NIEUW TALENT: 10 vragen aan Danielle Houtvast

De 24-jarige dressuuramazone Danielle Houtvast heeft al vele successen geboekt: zo heeft ze onder andere meerdere zilveren en bronzen EK medailles (team én individueel) gewonnen en sinds afgelopen december heeft ze het roer helemaal omgegooid door voor zichzelf te beginnen. Redenen genoeg om haar de welbekende 10 vragen te stellen!

 

LijntjeLijn

 

1. Je bent pas 24 jaar; hoe ziet jouw standaard dag eruit? Volg je nog een studie of werk je full time in de paarden?
Ik werk inderdaad full time in de paarden. Zes jaar geleden heb ik de masterclass in Deurne afgerond en daarna geen andere opleiding meer gevolgd. Sinds augustus 2009 was ik werkzaam voor Leida Collins-Strijk. Na zeven leerzame jaren heb ik afgelopen december het besluit genomen dat ik mij volledig ga richten op mijn eigen bedrijf: DH Dressage.

Iedere ochtend sta ik om 6:00 uur op en begin ik zo rond 6:30 – 7:00 uur op stal. Op dit moment doe ik alle werkzaamheden nog alleen. Ik heb nu zes paarden in training staan.

Ondanks het drukke schema vind ik het ook erg leuk om les te geven. Hier ben ik dan ook een aantal keer per week mee bezig. Het is vaak flink plannen, maar toch probeer ik om regelmatig tijd vrij te maken voor het sporten.

 

2. Wie is je voorbeeld?
Mijn trainster Leida Collins-Strijk is mijn grote voorbeeld. Ik heb de afgelopen zeven jaar ongelofelijk veel geleerd van haar en ik hoop dat ik nog veel meer mag gaan leren van haar. Ze heeft enorm veel gevoel voor rijden en daar heb ik echt respect voor. Het was niet altijd even makkelijk maar door de jaren heen zijn we een sterk team geworden samen. Ik hoop dan ook dat we onze samenwerking nog lang kunnen blijven voortzetten!

 

Danielle HoutvastDanielle (rechts) met Leida Collins-Strijk

 

3. Op welke wedstrijd zou je graag nog eens willen starten?
CHIO Aken lijkt me echt een schitterende wedstrijd om te mogen rijden. Afgelopen jaar was er ook een GP U25 rubriek, alleen vond er tegelijkertijd het Nederlands Kampioenschap plaats en mochten we daar helaas niet starten. Dat was erg jammer, maar wie weet ooit.. 😉

 

4. Wat is je mooiste sportmoment tot nu toe?
De twee individuele bronzen medailles in Kronberg met mijn toenmalige paard Rambo, dat was zeker een gaaf moment! Maar ook de successen die ik het afgelopen jaar hebt bereikt met het paard Utah zijn mij dierbaar. Utah was niet het eenvoudigste paard, maar uiteindelijk heb ik toch heel mooie successen behaald die niemand meer van me afpakt!

 

5. Als je een tijdmachine naar het verleden zou hebben, naar welk moment zou je dan teruggaan en waarom? 
Teruggaan om iets te veranderen zou ik niet doen, ik ben van mening dat je juist van zulke ‘fouten’ ook weer veel leert en juist weer een stap verder komt.

Teruggaan om iets te herbeleven zou ik dolgraag willen! Vooral de wedstrijden met Palermo H. Dat was geen paard met specifieke topkwaliteiten; hij moest het uit zijn tenen halen en ging in elke proef 200% voor je door het vuur. Dat gevoel dat hij me gaf ben ik hem zo dankbaar voor. Inmiddels is hij met pensioen en geniet hij van zijn welverdiende rust.

 

Danielle Houtvast Met Utah op het Europees Kampioenschap 2016 in Hagen.

 

6. Veel ruiters hebben wedstrijdstress. Heb jij daar ook last van en hoe ga je ermee om?
Ja, als er een belangrijke wedstrijd op het programma staat dan kan ik daar weleens last van hebben. Het liefste ga ik dan even helemaal op mezelf en sluit ik me af van de rest. Hierdoor kom ik tot rust en probeer ik deze spanning positief om te zetten naar mijn wedstrijd.

 

7. Heb je een ritueel of bijgeloof als je op wedstrijd gaat?
Ik heb geen specifiek bijgeloof of ritueel. Ik draag wel al jaren een armband tijdens belangrijke wedstrijden. Of het echt daadwerkelijk geluk brengt weet ik niet, maar ik durf het nu niet meer te veranderen…! 😉

 

Danielle Houtvast

 

8. Hoe ziet jouw leven er over 10 jaar uit denk (en hoop) je?
Dan hoop ik dat ik een leuk huis heb samen met vriend en dat ik DH Dressage succesvol aan het runnen ben door middel van het opleiden van paarden. Ik zou het leuk vinden om dan nog steeds veel wedstrijden te rijden en het hoogst haalbare uit mijn paarden te halen.

 

9. Waar ben je het meest trots op?
Toch wel op alle successen die ik behaald heb, maar vooral ook op de ups en downs van de afgelopen jaren die mij weer sterker hebben gemaakt. De afgelopen jaren heb ik enorm veel mogen leren bij Team Collins-Strijk, maar ik ben ontzettend trots dat ik de stap heb gemaakt om alleen verder te gaan en mij op deze manier weer door te ontwikkelen. Ik word aan alle kanten gesteund en zij geven mij het vertrouwen om er iets van te maken!

 

10. Wat is je droom?
Mijn droom is om met DH Dressage uit te groeien tot een succesvol bedrijf. Het hoogst haalbare op wedstrijdgebied, is in mijn ogen de Olympische Spelen. IK zou het geweldig vinden om dit eens mee te mogen maken. Verder droom ik niet al te veel, maar ik probeer ik vooral ook van de momenten te genieten die nu al voorbij komen!

Op de hoogte blijven van Danielle en van haar bedrijf DH Dressage? Klik hier voor haar eigen Facebookpagina!

 

Vond je dit artikel leuk? Vergeet dan niet om een reactie of like achter te laten op mijn Facebookpagina, klik hier!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *