INSPIREREND: Een succesvol eigen bedrijf “in de paarden”

Werken in de paarden: een droom voor veel paardenliefhebbers. Door Pumps & Paarden spreek ik veel mensen die deze droom hebben waargemaakt, waaronder Laura Bouman. Zij werkt in de paarden, maar niet als ruiter of stalmedewerker (waar je meestal als eerste aan denkt). Ik stelde Laura een aantal vragen over haar werk, lees mee!

 

LijntjeLijn

 

werken in de paarden agent

 

Naam: Laura Bouman
Leeftijd: 30 jaar
Beroep: Zelfstandig handelsagent
Studie: Fashion Management (AMFI)

 

Laura, wat doe jij precies?
“Ik ben werkzaam als zelfstandig handelsagent in de ruitersport. Dit doe ik in Nederland en België onder de naam ‘Best Equestrian Brands’.

Een handelsagent is iemand die merken vertegenwoordigd wanneer die merken ter plaatse geen medewerker in dienst hebben. Een Zweeds merk bijvoorbeeld, heeft niet in Nederland een kantoor zitten met medewerkers, maar ze willen wel graag verkopen in Nederland. Daarom schakelen ze een Nederlandse agent in die de promotie en dergelijke voor ze kan doen.

Wat ik voornamelijk doe, is het bezoeken van winkeliers en hen de nieuwste collecties en/of producten laten zien, zodat zij deze kunnen inkopen voor hun winkel. Momenteel heb ik de merken PS of Sweden, Kastel Denmark en Höveler/Equinova in mijn portfolio. Binnenkort komt daar een heel leuk Italiaans merk bij! Ik regel daarnaast ook de beurzen en de marketing voor mijn gebied en onderhoud contacten met de sponsorruiters.”

 

Wat heb je hiervoor gedaan?
“Ik heb Fashion Management (AMFI) gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik was toen al behoorlijk fanatiek met paardrijden. Ik had zelf een paard en later heb ik nog twee paarden bijgereden in de avonduurtjes. Ik moest voor mijn studie stage lopen, dus ik op zoek naar een leuk bedrijf. Bij Indoor Brabant kwam ik de stand tegen van ANKY, ik heb daar een praatje gemaakt en toen werd duidelijk dat ik mijn stage bij ANKY mocht doen. Een enorme kans die ik natuurlijk heb aangepakt!

De stage bij ANKY was een droom die uitkwam. Ik mocht mee naar allerlei evenementen, ik mocht producten bedenken en testen, fotoshoots meemaken. Ik ben zelfs nog een keer model voor brochure geweest! Na mijn stage bleef ik 2 a 3 dagen voor ANKY werken, en daarnaast deed ik mijn studie.”

“Precies in de periode dat ik afstudeerde, belde de manager van ANKY mij op. Of ik interesse had in de openstaande functie buitendienst. Ontzettend gaaf! Ik heb daar veel geleerd over sales en verkoop. Ons kantoor zat boven de binnenhal van Anky zelf en haar man Sjef was in die tijd bondscoach. Ik heb daardoor heel veel dressuurlegende’s voorbij zien komen, een super leuke tijd!

Na een paar jaar was het tijd om iets te gaan doen. Voor mijn carriere leek het mij beter om niet te lang bij één werkgever te blijven. Ik wist alleen totaal niet wat ik dan wilde, dus ben ik gaan reizen met mijn vriend. Eenmaal terug van de reis werd ik gebeld door de nieuwe eigenaar van ANKY (ANKY werd namelijk in 2012 verkocht aan Bieman de Haas BV). Hij vroeg ik terug wilde komen als Brand Manager. Ik werd verantwoordelijk voor de wereldwijde sales en marketing van het merk. Ik bouwde een enorm internationaal netwerk op en kreeg een goed beeld van de belangrijkste markten.”

 

Wanneer ben je je eigen bedrijf gestart?
“Tijdens mijn baan als Brand Manager ben ik twee keer moeder geworden. Ik had bijna twee uur reisstijd per dag en samen met twee kleine kindjes en een paard, was het heel slecht te combineren. Het roer moest dus om!

Ik benaderde merken die ik vanuit mijn oude functie al een tijdje in het vizier had. Ik vroeg me namelijk af waarom zij geen Agent hadden en ik ben daarom contact gaan leggen. Eind 2016 heb ik een cursus gevolgd om als Bridle Fitter voor PS of Sweden aan de slag gegaan. Ik meet hoofdstellen aan die mensen ter plekke kunnen uitproberen.. Zo kreeg ik veel gevoel met de producten en zag ik de positieve resultaten. In juli 2017 maakte ik een stap verder en ging ik aan de slag als Agent: met de producten naar winkeliers dus! Dit gaat vanaf dag één ontzettend goed en heb ik echt een vliegende start gemaakt.”

 

Wat vind je het leukst aan jouw werk?
“Ik heb al zoveel paarden zien opknappen van een goed passend hoofdstel of ander voer, dat ik echt het gevoel heb dat ik toegevoegde waarde biedt aan het paardenwelzijn in Nederland en België.

De standaard is wat dat betreft best wel dubbel: te vaak gaat uiterlijk vertoon vóór de gezondheid van het paard. Natuurlijk wil iedere ruiter het beste voor zijn paard, maar soms zie ik dat, door gebrek aan kennis of vanuit esthetisch oogpunt, producten gebruikt worden die allesbehalve bevorderend zijn. De merken die ik vertegenwoordig, hebben elk unieke eigenschappen ten opzichte van wat er al verkrijgbaar is in de paardenwereld. Ze zijn onderscheidend en daarmee uniek. Daar heb ik deze merken ook op uitgezocht. Wanneer het welzijn van het paard (en mens in het geval van Kastel Denmark) de eerste prioriteit is, kom je tot innovatie en bétere producten. Gelukkig neemt de bewustwording van ruiters enorm toe de laatste jaren.

Voor mij is dit een droombaan: ik werk met leuke merken en fijne winkels. Ik kom op de mooiste stallen en bij bekende ruiter over de vloer. En niet te vergeten: de paarden natuurlijk! Een voordeel voor mij is dat ik als zelfstandige meerdere merken kan vertegenwoordigen (en dus niet beperkt ben tot één merk) en dat ik grotendeels zelf mijn tijd kan indelen.”

 

Vonden jullie dit artikel leuk? Laat je like en/of reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *