Update 17/9: De winnaars zijn inmiddels bekend. Mandy van Egmond, Amarins Stobbe en Daniéla van Leeuwen; van harte gefeliciteerd!
Het juiste voer bepalen voor je paard: het is soms een flinke puzzel. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen supplementen, wel supplementen en welke supplementen dan? Daarom heb ik deze rubriek ‘Food Guide’ in het leven geroepen! Samen met experts en specialisten geef ik suggesties voor bepaalde problemen of vraagstukken. Dit keer: hoe je stijfheid & andere gewrichtsproblemen bij je paard kunt oplossen met voeding.
De vorige edities van ‘Food Guide’ lezen? Klik hier!
Zo herken je gewrichtsproblemen bij je paard
Duurt het langer om los te rijden en is je paard traag, vooral met koud weer? Dat kunnen tekenen zijn van gewrichtsproblemen. Bij dergelijke problemen kun je paard de volgende dingen laten zien: kreupelheid, moeite met lengtebuiging, problemen met kauwen, stijfheid en moeite met opstaan.
Hoe ontstaan gewrichtsproblemen precies?
Op de vraag hoe gewrichten precies werken en waarom je paard stijf kan worden, riep ik de hulp in van Karlijn. Zij is voedingsdeskundige bij het bedrijf HELTIE Horse®, samen met andere specialisten hebben ze onder andere het 100% natuurlijke supplement ‘Gewrichten’ ontwikkeld. Karlijn vertelt: “Gewrichten zijn botten die in elkaar passen en langs elkaar heen schuiven in beweging. Aan het uiteinde van botten zit kraakbeen, dat als een verende laag de botten bekleedt. Om het gewricht heen zitten banden die het zogenaamde gewrichtskapsel vormen. Dit bewegende geheel wordt ‘geolied’ met gewrichtssmeer. Deze vloeistof zorgt ervoor dat er geen slijtage door wrijving ontstaat en het speelt een belangrijke rol in het doorgeven van voedingsstoffen aan het kraakbeen. Hierdoor beweegt het gewricht beter en wordt het kraakbeen goed doorbloed.”
“Gewrichtssmeer voorkomt wrijving en slijtage aan de botten.”
Door overbelasting en ouderdom kan de samenstelling van het gewrichtssmeer veranderen. De vloeistof wordt dunner en smeer minder goed. Karlijn: “Door de verminderde gewrichtssmeer, gaan de botten tegen elkaar wrijven. Hierdoor kan het ruwer worden en kan er artrose ontstaan. Dit is erg pijnlijk, dus het is verstandig om er op tijd iets aan te doen.”
Een ander veel voorkomend probleem in de gewrichten, zijn kristalvormige afzettingen die pijnlijke ontstekingen veroorzaken. Dit is een beetje een technisch verhaal, maar Karlijn legt het als volgt uit: “Die kristallen worden gevormd uit urinezuur, een stofje die aangemaakt wordt als je paard zich lichamelijk inspannen of als hij stress ervaart. Normaal gesproken wordt urinezuur opgenomen in het bloed en vervolgens uitgescheiden via de nieren. Maar soms ontstaat er een te hoge concentratie urinezuur in het bloed, waardoor er kristallen ontstaan in de gewrichten. Dit probleem noem je bij mensen ‘jicht’. Die hoeveelheid urinezuur in het bloed zorgt er voor dat het gewrichtssmeer minder wordt. Helaas is je paard niet in staat om het teveel urinezuur en vooral de kristallen zelf snel af te voeren. Daar heeft je paard dus hulp bij nodig.”
“Door ouderdom en een teveel aan urinezuur kan gewrichtssmeer minder worden.”
Gewrichtssmeer verbeteren en urinezuur afvoeren
Hoog tijd dus om die urinezuur in het bloed flink te verminderen en het gewrichtssmeer weer te verbeteren, zodat slijtage aan de botten kan worden voorkomen. Daar heb je volgens Karlijn helemaal geen medicijnen of andere chemische middeltjes voor nodig. Kruiden, helemaal puur natuur, werken ook. Karlijn: “Bij stijfheid worden er vaak producten met glucosamine gebruikt. Dit is echter alleen werkzaam op het kraakbeen. Ons supplement ‘Gewrichten’ is op basis van onder andere kurkuma, boswelia, heermoes, zwarte bes, veld paardestaart en bamboe, en is werkzaam op zowel het kraakbeen, als op de samenstelling van gewrichtssmeer. Ook voorkomt het dat er kristalvormige afzettingen ontstaan.”
Een ander stofje dat veel goeds doet voor de gewrichten, is het mineraal silicium. “Veel mensen denken dat botten vooral bestaan uit een stabiele constructie van calcium en fosfor. Echter is het zo dat de samenstelling van botten continue veranderd, omdat oude cellen verwijderd worden en vervangen worden door nieuwe. Het mineraal silicium speelt een belangrijke rol bij de vorming van nieuw bot. Ook is het een bouwstof voor kraakbeen, pezen en spieraanhechtingen. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat paarden die silicium toegediend kregen, minder gevoelig waren voor blessures. Het mineraal is belangrijk voor bindweefsel, botten en gewrichten”, legt Karlijn uit. Het mineraal silicium zit in het HELTIE Horse® supplement ‘Hoef & Vacht’.
“Chemische middeltjes zijn niet nodig, kruiden werken ook.”
Win het supplement ‘Gewrichten’ en ‘Hoef & Vacht’
Namens HELTIE Horse ® mag ik de 3x de supplementen ‘Gewrichten’ en ‘Hoef & Vacht’ weggeven aan Pumps-lezeressen. Meedoen? Zo maak je kans:
Like HELTIE Horse® op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier). Like Pumps & Paarden op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier) en laat bij Pumps & Paarden op Facebook en/of Instagram een reactie achter dat je meedoet!
Ik kies volgende week de drie winnaars, veel geluk!
#advertorial