OP STAL BIJ: Eventingamazone Nienke van Roekel

Een paar weken geleden gingen fotograaf Lysanne Eijlander en ik weer samen op pad voor een nieuwe ‘Op Stal Bij‘. Dit keer niet naar een dressuuramazone, maar naar iemand die succesvol is in eventing: Nienke van Roekel. Kijk mee naar onze reportage!

 

LijntjeLijn

 

K7

K1

K2

 

 De accommodatie
De accommodatie van Familie van Roekel is in Ede. De familie woont hier nu ongeveer 10 jaar en zo gezellig: het hele gezin woont er, mét aanhang. Zo wonen Nienke en haar vriend in het huis achter het huis van haar ouders, en ook de oudere zus van Nienke woont met haar vriend op dit terrein. Dat is niet alleen heel gezellig, het is ook heel handig. Nienke vertelt aan ons: “We hebben geen personeel, dus daarom werken we weekenddiensten. Het ene weekend doen mijn vriend en ik de stallen, en het andere weekend bijvoorbeeld mijn jongere zusje met haar vriend. Doordat we allemaal hier wonen, werkt dat een stuk makkelijker!”

 

Een typische werkdag
Een typische werkdag heeft Nienke niet echt. Ze doet de opleiding fysiotherapie, waardoor ze haar uren moet verdelen. “Binnenkort ga ik ook nog stagelopen, dus dan wordt alles ook weer helemaal anders. Nu begin ik vaak om 8 uur ‘s ochtends en werk dan de hele dag door, maar tijdens mijn stage zal ik met name alleen ‘s middags op stal aan het werk zijn.”

Nienke heeft zo’n zeven paarden te rijden. Haar zusje Femke rijdt er vier en oudere zus Elsemiek rijdt er twee. “Dat klinkt veel, maar het valt mee hoor! Van die zeven paarden is de helft nog erg jong en hoeft dus niet iedere dag gereden te worden. Op een normale werkdag rijdt ik er dus nooit meer dan vier of vijf”, vertelt Nienke.

“Op zaterdags heb ik eigenlijk bijna altijd wel een wedstrijd en zondags ben ik, vanwege die weekenddiensten, vaak vrij.”

 

K4Nienke met haar (MEGA KNAPPE) paard Lucky, die aan het genieten is van de poetsbeurt.

 

K3Nienke: “Dat doet hij dus altijd, in de dekens liggen! In het begin vergat ik het nog weleens, waardoor ik de deken gewoon zonder na te denken van de grond griste, met die hond er nog in…”

K6

K9De zusjes van Roekel helpen elkaar veel op stal. Links Nienke’s jongere zusje Femke (die ook verantwoordelijk is voor de social media van Stal van Roekel) en rechts haar oudere zus Elsemiek.

 

K5

K8

K10

K19
De training
Lysanne en ik mochten meekijken bij de training van Lucky. Nienke kocht dit paard toen hij 3 jaar oud en onbeleerd was. “Hij was erg moeilijk met beleren, dus we besloten om dat extern te laten doen.” Afgelopen jaar reed ze met hem het WK voor 6 jarigen (een 1-ster-wedstrijd). “Mijn valkuil met hem is dat ik allemaal te netjes wil doen. Lucky wilt het heel graag heel goed doen, waardoor ik daar in mee ga. Hierdoor verliezen we snelheid en zijn we op wedstrijd dus soms te langzaam. Ook moeten we nog veel trainen met water, dat vind ‘ie nog weleens eng.”

In de dressuurtrainingen stelt Nienke Lucky graag anders in dan met een spring- of crosstraining: “Met springen rijd ik ‘m graag wat lang en laag, terwijl ik ‘m in de dressuur hoger instel.”

Nienke is een eventingamazone, maar dat betekent niet dat ze met elk paard dat op stal staat ook daadwerkelijk crosst. “Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n held! De cross doe ik alleen met paarden waar ik een band mee heb en die mij een goed gevoel geven. Met de rest spring ik alleen, maar dat vind ik eigenlijk ook wel fijn voor de afwisseling.”

 

K12

K20

K22Nienke: “In het dagelijks leven houd ik er helemaal niet van, maar voor de paarden vind ik roze geweldig. Daarom heb ik ook roze veiligheidsbeugels, een roze pad en peesbeschermers met roze details.”

 

K13

K15Vader van Roekel, zussen én hond kijken mee tijdens de fotosessie en training in één.

K16

K17

K18

K11

K14
De toekomst
Ik ben benieuwd naar de dromen en doelen van Nienke. Ze vertelt aan me: “Met Lucky wil ik dit jaar graag naar het WK voor 7-jarigen, dat is een 2-ster-wedstrijd. Ik ben Lucky daarom nu flink aan het trainen en aan het opbouwen. Dan bouw ik voor het WK weer even af, zodat we fris eraan kunnen beginnen.

Verder heb ik nog een andere topper op stal staan: Good Luck, die we vanwege z’n brede bles ‘Witkop’ noemen, haha. Daar rijd ik op L/M-niveau cross mee en wil over een tijdje ook wel een 1-ster-wedstrijd proberen, als alles zo goed blijft gaan.”

Nienke rijdt nu dus vooral de 1-ster en 2-ster-wedstrijden, maar nog niet heel lang geleden schitterde ze met een aantal paarden ook in de 3-ster-wedstrijden. Met deze paarden reed ze mee in de top, maar toch besloot ze te stoppen. “Als topsporter wil je altijd het hoogst haalbare. Ik wil graag naar de Olympische Spelen en daar moet je strategisch voor denken. De 3-sterren-paarden die ik toen had, waren heel goed, maar niet goed genoeg voor de échte top. Dat zouden ze nooit halen, ze zaten al op hun max. Je moet dan kiezen: blijf ik zo doorgaan, of verkoop je ze en ga je verder met jonge paarden die nog veel meer in mars hebben. Ik ben dus weer van onderaf begonnen, maar wel met een groter doel. De paarden die ik toen verkocht heb, zijn allemaal geweldig terecht gekomen en rijden nu nog fijn mee in de sport. Dat geeft ook wel een heel fijn gevoel. Ik heb de juiste keuze gemaakt.”

Ook heeft Nienke nog een paar goede springpaarden in de dop staan. “Die hebben we zelf gefokt. Ze zijn zó goed, het zou zomaar kunnen dat ze razendsnel verkocht worden. Nog voordat ik ze heb kunnen uitbrengen op wedstrijd.. We zullen zien!’

 

K21

Familie van Roekel; ontzettend bedankt voor de gastvrijheid! 

Vonden jullie dit artikel leuk? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *