OP STAL BIJ: Emmelie Scholtens & Jeroen Witte

Onlangs gingen fotografe Lysanne Eijlander en ik weer eens samen op pad en dat betekent natuurlijk: een nieuwe ‘Op stal bij‘! Dit keer waren we welkom bij dressuuramazone Emmelie Scholtens en haar vriend Jeroen Witte. Kijk mee naar onze reportage!

 

LijntjeLijn

 

16

3

1De prachtige hengst Apache, het paard waarmee Emmelie succesvol in de Grand Prix rijdt en waarmee ze dit jaar naar EK mocht.

De accommodatie
De prachtige accommodatie waar Emmelie en Jeroen zitten, is van Ad Valk. Emmelie en Jeroen zitten hier nu zo’n 4,5 jaar. Als Lysanne en ik aankomen, worden we verwelkomd door Jeroen, waarna hij ons de stallen laat zien. Hun stallen zijn in een ander gebouw dan waar de paarden van Ad Valk staan. Het gebouw van Emmelie en Jeroen bestaat uit 15 boxen. Deze staan allemaal vol: op dit moment staan er zeven hengsten voor de hengstenkeuring en acht paarden die getraind worden door Emmelie.
 
Een typische werkdag
Hoe ziet een dag eruit van een stel dat full time in de paarden zit? Jeroen vertelt: “Emmelie is verantwoordelijk voor de trainingen en ik houd me bezig met het stalmanagement en de hengstenkeuringen. Ik begin de dag als eerste, zo rond 6:15u. De paarden krijgen te eten en gaat de eerste ronde paarden de stapmolen in. Ik begin ondertussen met uitmesten. Bianca Klijn en Nicole Stutz werken bij ons en helpen bij de stalwerkzaamheden. Om 9.00u zijn de meeste paarden in de stapmolen geweest, zijn alle stallen uitgemest en is alles weer netjes.” De middagen zijn voor Jeroen nooit hetzelfde. Soms moeten ze naar de kliniek voor één van de hengsten of komen er juist klanten langs.

Rond 7.30 begint Emmelie haar dag en de dagelijkse routine begint met het stappen van Apache aan de hand. Rond 8.00 stapt ze op het eerste paard. Ze is de enige die de paarden rijdt, dus iedere dag traint ze een flink aantal paarden. Jeroen en de twee meiden (die op stal helpen) ondersteunen haar door de overige paarden te longeren (of ze gaan in de molen en/of lekker los) Drie middagen + avonden per week geeft ze les. Vandaag, de dag dat Lysanne en ik komen, komt onder andere Vanja de Boer lessen met haar jonge paard.
 

7Jeroen en ik nemen een kijkje bij de training van Emmelie, terwijl Lysanne de foto’s maakt.

 

6Emmelie rijdt hier de 5 jarige schimmelmerrie Havanna (v. Vivaldi). Ze draagt kleding van Animo, laarzen van Celeris, cap van KEP Italia. Havanna ‘draagt’ een zadeldek van Back on Track en een zadel van Hulsebos. Al deze merken sponsoren Emmelie, om jaloers van te worden.

 
5

9

14

8

★ Doelen & dromen
Ik was benieuwd naar de plannen van Emmelie en Jeroen. Emmelie vertelt: “Ik wil met Apache heel graag nog een aantal wereldbekerwedstrijden rijden. Desperado is nu ook (bijna) klaar voor het grotere werk, dus daar maak ik voorzichtig ook al toekomstplannen voor. Maar ik pin mij nergens aan vast. Met paarden weet je het nu eenmaal nooit!

De hengstenkeuringen komen er ook weer bijna aan, dus het wordt een drukke periode voor Jeroen. Hij vertelt: “Het is altijd weer spannend hoe de hengsten het daar gaan doen, dus we zullen zien!”
 
11

12

26

25De frontriemen van Judi Manche mogen niet ontbreken aan de hoofdstellen van Emmelie.

 

17De hengst Ibiza (v. Desperado).

 

15Direct achter de stallen vind je het gedeelte waar het dekken plaatsvindt. In het stalletje wordt vaak Thea gezet. Haar naam doet het al vermoeden; Thea is een oud merrietje van 24 jaar.

 
2

28Emmelie geeft drie keer per week les. Vandaag kwam Vanja de Boer lessen met Ibsen TS.

 

27Na afloop zijn we nog even gaan nababbelen bij Emmelie en Jeroen thuis.

Gastvrij
Lysanne en ik vonden het super gezellig én heel leuk om eens in kijkje achter de schermen te krijgen bij een succesvolle stal. Emmelie en Jeroen zijn beide super spontaan en echt heel gastvrij. We hebben daar toch zomaar een halve dag mogen rondkijken, heel cool! Emmelie en Jeroen: nogmaals ontzettend bedankt voor de gastvrijheid en hopelijk tot snel!

 

Vonden jullie dit artikel leuk? Laat je like en/of reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

You may also like

3 Comments

  1. Heel leuk artikel Mara! En wat een mooie foto’s en prachtige stal 🙂

  2. Waaaauw wat een stal… Smoorverliefd! Hier geef ik zo mijn job voor op 😉

  3. Leuk artikel! En wat is die Havanna toch knap!!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *