkuma, boldo, jeneverbes, artisjok en mariadistel. Deze staan bekend om hun antioxiderende werking. Je kunt het supplement √©√©n keer per dag over het krachtvoer van je paard schenken, gedurende 7 dagen. Een fles (1 liter) kost ‚ā¨64,95 en is te verkrijgen via de¬†website¬†van Heltie Horse en bij alle Welkoop-filialen.

Twijfel je of je dit supplement iets voor jouw paard is, dan kun je altijd even een mailtje sturen naar Heltie Horse of informeren bij Welkoop. De verkopers daar beschikken over uitgebreide kennis op dit gebied.

 

zomereczeem detox lever en nieren heltie horse

 

Word tester!
Van Heltie Horse mag ik drie keer het supplement ‚ÄėLever & Nieren‚Äô weggeven, zodat drie Pumps-lezeres het zelf kunnen testen. Wil jij dit supplement graag uitproberen? Zo doe je mee:

Stap 1. Like Heltie Horse op Facebook ‚Ästklik hier
Stap 2. Laat een reactie achter op de Facebookpagina van Pumps & Paarden ‚Äďklik hier‚Äď en laat daarin weten dat je kans wil maken!

 

Hebben jullie al eens detox gedaan bij jullie paard? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

#pumpsenpaardenad

You may also like

5 Comments

 1. Hoi,
  Ik gebruik detoxi van puur voor mijn paard. Dit is ook op natuurlijke basis.

  Ben er gisteren pas achtergekomen dat hij schuurt weet dus nog niet zeker of het zomereczeem is
  Maar baat het niet dan schaart het niet lijkt mij zo

  Mvg Andrea

 2. Wij gebruiken Fibra anti voer en de anti itch creme van Fibra. Dankzij veel aandacht en consequentheid staat onze pony nu zonder eczeemdeken 24/7 buiten! Daar zijn we zo blij mee..
  In regio Roosendaal-Bergen op Zoom zijn wij verdeelpunt geworden van Fibra omdat we zo enthousiast zijn!
  http://www.equiran.com

 3. mijn fries heeft jeuk, élke dag , vandaar dat ik het wil testen !!!

 4. Oeh! ūüėÉ Dat zou ik graag willen proberen met mijn kanjer die leverbot-parasiet heeft gehad.. ūüė©
  Daarvan heeft ie een aardige jas uit gedaan, lever ook flink wat te voorduren gehad. Dus pluk nu vaak paardenbloemen. Helaas heeft ie sindsdien soms jeukende plekken rond hoofd en hals. En ook daarvoor krijgt ie soms een prikje, wat helpt, natuurlijk.. Maar deze detox zal zeker zn werk kunnen doen bij Roesh! ūüĎĆūüŹĽ

  Liefs,

 5. Hoiii ik zou wel willen testen mijn pony heeft best wel erge eczeem en het lijkt me cool om het te testen voor jullie

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *