FOOD GUIDE: Waarom je je (koudbloed) paard in de herfst een extra boost mag geven

Het juiste voer bepalen voor je paard: het is soms een flinke puzzel. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen supplementen, wel supplementen en welke supplementen dan? Daarom heb ik deze rubriek ‘Food Guide’ in het leven geroepen! Samen met experts en specialisten geef ik suggesties voor bepaalde problemen of vraagstukken. Dit keer: waarom én hoe je je paard een boost kunt geven in het najaar.

De vorige edities van ‘Food Guide’ lezen? Klik hier!

paard herfst detox

Een boost geven in de herfst
De temperaturen dalen en wisselen flink, het wordt natter, de dagen korter, er moet een wintervacht worden aangemaakt en ohja: de kans op mok en mijten wordt weer een stuk groter. Kortom, het lichaam van je paard is hard aan het werk en zijn weerstand wordt op de proef gesteld. Daarom is het niet gek om je paard een handje te helpen en ervoor te zorgen dat zijn weerstand en immuunsysteem helemaal in orde is, zodat je paard sterk in de winter kan gaan.

Detoxen
Je kunt de weerstand van je paard verbeteren door je paard een detox te geven, op basis van kruiden. Een detox zorgt ervoor dat het immuunsysteem van je paard wordt opgeschoond en dat alle afvalstoffen verwijderd worden. Soms heeft je paard namelijk zoveel afvalstoffen, dat zijn filters overvol raken en het immuunsysteem minder goed gaat werken. De kans op mok, mijten of andere vervelende dingen is daardoor groter.

Een detox is trouwens helemaal niet chemisch of onnatuurlijk. Je kunt dat gewoon met kruiden doen. Wilde paarden zoeken zelf die kruiden op in de natuur, maar onze simpele weides en paddocks in Nederland hebben die natuurlijk niet en daarom is het handig om je paard een handje te helpen. Als je deze rubriek ‘Food Guide’ vaker leest, dan weet je de effecten van een detox inmiddels wel heel goed – want samen met Karlijn van het merk HELTIE Horse® schrijf ik er heel vaak over. Dit merk heeft namelijk zelf ook zo’n detox supplement: Lever & Nieren.

Preventief mijten bestrijden
Een detox helpt dus om de weerstand van je paard te verbeteren. Zo is hij beter bestand tegen allerlei ziektes en andere nare dingen, zoals mijten en luizen. Omdat veel Pumps-lezeressen een koudbloed hebben, lijkt het mij interessant om daar nog wat meer over te weten. Ik vroeg Karlijn, de voedingsdeskundige bij HELTIE Horse®, voor meer informatie. Ze vertelt: “Heeft jouw paard altijd snel last van mijten in de winter, dan raden wij het aan om een detox te geven voorafgaande van het mijtenseizoen, het liefst in oktober al. Wij zien namelijk vaak dat paarden die jeuk krijgen van mijten, ook een lagere weerstand en conditie hebben. Ook zie je bij deze paarden vaak een lichte ontsteking in koolholtes door de mijtenbeet, dat zich dan uit in wonden of in mok. In die gevallen helpt het niet om alleen de mijt te behandelen, je moet eigenlijk de algehele weerstand van je paard verbeteren en het immuunsysteem reinigen.”

Daarnaast is het natuurlijk slim om ook de mijt zelf te behandelen. Ik heb al vaker over het bestrijden van mijten geschreven, in samenwerking met het merk Finecto. Zij hebben een natuurlijk kruidensupplement ontwikkeld, Finecto+ Horse, dat van binnenuit de mijten bestrijd. Dit product zorgt er namelijk voor dat je paard een bepaalde geur gaat uitscheiden die mijten en luizen verschrikkelijk vies vinden. Daardoor wordt je paard een stuk minder aantrekkelijk voor ze.

Door de weerstand van je paard een boost te geven, zijn lichaam te reinigen én je paard onaantrekkelijk te maken voor beestjes, kun je mijten en luizen makkelijker de kop in drukken. Een effectief totaalpakketje dus!

paard herfst detox

Win het supplement ‘Lever & Nieren’ van HELTIE Horse® en het supplement ‘Finecto+ Horse’ van Finecto!
Super leuk, ik mag de krachten van beide merken bundelen en dus 3x de supplementen ‘Lever & Nieren’ en ‘Finecto+ Horse’ weggeven aan Pumps-lezeressen. Meedoen? Zo maak je kans:

Like HELTIE Horse® op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier). Like Pumps & Paarden op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier) en laat bij Pumps & Paarden op Facebook en/of Instagram een reactie achter dat je meedoet!

Ik kies volgende week de drie winnaars, veel geluk!

#advertorial

You may also like

1 Comment

  1. Helemaal mee eens dat een detox goed doet! Afgelopen lente voor het eerst gegeven de drainage compositum van de groene os. Ze deed het er erg goed op! Wil hem nu weer gaan bestellen. Of als ik hem van jullie mag uitproberen graag! Dan kan ik het ook eens vergelijken en misschien in de lente die van heltie horse weer bestellen want deze spreekt mij ook erg aan!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *