Q&A: Te dikke sportpaarden, jeuk, oudere paarden & meer

Twee weken geleden plaatste ik een oproepje op mijn Facebook en Instagram over mijn nieuwe rubriek: de Q&A met askHELTIE. Jullie konden vragen insturen en/of advies vragen over voeding en gezondheid wat betreft je paard.

Samen met Marjolijn van askHELTIE hebben we naar jullie vragen gekeken en hebben we er een aantal uitgepikt. Hieronder vind je de vragen en de antwoorden van Marjolijn!

askHELTIE is een adviesplatform waar je oneindige informatie kunt vinden over voeding voor paarden, werkzame ingrediënten in voer & supplementen, en allerlei paardenaandoeningen. Ook kun je hen gratis en vrijblijvend om advies voor jouw paard vragen. askHELTIE.compumps & paarden@Thehorse.dana: Mijn pony schuurt zijn staart, maar heeft geen eczeem. Wat zou de reden kunnen zijn en wat kan ik er aan doen?
Marjolijn: Schuren kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door de verharing, die irriteert. Maar het kan ook een reactie op suikers zijn. Als je paard aan de dikke kant is, kan het zo zijn dat een overvloed aan suikers irritatie geeft. Ik raad aan om kritisch te kijken naar het gewicht en rantsoen van jouw pony. Daar is mogelijk winst te behalen om de jeuk onder controle te krijgen. En daarnaast insmeren met een fijne, verzorgende lotion die de jeuk remt. Bij extreme jeuk is een deken aan te raden zodat je pony zijn staart niet kapot kan schuren.

Hanne Lebegge: Welk voer is geschikt voor sportpaarden die te dik zijn?
Marjolijn: Paarden worden meestal niet dik van het krachtvoer dat ze krijgen, maar van het ruwvoer. Dat is namelijk de grootste voedingsbron. Belangrijk is daarom dat je het ruwvoer onder de loep neemt. Is dit rijk kuil of van onbemest kruidenland, bijvoorbeeld? Als jouw paard bijvoorbeeld onbeperkt rijk kuilvoer krijgt, zal die moeilijk afvallen of zelfs aankomen. De kilo krachtvoer die je mogelijk geeft, heeft daar eigenlijk amper invloed op. We raden dus aan om eerst goed naar het ruwvoer te kijken. Kijk of je dit kunt veranderen of beperken, en of je de eettijd kunt verlengen.
Staat je paard op het gras, gebruik dan strookbegrazing of zet je paard maar een beperkte tijd op het gras. Qua krachtvoer heeft in principe elk paard voldoende aan een vitaminebrok, dan weet je zeker dat alle vitamines en mineralen worden versterkt en dat je geen dikmakers geeft. Daarna kun je kijken welke (en hoeveel) krachtvoer je paard nog nodig heeft.

Amber Agterberg: Ik heb een 7 jarige KWPN’er thuis staan die door trauma lang niet getraind is. Het gaat nu super goed en we trainen weer vijf dagen in de week. Hij krijgt basis sportbrok van Havens, magnesium, Pavo Vital Complete en 24/07 hooi. Is dit een goede aanpak?
Marjolijn: De belangrijkste voeding voor je paard is het ruwvoer, dus daar heb je al een heel goede basis neergezet voor je paard. Ook geef je Pavo Vital, wat ervoor zorgt dat je paarden alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Qua basis zit je dus helemaal goed!
Als je het idee hebt dat jouw paard ondanks deze basisvoeding energie en voedingsstoffen mist om de trainingen vol te houden, dan kun je dat inderdaad aanvullen met de sportbrok van Havens.
Waar geef je de magnesium voor, voor nervositeit of voor de ontspanning van de spieren? Je kunt dit gerust geven, maar vaak zit het ook al in de sportbrok. Ga na of je veranderingen ziet als je stopt met de magnesium en bepaal zo of het eigenlijk wel nodig is om extra te voeren. Wij zijn geen voorstander van het geven van supplementen zonder echte reden.
Conclusie: als jouw paard nu goed op gewicht blijft, goed spieren opbouwt en goed in zijn vel/vacht/energie zit: gewoon zo doorgaan! 🙂

Marie Struyf: Wat is het voordeel van elektrolyten bijgeven?
Marjolijn: Tijdens een training verliest een paard al gauw 10 tot 15 liter vocht. In dat vocht zitten veel voedingsstoffen zoals natrium, magnesium, kalium en vocht. Wanneer deze voedingsstoffen niet worden aangevuld, zal het herstel na een training langer duren. Daarom is het aan te raden om paarden die veel zweten, elektrolyten (zouten en zuren) bij te geven. Een paardenlichaam bouwt geen reserves op van deze elektrolyten. Komende week wordt het bijvoorbeeld warmer dan 20 graden. Het geven van elektrolyten zorgt ervoor dat je paard weer een goede vochtbalans krijgt.
Wij geven overigens wel de voorkeur aan elektrolyten met toegevoegde vitamine B2, zoals onze eigen HELTIE horse Elektrolyten. Vitamine B2 zorgt er namelijk voor dat je paard de elektrolyten beter kunt opnemen – waardoor je een lagere dosis kunt geven.  Geef de elektrolyten twee dagen voordat er een warme periode aanbreekt en je trainingen gepland hebt staan.

Floor Poland: Kun je nu wel of niet vitamine E het hele jaar doorgeven?
Marjolijn: Als je je aan de aanbevolen dagdosering houdt, kan het geen kwaad om vitamine E bij te geven. Fabrikanten houden met de dosering namelijk rekening met het vitamine E in voeding. Het is wel van belang dat je natuurlijke vitamine E geeft. Synthetische vitamine E wordt namelijk niet door je paard opgenomen en is weggegooid geld.

Laura Verkou: Wat is jullie advies om aan 3-jarigen te voeren? Ze staan licht in het werk en krijgen voldoende hooi.
Marjolijn: Een jong paard dat voldoende hooi krijgt hoeft in principe weinig tot niets bijgevoerd te krijgen. Wel is het belangrijk om te weten of jouw paard voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Als je het idee hebt van niet, dan raden wij zeker om een vitaminebrok (balancer) erbij te gaan geven. Dan krijgen ze zeker alle vitamines en mineralen binnen.
3 jaar is nog heel erg jong, ze kunnen daarom ook baat hebben bij ons supplement HELTIE horse Hoef&Vacht. Hier zit namelijk silicium in en dat is goed voor de botten, gewrichten en pezen. Uit onderzoek is gebleken dat als jonge paarden silicium gevoerd krijgen, zij minder gevoelig waren voor blessures. Ook kregen ze een sterker gestel.

@mirandavdsb: Wat zijn de do’s en don’ts voor oudere paarden?
Marjolijn: Dat is een heel brede vraag en daarom ook wat lastig om zo even te beantwoorden. We gaan daar binnenkort zeker een artikel voor op askHELTIE over schrijven!
Maar voor nu: elk paard is anders en wat bij het ene paard werkt, hoeft niet bij het andere paard te werken. De ene is al met 15 jaar oud en de ander huppelt nog vrolijk rond op zijn 25e.
Wat in ieder geval goed is, is om de gewrichten in de gaten te houden. Oudere paarden zijn gevoeliger voor ouderdomskwalen zoals artrose. Ik raad daarom aan om ouder wordende paarden alvast te ondersteunen met HELTIE horse Hoef & Vacht. Hier zit silicium in en dat ondersteunt de aanmaak van glucosamine in de gewrichten.
Let daarnaast goed op het gewicht: zeker niet te zwaar (extra belastend voor de gewrichten en organen), maar ook zeker niet te dun. Een dun paard heeft moeite om zich warm te houden en heeft kans op een verminderde weerstand. Laat dus regelmatig het gebit controleren en/of voer bij met bietenpulp.
Ook hebben oudere paarden vaak een verhoogde behoefte aan eiwit voor de spieropbouw. Maar dit kan per paard verschillen, dus mocht je graag specifieker advies willen: laat het ons weten! In een telefoongesprek kunnen we goed alle punten toelichten en samen doornemen hoe de stalling en voeding nu geregeld is.

Heb je na het lezen van de antwoorden toch nog wat vragen? Of zat jouw ingestuurde vraag er niet bij? Je kunt askHELTIE bereiken via Instagram en Facebook: @heltiehorse. Ook kun je hen bellen op 0522470117, mailen naar info@heltieanimal.com of via Whatsapp.

eco hippique duurzame rijkleding

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.