HANDIG: Praktische tips van een paardenfysiotherapeut (+ win een behandeling voor je paard!)

Marly Coppens is een naam die vaste lezers wellicht wel herkennen. Zij is namelijk eigenaar van de website Science & Equine (een ontzettend interessante website waarop allerlei onderzoeken omtrent paarden worden vertaald, samengevat en gepubliceerd) én ze is dierfysiotherapeut. Marly heeft daardoor voor Pumps & Paarden al regelmatig wat blogjes getypt en haar deskundige mening gegeven. Vandaag geeft ze een aantal handige tips vanuit haar kennis als dierfysiotherapeut én ze verloot een behandeling!

 

 

 

Tip 1: Galop in de warming-up
“Iedereen begrijpt dat een goede warming-up en cooling-down belangrijk is. Hiermee stimuleer je de doorbloeding in de spieren en maak je het hart- en longsysteem actief. Daarnaast breng je de smering in de gewrichten op gang. Zeker bij paarden op leeftijd is dit erg belangrijk. In ieder gewricht zit gewrichtsvloeistof, we noemen dit synoviaal vocht. Dit wordt aangemaakt door kraakbeen. Kraakbeen bedekt het uiteinde van het bot en zou je kunnen vergelijken met een spons: wanneer je de spons niet belast, droogt hij uit en wanneer je hem te zwaar belast druk je ‘m leeg. Door matig intensieve bewegingen stimuleer je de spons-werking en komt er gewrichtsvloeistof vrij. Hierdoor worden de gewrichten soepel. Je kunt dit vergelijken met het smeren van je ketting.

In draf is er weinig beweging in de wervelkolom. Om ervoor te zorgen dat de gewrichtjes van de wervelkolom soepel worden, is het daarom belangrijk om te stappen en te galopperen. In deze gangen treed er veel meer beweeglijkheid in de wervelkolom op én met name in de galop komt daar ook nog eens grote beweeglijkheid van het bekken bij. Deze beweging vindt vooral plaats tussen de laatste lendenwervel en het heiligbeen. Mijn advies is daarom om na minimaal 5 minuten in te stappen en vervolgens niet té lang te blijven draven, maar vrij snel de galop links- als rechtsom mee te pakken. Je zult merken dat je paard dan sneller los gaat bewegen!”

 

Tip 2: Elektrolyten bijvoeren na overmatig zweten
“De cooling-down zorgt ervoor dat de bloedcirculatie geleidelijk tot rust komt en het bevordert de afvoer van afvalstoffen, zoals melkzuur. Paarden zweten veel meer dan mensen en kunnen wel 10 tot 15 liter vocht per uur verliezen en daarbij een heleboel essentiële zouten. Uit onderzoek is gebleken dat het lichaamsgewicht van paarden aantoonbaar beter herstelde wanneer zij een elektrolyten-oplossing kregen na de training (in plaats van water).

Elektrolyten hoef je alleen maar bij te voeren op dagen dat je paard overmatig heeft gezweet, bijvoorbeeld op warme dagen na training, wedstrijd of transport. Op ‘gewone’ dagen is het niet nodig om het je paard te geven. Elektrolyten kunnen namelijk niet opgeslagen worden in het lichaam en worden gewoon weer uitgescheden via urine. Je geeft de elektrolyten het liefst direct na het zweten en altijd in combinatie met genoeg water. Door de elektrolyten krijgt paard namelijk extra dorst.

Wanneer je een elektrolytenmix koopt in de winkel, check dan het etiket en koop de mix met het hoogste percentage aan natrium, chloor en kalium. Op ‘gewone’ dagen is een liksteen voldoende om aan zijn zoutbehoefte te voldoen, maar op de dagen waarbij je paard overmatig zweet niet. In een gewoon zoutblok zit alleen natriumchloride en je weet niet precies hoeveel je paard hiervan opneemt op de dagen dat het wel echt nodig is. Er zijn verschillende vormen van elektrolyten supplementen op de markt: vloeibaar, poeder, pasta en korrels. Over het algemeen is een vloeibaar supplement het snelste opneembaar. Echter, wanneer je paard een slechte drinker is is een andere vorm wellicht beter. Het is ook een mogelijkheid om de vloeibare elektrolyten met een spuit achter in de mond te spuiten.”

 

 

Tip 3: Bereid je goed voor als de fysio voor je paard komt
“Kom ik of een collega langs voor een intake of behandeling? Maak je paard schoon en droog, dat werkt heel prettig. Ook is het belangrijk dat je paard niet gereden of gelongeerd is van te voren. Tijdens het oriënterende onderzoek bekijken en bevoelen (palperen) we het hele paard en checken we of er sprake is van warmte, zwelling, spierspanning of vormveranderingen. Hierna volgt de inspectie in beweging, waarna we het paard nogmaals palperen. Wanneer het paard al bewogen heeft vóór de eerste palpatie is het niet mogelijk om verschillen op te merken tussen deze twee palpaties. Ook bestaat de kans dat lokale warmte hierdoor niet of moeilijker wordt opgemerkt.

Houd ook er rekening mee in je (wedstrijd)planning. Het is beter om geen zware training of wedstrijd in te plannen één of twee dagen na de behandeling. Vergelijk het met spierpijn die je bij jezelf kunt voelen na een zware training. Indien we bij je langs komen voor een preventieve check is dit uiteraard geen probleem. We zullen het altijd navragen tijdens de anamnese (vraaggesprek) of vermeld het er anders voor de zekerheid zelf even bij. Dan kunnen we er rekening mee houden in de keuze van onze behandeltechnieken.”

 

Tip 4: Houd je paard soepel met stretchoefeningen
“Wil je tussen de behandelingen door je paard soepel houden, dan is het ook een heel goede optie om je paard stretchoefeningen te laten doen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je paard soepel en beweeglijk blijft, en dat zijn coördinatie wordt gestimuleerd. Stretches zijn in de paardensport nog lang niet vanzelfsprekend, hartstikke zonde!”

In dit oude artikel vind je een aantal effectieve stretchoefeningen > MUST READ: 3 Stretchoefeningen voor je paard

 

Win een fysio behandeling voor je paard!
Yes! Marly verloot onder Pumps-lezeressen één intake + behandeling en één keer 50% korting op een behandeling. Kans maken? Zo doe je mee:
1. Like Dierfysiotherapeut MARLY op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier)
2. Like Pumps & Paarden op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) en laat een reactie achter waarin je laat weten dat je meedoet. Laat ook even weten waarom je graag een behandeling wilt winnen.

Marly kiest volgende week zelf een winnaar uit. Ook kiest ze de nummer 2 uit, die 50% korting op een behandeling krijgt. Veel geluk ladies!

You may also like

20 Comments

  1. Interessant artikel! Ik doe sinds kort stretch oefeningen met mijn paard, het lijkt haar goed te doen en ze vindt het nog leuk ook! Een behandeling voor mijn lieve merrie zou heerlijk zijn en ik vind het leuk om dan te kletsen met een prof als marly, daar kan je zoveel van leren ? duimen maar! ???

  2. Graag zou ik het willen voor mijn dochters paard om wat sterker te worden in de galop

  3. Goed artikel en fijne tips!
    Ik zou graag een behandeling na de bevalling van mijn hoogdrachtige merrie voor haar willen winnen, zodat ik haar weer met een gerust hart op kan pakken met rijden. Dat heeft ze dan wel verdiend!??

  4. Zo interessant allemaal! Ik vind het altijd fijn als een fysio de moeilijke verhalen vertaald naar meer begrijpbare stukken. Mijn bijna 23 jarige merrie doet het super goed op het moment! We rijden 2 a 3 keer per week lekker recreatief buiten en ik gebruik de Bucas recuptex puur als extra ontspanning voor haar. Maar tja het is een oudere dame en het lichaam werkt niet altijd mee… Dit artikel heeft me er wel weer bewust van gemaakt dat ik de stretch oefeningen weer moet doen! Heb ze heel lang gedaan maar nu weer een beetje uit het oog verloren. Ik zou Argentina heel graag willen verwennen met een behandeling, dan kan ze daarna nog lekkerder weer in haar lijf zitten 🙂

  5. Ik vind dit zo’n interessant onderwerp! Het zou me super leerzaam lijken als ze bij mijn pony langs komt en ik vind dat mijn pony het verdiend 🙂 Dus ik doe zeker mee!

  6. Graag zou ik een behandeling winnen voor mijn paard. Niet alleen omdat hij er baat bij heeft, maar ik het zelf ook erg interessant vindt om er meer over te leren.

  7. Leuk artikel! Ik zou graag een behandeling winnen voor mijn KWPN-er. Het is een paard met ataxie die altijd erg op knapt van een behandeling! Hij is behoorlijk stijf en scheef en ik voel altijd zo’n verschil met rijden nadien. Ik ben altijd erg veel bezig met het management rondom het paard. Jaarlijkse zadelcontrole, tandarts, en daar hoort een regelmatige behandeling door een dierenarts of fysiotherapeut ook bij! Ik ben op zoek naar een nieuwe behandelaar, dus dat zou mooi zijn om dat zo uit te kunnen proberen of het klikt! Duimen maar!?

  8. Super gaaf! Dit lijkt me enorm leuk omdat ik later zelf ook dierfysiotherapeut wil worden. Bovendien zou ik het mijn fjord heel erg gunnen want ik heb het idee dat ie niet zo los is in zijn lichaam. Nu heeft hij ook een paar maanden stil gestaan omdat ie ziek was en er alles aan werd gedaan maar de oorzaak niet gevonden kon worden, gelukkig kunnen we nu wel weer lekker trainen.

  9. Mooi artikel weer! Onze KWPN-er van 12 wordt een aantal keer per jaar behandeld. Hij is niet zo groot en wat kort, waardoor hij toch echt wel lekker in zijn lijf moet zitten om een fijne lengtebuiging te kunnen houden in de zijgangen. Hij wil graag zijn buik wat naar beneden duwen., dus het liften van het borstbeen en het correct aanspannen van zijn buikspieren is een dagelijks aandachtspunt. Stretchen doe ik altijd voor het rijden, vaak met een peentje of snoepje, zodat dit onbelast kan doen. Onder het zadel stap ik hem altijd goed los en neem de verschillende zijgangen hierin al mee. Links is zijn bolle kant, dus een appuyement deze kant op, vraagt van ons beide wel wat moeite (ik wil teveel helpen dan) en vaak merk ik na een behandeling echt wel verschil. Hij is geen fan van dry-needling, maar dit is wel super goed voor hem en helpt hem enorm. Nu mijn dochter met hem bijna de punten voor het M2 binnen heeft en de lengtebuiging nog belangrijker wordt, komt een behandeling van Marly op het goede moment. Ook ben ik erg benieuwd wat zij (een andere fysio) tegenkomt en met welke oefeningen hem losser en sterker kan maken. Daarnaast start mijn dochter in september met de opleiding fysiotherapie, met uiteindelijk het doel ook paarden te gaan behandelen, dus zij kijkt natuurlijk ook graag met je mee! Zou geweldig zijn als je ons een stapje dichterbij het Z kunt brengen 🙂

  10. Interessant en mooi artikel! Ik doe graag mee voor mijn knappe merrie.
    Ik heb het gevoel dat ze altijd wat vast zit of stijfjes is in haar spieren. Dir is voornamelijk na een zware inspanning of een rustdag.
    Hierdoor kan ze soms wat moeilijk zijn in het rijden. Wat het moeilijk maakt voor mij en voor haar.
    Hopelijk kan dit haar een beetje helpen

  11. Weer een interessant artikel ?? Ik zou de behandeling graag willen winnen voor mijn paard Ed. Hij is een BWP van 9 jaar en ik heb hem nu een half jaar. Hij is een introvert paard met een enorme will to please. In het verleden is hij uitgebracht in de springsport, ik rij vooral dressuur met hem. Dat is nogal een verandering voor hem maar hij doet ontzettend zijn best! Hij zet zich helaas snel vast in de rug en vind het lastig om zijn bekken te kantelen. Ook heeft hij een zwak linkerachterbeen wat hij liever niet belast. Ik laat hem regelmatig masseren en daar lijkt hij veel baat bij te hebben. Ik zou graag ontdekken hoe de fysio hem nog meer kan helpen bij het correct gebruiken van zijn lijf. Hij staat in Woudenberg (regio Utrecht)

  12. Leuke actie. Ik zou het ook heel graag willen winnen voor me paard. ik ben zelf goed ziek en daardoor stonden ze ineens helemaal stil. Gelukkig heb ik mensen gevonden die ze nu goed rijden. maar ze zijn heel erg in de spieren verzwakt. en vooral me ouderen paard mag wel wat meer spieren krijgen. en hij is best stijf als ik oefeningen aan de hand wil doen met hem. dus zou het voor mij een super goed gevoel geven als u me paard wilt nakijken overal. Ik ben dan nog meer gerust in deze zieke periode. ??

  13. Ik doe ook graag mee?? Heel erg interessant!!

  14. Ik doe mee! Ik denk dat onze nieuwe Tinker wel eens een behandeling kan gebruiken. Hij komt uit een andere situatie dan dat hij bij ons staat, en nu wij ( Lianne en ik )het rijden met hem echt aan het oppakken zijn zou het een welkome ondersteuning zijn ☺

  15. Helder artikel!
    Mijn merrie heeft niet de meest ideale bouw en bouwt snel spanning op tijdens het rijden. Osteopaat, massage, fysio, instructie is dus niet te missen als ik los wil houden. Merrie vind gefriemel heerlijk aan haar lijf dus een win-win situatie als ik een behandeling mag/Kan winnen!!

  16. Hallo, mijn paard heeft in de bekken iets niet goed zitten. Tilt het been steeds op ik zie dat er wat niet goed zit. Heb hier een chiripraktiker en guasha therapeut bij gehad. Maar helaas het is maar voor even (2/5 dagen soms week) van Marly heb ik al een paar simpele maar super interessante dingen gelezen. De stretch oefeningen ga ik zeker toepassen. En hoop dat ik gekozen wordt!!????
    Groetjes Mieke ???

  17. Wat een leuk en leerzaam artikel. Ik zou deze behandeling graag willen winnen voor mijn 10 jarige KWPN merrie. We zijn fanatiek een het trainen (dressuur), doen af en toe een sprongetje, longeren regelmatig en gaan op buitenrit. Toch merk ik soms (bijvoorbeeld bij het poetsen of rijden) dat ze nog een beetje vast zit. Ik denk dat een behandeling haar net even helpt wat losser te worden. Met de tips uit het artikel wil ik haar dan ook graag los houden na de behandeling. We gaan een leuk wedstrijd seizoen tegemoet. Dus deze behandeling zou een aangename verrassing zijn voor mijn brave paard! Ik volg beide accounts op Instagram met city_horse 🙂 groetjes Sanne

  18. Wat een onwijs leerzaam artikel! Ga zeker wat doen met de stretch oefeningen meenemen. Zou graag meedoen met de winactie voor mijn 11 jarige KWPN merrie, omdat ik merk dat mijn paard toch op wat plekken het lastig heeft. We rijden zelf veel dressuurmatig en zijn ons zelf aan het voorbereiden voor de wedstrijden. Met rijden merk is wel dat ze het met sommige dingen lastig heeft, dus dit komt geweldig van pas en zelf kan ik er natuurlijk ook veel van leren!? Ik volg jullie beide met bd_dressage

  19. Bedankt voor alle reacties!

    Het was super moeilijk om te kiezen, want het liefst zou ik al jullie paarden helpen. De winnares van de gratis behandeling is geworden: Nancy van der Windt en de tweede plaats met 50% korting op een intake + behandeling is voor Sandra Textor.

    Omdat ik jullie eigenlijk allemaal zou willen helpen, geef ik voor iedereen die meegedaan heeft 30% korting op een intake + behandeling. Gemiddeld duurt dit 1 tot 1,5 uur. Hierin onderzoek ik je paard van top tot teen en behandel ik de beperkingen die ik gevonden heb en geef ik je adviezen met betrekking tot oefeningen en training. Mocht je gebruik willen maken van deze actie, maak dan een afspraak via mijn website en vermeldt dat je deel hebt genomen aan de winactie van pumps en paarden: https://dierfysiotherapie-marly.nl/afspraak-maken

    Tot ziens!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *