Mijn tips om een (mini) moestuin te beginnen met eetbare kruiden voor je paard

Vorig jaar ben ik zelf begonnen met een mini-moestuintje met eetbare kruiden voor mijn paard en ik vind het ontzettend leuk om te doen. Omdat er veel naar gevraagd is door jullie, deel ik in deze blog mijn ervaringen en tips!

Een paard in het wild eet meer dan 80 soorten grassen, kruiden, bloemen en struiken. Maar uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld grasland nu nog maar drie procent kruiden bevat. Het gebrek aan die diversiteit kun je opvangen door goed ruwvoer, een balancer of ander goed krachtvoer en/of het geven van gedroogde kruiden die je kant en klaar kunt kopen.

Een andere manier is het geven van verse kruiden. Sommigen kun je wildplukken (zoals kleefkruid en brandnetel) maar lang niet allemaal. Dé reden om een (mini)moestuin met eetbare kruiden, planten en bloemen te beginnen.

Moestuin paard

Een moestuin kan overal
Ik woon in Amsterdam op vier hoog. Met een dakterras en dus zonder tuin. Ik wilde al veel langer beginnen met een moestuintje, maar tsja: ik heb geen tuin, dus ik kan niet gaan moestuinen. Onzin natuurlijk, want ook op een dakterras of zelfs een ieniemienie balkon kun je groene vingers kweken! Daarom heeft The Boyfriend vorig jaar een selfmade moestuinbak gemaakt en hebben we daarnaast nog een aantal terracotta potten staan. Genoeg ruimte om een mini-moestuin te creëren. Laat je dus zeker niet tegenhouden als je geen tuin hebt. Is er bij jou écht geen ruimte? Misschien is er een plekje op stal dat je mag gebruiken.

Welke kruiden?
De volgende stap: voor welke kruiden, planten en bloemen wil je gaan? Heeft je paard een specifiek gezondheidsprobleem, dan zou je kunnen researchen welke kruiden daar goed bij helpen. Je kunt ook advies vragen aan een deskundige. Voorbeelden zijn HorseComplete en Lady Herbal. Ik heb zelf geen ervaring met hun diensten, dus daar kan ik niks over zeggen.

Kant en klare zadenmix met eetbare kruiden
Je kunt natuurlijk op internet checken welke kruiden, planten en bloemen eetbaar zijn voor paarden en dan vervolgens losse zaadjes bestellen. Vond ik te veel gedoe, dus ik heb destijds een kant en klare mix speciaal voor paarden gekocht. Ook kreeg ik een mix van een lezeres opgestuurd, super lief. Met zo’n mix hoef je niet meer talloze losse zakjes zaden te kopen; je bent in één keer klaar. Ook heb je een leuke afwisseling van allerlei kruiden, waarvan je zeker weet dat alles veilig en eetbaar is voor je paard.

Ik ben zelf groot fan van de zadenmixen van Marloes (bekend als Ukie’s Paddock Paradise op Instagram en Facebook) en heb daar goede ervaringen mee. Er zit ontzettend veel in en zelfs met mijn niet-groene vingers is het gelukt. 🙂 De mixen kun je sinds kort in mijn eigen webshop bestellen.

Er zijn twee soorten mixen: het bloementuintje en het kruidenweitje. De namen spreken voor zich denk ik: in het bloementuintje zitten eetbare bloemen (niet alleen lekker voor je paard, ook mooi om te zien én goed voor de bijen en vlinders) en in het kruidenweitje eetbare kruiden (waar bij sommige ook bloemen uit groeien).

Je kunt de mixen zaaien langs het weiland/paddock/rijbaan, in je tuin of zoals ik doe: in een moestuinbak. De mix zakjes kosten €14,95 en kun je bestellen via mijn webshop. Klik hier! Op de zakjes staan ook instructies voor het zaaien. Handig als je, net als ik, een newbie bent hierin. 😉

ZadenmixDe zadenmixen kun je in mijn webshop bestellen.

Gezondheidsvoordelen
Kruiden bieden niet alleen veel afwisseling in voeding, maar zitten ook bomvol goede stofjes die gezondheidsvoordelen voor je paard hebben. In de mixen zit bijvoorbeeld smalle weegbree, dat ontstekingsremmend werkt. Kamille heeft een goede werking op de darmen en stimuleert de spijsvertering.

Start begin april
De ideale tijd om je moestuin te starten is nu. Vanaf april kun je namelijk gaan zaaien, zodat je deze zomer al prachtige, volgroeide bloemen en kruiden hebt staan. Ik was vorig jaar in mei begonnen geloof ik, en het verbaasde mij hoe snel het al begon te groeien. Ik was bang dat ik veel te ongeduldig zou zijn, maar de planten groeien hartstikke snel – dus je kunt ook al heel snel wat afknippen en aan je paard geven. 🙂

Ik had veel te veel zaadjes in de grond gestopt, waardoor er héél veel groeide en het veel te dicht op elkaar zat. Daardoor ben ik vrij snel begonnen met het plukken van mariadistel-bladeren. Arwen vindt dat heerlijk en wordt altijd héél enthousiast als ik weer met een tasje aankom, dus die zal het niet erg hebben gevonden. 😉

Moestuin paard
Foto’s afkomstig van mijn Instagram Stories. Het is zo leuk om je moestuin iedere dag te bekijken en de planten te zien groeien. 🙂

ZadenmixMijn eerste vroege ‘oogst’. Dit was al in juni! Omdat ik teveel zaadjes in één bak had gestopt, groeide er veel te veel mariadistel te dicht op elkaar. Arwen vond het geen probleem – die at met liefde alles op. 😉

Hoeveel kruiden geef ik?
Hoeveel je aan je paard kunt geven, hangt natuurlijk af van hoe groot je moestuin is. Ik gaf meestal eens per week een handje kruiden. Maar je kunt ook dagelijks een kleine snack geven. Je kunt het gewoon afknippen en direct aan je paard geven. Let wel: het is bedoeld als extra snack en dus niet als vervanging van je ruwvoer.

Meer inspiratie?
Zelf haal ik veel inspiratie van Instagram. Er zijn allerlei leuke accounts te volgen die posten over moestuinen en eetbare planten voor je paard. Mijn favoriet is Ukie’s Paddock Paradise, het account van Marloes (die ook de zadenmixen samenstelt). Je vindt daar handige tips en heel veel inspirerende foto’s. 🙂

Ben jij van plan om een moestuintje te starten of ben je al de trotse eigenaar van een moestuin? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) en/of Instagram (klik hier)!

You may also like

2 Comments

  1. […] aan je paard te geven, in mijn vorige blog over de moestuin schreef ik daar meer over – klik hier om dat nog eens te lezen. Is het niet mogelijk om altijd verse kruiden te geven, dan kun je het ook aanvullen met gedroogde […]

  2. […] kamille en dille. Ik heb al eens een blog geschreven met mijn tips voor een moestuin voor paarden, klik hier om die nog eens te lezen. 8. Moestuinbak – klik hier 9. Moestuinbak op poten – klik […]

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *