FOOD: Mijn ervaring met het geven van alleen vitaminebrok en ruwvoer

Sinds een jaar of twee geef ik mijn merrie naast ruwvoer alleen vitaminebrokjes. In deze blog vertel ik er wat meer over en mag ik een emmer van 4kg vitaminebrok cadeau doen aan een VIP!

oerbalans vitaminebrok

Vitaminebrok voor mijn merrie
Mijn merrie wordt nogal snel dik. Met haar Arabische- en Trakehner-bloed is ze geen sober ras, maar toch ben ik altijd bezig om haar niet te dik te laten worden. Aan alleen ruwvoer heeft ze ruim voldoende en dus hebben we zo’n anderhalf jaar geleden de keuze gemaakt om haar naast ruwvoer, verder alleen vitaminebrok te geven. Op die manier krijgt ze niet teveel binnen, maar eet ze wél het hoognodige: vitaminen, mineralen en kruiden.

Een goede keuze, want sindsdien ziet ze er tip top uit. Haar vacht glanst altijd heel erg mooi, net een spiegeltje! En zoals een stalgenootje laatst zei: je kunt gewoon een appeltaart bakken van de vele appeltjes op d’r vacht. 😉 Ook is ze de afgelopen winter wat overtollige kilo’s kwijtgeraakt, waardoor ze weer mooier op gewicht is.

Ik las dat paarden van nature meer dan 80 soorten grassen, kruiden, bloemen en struiken eten. Maar uit onderzoek zou blijken dat een gemiddeld grasland nu nog maar drie procent kruiden bevat. En dan heb ik nog niet eens over het gebrek aan struiken en bloemen. Een aanvullend vitaminebrok naast het ruwvoer lijkt me daarom geen overbodige luxe.
Ik vind vitaminebrok echt super fijn en raad het zeker aan als je een paard hebt dat al voldoende heeft aan alleen ruwvoer. Het is slimme manier om je paard niet te veel eten te geven, terwijl hij/zij ondertussen wel alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Bijvoorbeeld heel handig als je paard 24/7 op de wei staat nu.

oerbalans vitaminebrok

OerBalans van ECOstyle
Een voorbeeld van een goede vitaminebrok vind ik OerBalans van ECOstyle. Afgelopen februari ontving ik van ECOstyle een emmer van 4kg. Daar was ik erg blij mee, want ik werk tijdens grondwerk en het rijden graag met voerbeloningen. Nu wilde ik daar geen snoep of iets dergelijks voor gebruiken, want dan stop ik mijn paard alsnog vol met van alles – en dus gebruik ik daar de OerBalans voor.

Extra toevoeging van kruiden
Het fijne van OerBalans is dat het niet alleen een vitaminebrok is, maar dat er ook extra kruiden aan toegevoegd zijn. Juist omdat de weides van nu amper kruiden bevatten, vind ik dat een groot pluspunt! OerBalans is een soort vitaminebrok 2.0 vind ik. 😉  Door die kruiden heeft het extra gezondheidsvoordelen: zo wordt het ook ingezet bij paarden met zomerkriebels en kan het helpen bij paarden met een verminderde weerstand, stalbenen en andere gezondheidsproblemen.
Het is melassevrij, laag in suiker en zetmeel, en is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen – zonder overbodige toevoegingen. Het immuunsysteem, de stofwisseling en spijsvertering van je paard krijgen een boost. Hierdoor kan het lichaam beter de afvalstoffen kwijtraken en komt het paard beter in zijn vel te zitten – met een stralende vacht als gevolg.

Mijn kieskeurige merrie vond de brokjes gelijk heel lekker en eet ze graag. En zoals ik al eerder schreef: ze is echt een prachtig spiegeltje geworden en dit voorjaar zat haar vacht helemaal onder de appeltjes! Ze zit duidelijk goed en gezond in haar velletje. Ze had overigens vooraf ook geen gezondheidsproblemen, dus daar hoefde ik OerBalans niet voor in te zetten.

Tip: ik zag dat je op de website van ECOstyle ook een proefzakje kunt kopen. Voor €1,99 heb je een zakje van 200 gram brokjes. Handig om het zo om een laagdrempelige manier uit te proberen bij je paard! Klik hier voor de website van ECOstyle.

VIP-cadeau
Ook deze vrijdag geef ik weer een leuk cadeautje weg en ik ben heel blij dat ik dat deze keer samen met ECOstyle mag doen! We geven namelijk een 4kg emmer OerBalans brokjes cadeau aan een VIP-lezeres. 🙂

Zo maak je kans:
1. Je moet ingeschreven staan als VIP (klik hier).
2. Volg ECOstyle op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier).
3.. Laat op mijn Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) een reactie achter waarin je laat weten dat je meedoet.

Volgende week vrijdag wordt de winnaar in de VIP-nieuwsbrief (e-mail) bekend gemaakt, dus check dan zeker even je mailbox. Veel geluk!

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een samenwerking met ECOstyle.

You may also like

3 Comments

  1. Wat een goed artikel!! Ik heb ook een pony die wat aan de bolle kant is, zeker nu nadat ze door een blessure een poosje stil gestaan heeft. Misschien een goed idee om mijn voerschema wat aan te gaan passen en over te gaan stappen op deze brokken! Ik zou ze graag eens willen proberen!!!

  2. De oerbalans vitaminebrokjes staat nog op mijn verlanglijstje om uit te proberen. Het zou super leuk zijn om dit dan te winnen 🙂

  3. Ik doe graag mee. Recent ben ik overgestapt op Haysters voer. Waar bij ook gericht wordt gekeken welke voedingsmiddelen het paard nodig heeft. Ik denk dat oerbalans de zelfde denkwijze aanhangt!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *