Gamechanger Melanie van Het Wiebelpaard: “Positiviteit brengt je verder dan met de vinger nawijzen”

In deze nieuwe rubriek ‘Gamechangers’ zet ik mensen in de spotlight die op hun eigen manier de paardenwereld beter, mooier en leuker maken. Wat is hun verhaal? Waar komt hun drive vandaan? Ik trap af met Melanie!

Melanie (25) is de eigenaresse van Het Wiebelpaard, een webshop en winkel op wielen. Haar missie? Meer blije paarden.

melanie smulders wiebelpaard

“Met onze webshop en rijdende winkel richten we ons op paddock verrijking en andere spullen die het leven van je paard én jullie samenwerking onderling nog beter maken. Denk aan voerballen, kleine slowfeeders, targetsticks en snuffelmatten. We zijn hier in november 2020 mee gestart. Ik had een Flexivoerbal voor mijn paard Luus gekocht en zij werd er zo blij van! Toen dacht ik: dit gun ik andere paarden ook. Zodoende ben ik de voerballen gaan inkopen en ben ik de shop steeds wat meer gaan uitbreiden. Paardenwelzijn betekent voor mij dat paarden de hele dag kunnen foerageren, dat ze altijd wat te knabbelen hebben, in een (kleine) kudde staan en dat ze 24/7 buiten leven met een schuilmogelijkheid. Als ik nu direct één ding zou kunnen veranderen in de paardenwereld, is dat er nooit meer een paard de hele dag op stal staat. Daarbij betekent paardenwelzijn voor mij dat we het paard ook echt zien als paard, en niet als een gebruiksvoorwerp. Met de producten in mijn shop probeer ik deze visie uit te dragen, en zo hopelijk mensen te inspireren.

“Paardenwelzijn betekent voor mij dat we het paard ook echt zien als paard, en niet als gebruiksvoorwerp”

In de ‘paard-natuurlijk wereld’, waar ik natuurlijk ook in zit, wordt er best vaak met het vingertje gewezen naar anderen. Ik snap dat heel goed, want we willen het beste voor onze paarden. Maar ik denk niet dat dat de manier is om anderen te motiveren en te inspireren om dingen anders te gaan doen. We komen denk ik veel verder als we op een positieve en respectvolle manier onze visie uitdragen. Ik vind dat je altijd met elkaar in gesprek moet kunnen gaan. Ik rijd zelf bijvoorbeeld niet met bit, maar mijn beste vriendin wel en dat is helemaal oké. Je kunt een duidelijke mening hebben en trouw blijven aan je eigen visie, maar ook openstaan voor die van anderen. Toen ik zelf jaren geleden de juiste mensen tegenkwam en zij mij lieten zien hoe het óók kan, werd alles opeens veel logischer. Met Het Wiebelpaard wil ik op een vrolijke, laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke manier onze visie laten zien en zo ons doel bereiken: méér blije paarden!

melanie smulders wiebelpaard

Naast mijn bedrijf werk ik nog twee dagen per week in loondienst en volg ik de opleiding tot RuiterCoach, omdat ik zelf mijn paardenangst heb omgezet tot een goedlopende onderneming en anderen ook gun om meer te genieten van hun paard. Daarnaast ben ik elke dag bij mijn twee paarden Luus en Unique te vinden. Dit alles bij elkaar is best druk, maar ik haal er zó veel positieve energie uit. Als je iets doet wat je heel leuk en belangrijk vindt, dan heb je altijd genoeg motivatie om die missie voort te zetten.

“Met vrolijkheid en positiviteit komen we veel verder dan met de vinger nawijzen”

Vroeger riep ik altijd dat ik later met een ijscowagen over de dijk zou gaan rijden. Dat is er nooit van gekomen, maar hoe tof is het dat ik nu een rijdende winkel met paardenspullen heb! Waar ik over 10 jaar wil staan? In het midden van mijn eigen paddock paradise, met klein, fijn boerderijtje ernaast! Een eigen plek waar ik cursussen en inspiratiedagen kan organiseren, helemaal op mijn eigen manier: de Wiebelpaard-manier. Vrolijk, positief, laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk, maar wél met een duidelijke visie en missie.”

Wie is er volgens jou ook een echte Gamechanger? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) en/of Instagram (klik hier)

ecohippique duurzaam paarden

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *