PHOTO REPORT: Als amateur tussen de professionals op weg naar het WK

 

Als je Pumps & Paarden regelmatig leest, heb je vorige week vast het artikel over Kim Noordijk gelezen. Lysanne Eijlander heeft haar tijdens het NK mogen volgen. (Klik hier om dat artikel nog eens te lezen) Maar Kim was niet de enige die Lysanne aan het volgen was, Lysanne volgde met haar camera namelijk ook Esmee van Gijtenbeek. Een ‘amateur‘ die tussen de grote namen op weg was naar het WK.

Kijk mee naar het fotoverslag van Lysanne!

l

De 24-jarige Esmee van Gijtenbeek mocht met haar 7-jarige ruin Enton mee doen aan de halve finale voor 7-jarige paarden. Dit vond plaats tijdens het NK dressuur vorige week. Hiermee kon zij zich kwalificeren voor het WK jonge paarden in Ermelo, dat aankomend weekend gaat plaatsvinden.

Esmee was tijdens deze halve finale toch wel een beetje een amateur tussen de professionals. Esmee is naast paardenliefhebber ook nog fulltime communicatie student. Ze heeft haar paard Enton samen met haar moeder gekocht toen het nog een veulen was, rechtstreeks van de fokker. Deze fokker vond Enton overigens maar een lelijk eendje vond vanwege zijn witte hoofd. Als 3 jarige heeft Esmee hem zelf zadelmak gemaakt, waarbij ze veel blauwe plekken aan heeft overgehouden. Hij heeft het haar zeker niet makkelijk gemaakt, maar wat ze er nu uiteindelijk voor terug heeft gekregen..!

ee

De eerste dag van het NK dressuur was de halve finale voor de WK selectie van 7 jarige paarden. Vlak voor de start van dit evenement krijgt Esmee geweldig nieuws: ze mag naast de halve finale voor het WK ook mee doen aan het NK Licht tour! Dit betekent dat ze tussen de grote namen als Edward Gal met Glock’s Zonik en Hans Peter Minderhoud met Dreamboy mag meerijden! Een droom die werkelijkheid wordt.. Dat wordt drie dagen hard werken, maar eerst goed focussen op de halve finale van het WK.

De hele dag is het stralend weer, tot het tijdens de  laatste starts van de wedstrijd opeens omslaat. Helaas start Esmee als één van de laatste en treft zij dus dit rotweer. Haar moeder en coach Johan Hamminga laten zich hierdoor niet uit het veld slaan en blijven gewoon in de regen bij haar staan. Super begeleiders!

3klein9klein5klein4klein

In de proef is de spanning van Enton en Esmee wel te merken. Gelukkig zetten ze alsnog een zeer mooie proef neer, dat beloond wordt met ruim 69%! En ach, we zien het maar als een oefenrondje, want alle starts van deze halve finale mogen door naar de finale. 😉

Op naar dag twee! Deze tweede dag staat voor Esmee in het teken van de Lichte Tour. Het is ontzettend knap hoe Esmee rond blijft sturen tussen de grote namen. Het weer is vandaag gelukkig iets beter en Esmee heeft een stralende lach op haar gezicht. Ook Enton voelt zich duidelijk beter dan de dag ervoor. Tijd om de ring in te gaan!

10klein8klein6klein11klein

Esmee komt de proef uit met een prachtige score van 65,5%! Een score om trots op te zijn en wat een eer om dit te mogen rijden tussen de grote namen! De dag kan niet meer stuk. Ook voor mij, als fotograaf, was het ontzettend leuk om op de tribune te zitten. De complimenten voor Esmee vlogen in het rond: “Wauw, dat is pas bergopwaarts galopperen!”, “Je kunt aan de gehele combinatie zien dat ze zó’n plezier hebben”, “Wauw, zo’n mooie pirouette heb ik vandaag nog niet eerder gezien.” Prachtige complimenten die Esmee in d’r zak kan steken!

Dan komt zaterdag: toch wel de spannendste dag van allemaal. Vandaag krijgt Esmee te horen of ze naar het WK mag. Helaas krijgt ze te horen dat ze net niet mee mag naar het WK, ondanks haar score van 69,854%. Wél is ze eerste reserve geworden en gaat ze met een ontzettend trots en tevreden gevoel naar huis. Enton gaat met welverdiende vakantie!

1klein

En Esmee? Die stond dezelfde middag alweer helemaal in stijl van Pumps & Paarden te feesten op een festival. Als ‘groentje’ is ze al zo ontzettend blij met deze once in a lifetime kansen, dat ze niks meer te wensen heeft. Alhoewel.. die Grand Prix begint nu toch wel steeds dichterbij te komen.. 😉

Zo zie je maar: ook zonder een professionele stal en heel veel geld kun je er komen. Trainen, trainen en nog eens trainen, en héél veel doorzettingsvermogen.

Liefs,

Lysanne & Esmee

Vond je dit artikel leuk? Laat je reactie achter op de Facebookpagina van Pumps & Paarden, klik hier!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *