Mijn ervaringen met bitloos hoofdstel Calli van F.R.A.

Inmiddels hangt het bitloze hoofdstel ‘Calli’ van het merk F.R.A. zo’n anderhalf jaar in mijn zadelkast, dus tijd voor een uitgebreide blogpost met mijn ervaringen!

bitloos hoofdstel review

Wat: Hackamore hoofdstel Calli
Prijs: €139,95
Waar te koop: oa bij Epplejeck – klik hier

Bitloos hoofdstel ‘Calli’ is een hackamore hoofdstel met korte scharen. De neusriem en bakstukken zijn onderlegd met zachte padding en het kopstuk is anatomisch gevormd – iets wat ik heel belangrijk vind bij een kopstuk. Zowel de neusriem als de kinriem zijn verstelbaar, zodat je het hoofdstel goed op maat kunt maken en het voor veel verschillende type paardenhoofdjes geschikt is. De keelriem maak je vast met een veerknip, waardoor je ‘m supersnel vastmaakt. Het leer is heel soepel en makkelijk te buigen.

Directe teugeldruk & release
Hieronder vind je de bitloosbalk van F.R.A. met allerlei type systemen, gerangschikt van minder inwerking naar meer inwerking. Systeem 1 is bijvoorbeeld een neckrope (halsring). Hoofdstel Calli valt onder systeem 2: druk op de neus met directe teugelvoering. De communicatie met je paard is dan ook heel simpel. Dat vindt mijn paard Arwen heel fijn. We hebben ook eens een kingekruist systeem geprobeerd, maar dat vond ze een beetje verwarrend (en ik ook een beetje, haha!)
Omdat hoofdstel Calli korte scharen heeft, heeft dit hoofdstel een zachte inwerking. Uiteraard kun je de scharen ook vervangen voor andere scharen. Langere scharen hebben een sterkere inwerking, maar je kunt bijvoorbeeld ook voor cirkelvormig gaan – dus helemaal geen schaar. Op die manier kun je er zelfs een soort sidepull-systeem van maken. De mogelijkheid om daarin te wisselen vind ik wel heel fijn aan dit hoofdstel. Zo kun je het helemaal optimaliseren voor jouw paard.

FRA hoofdstel review

Voor welk paard geschikt?
Ik heb in het verleden vaker blogs geschreven over bitloze hoofdstellen en een vraag die ik veel krijg is: ‘welk hoofdstel moet ik kiezen? Een sidepull, een hackamore, of misschien wel kingekruist?’ Helaas is daar niet een standaard antwoord op te geven. Elk paard is anders, het is dus echt een kwestie van uitproberen!
Over het algemeen wordt gesteld dat paarden die Engels gereden worden, snel wennen aan het hackamore hoofdstel Calli. Qua hoofdstellen lijkt het veel op elkaar, met directe teugelvoering en een duidelijke directe release van druk. Dit zorgt vaak voor een vertrouwd gevoel – ook voor de ruiter. Ook gevoelige paarden die met een bitje op licht contact lopen, lijken dit type hoofdstel fijn te vinden. Maar nogmaals: dat is lang niet altijd zo. 🙂

bitloos hoofdstel reviewHet Calli hoofdstel bij mijn merrie Arwen in het afgelopen jaar 🙂

Verticale balans
Al met al ben ik erg blij met dit bitloze hoofdstel en kon ik hier een goede overstap van bit naar bitloos maken. Mijn merrie had voorheen nog weleens de neiging om bij moeilijke momenten te gaan ‘opkrullen’. Nu we bitloos rijden houdt ze heel mooi lengte in haar hals.
De afgelopen jaren waren we veel bezig met de verticale balans. Daar merkte ik dat ze met het bitloze hoofdstel soms makkelijker op haar schouder viel. Ik moest daarbij denken aan een stukje dat trainer Mireille den Hoed in haar nieuwste boek schreef: “Soms kies ik voor longeren/rijden met bit. Als een paard niet verticaal in balans is, geeft dit veel overbelasting op de banden, pezen en gewrichten. Het is dus van belang dat een paard zo snel mogelijk gecorrigeerd wordt in z’n scheefheid. Als een paard bijvoorbeeld enorm over de buitenschouder loopt of erg trekt aan de longeerlijn en je moet ‘m flink naar binnen sturen om dit te corrigeren. Met een bit kun je duidelijker doorkomen. Dat is natuurlijk precies de reden waarom veel mensen tegen een bit zijn en juist de reden waarom ik in zulke gevallen wél voor bit kies. Mijn hulp komt duidelijker door en het paard komt sneller in balans, waardoor ik de druk weg kan halen.”

Toen ik dit las, herkende ik veel hiervan in mijn trainingen met mijn paard. We zijn inmiddels een tijd verder en de balans van Arwen is ontzettend verbeterd. Hierdoor merk ik dat ze ook met het bitloze hoofdstel fijn in balans loopt, waardoor de overstap van bit naar bitloos makkelijker is gegaan.

Kortom; ik vind de Calli een fijne optie als je op zoek bent naar een hackamore van goede kwaliteit. Het materiaal is zacht en soepel en de pasvorm is mooi. Ik gebruik ‘m met plezier. 🙂

Wat vinden jullie van dit hoofdstel? En welk bitloos hoofdstel gebruiken jullie? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) en/of Instagram (klik hier)!

EcoHippique

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.