RIDERS TALK: 12 vragen aan dressuuramazone Sanne Voets

Sanne Voets is één van de meest getalenteerde para-dressuuramazones die we in Nederland kennen. Ze won goud op de Paralympische Spelen in Rio en afgelopen zomer won ze meerdere gouden medailles op het EK. Hoog tijd om deze succesvolle amazone het hemd van het lijf te vragen!

 

sanne voets

1. Zadeldekklik hier om ‘m te shoppen
2. Peesbeschermersklik hier om ze te shoppen
3. Springschoenenklik hier om ze te shoppen
Sfeerfoto Sanne: Kathleen van Winden

 

1. Wat is je favoriete item in je zadelkast of garderobe?
“Ik heb sinds een paar maanden rijlaarzen van Celeris, in de kleur Sangria – een paarsige kleur. Ik vind ze echt heel mooi: wel anders dan anders, maar niet schreeuwerig. Het is een warme, chique kleur en de laarzen passen perfect. Het is soepel leer dat lekker zit, dus dit zijn echt de pareltjes in mijn kast!”

 

Het gaat er uiteindelijk niet om wat er op je pad komt, maar hoe je ermee omgaat.

 

2. Wat is je beste eigenschap? En je slechtste?
“Mijn slechtste is denk ik dat ik soms ongeduldig kan zijn. Sommige dingen duren gewoon langer dan ik nodig vind, bijvoorbeeld als het gaat om beleidsveranderingen.
Een betere eigenschap is dat ik situaties eigenlijk altijd vanuit verschillende perspectieven probeer te bekijken. Dat helpt me enorm om flexibel om te gaan met onverwachte wendingen op mijn pad. Het gaat er uiteindelijk niet om wat er op je pad komt, maar hoe je ermee omgaat. Ga je bij de pakken neerzitten of leer je ervan en gebruik je het om sterker te worden?”

 

3. Wat zou je kiezen: de gedachtes van je paard kunnen horen óf kunnen praten met je paard?
“Kunnen praten met hem. Vaak, als je je paard goed kent, kun je aan zijn lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen al best goed zien hoe hij zich voelt en een beetje wat hij denkt. Maar als ik met hem zou kunnen praten, zou ik hem bijvoorbeeld beter kunnen voorbereiden op dingen die gaan komen door hem erover te vertellen en hem dingen uit te leggen.”

 

4. Welk beroep zou je uitoefenen als je niet ‘fulltime dressuuramazone’ zou zijn?
“Ik heb een opleiding in Communicatie en heb een aantal jaar bij een uitgeverij en communicatieadviesbureau gewerkt. Nog steeds schrijf ik teksten, best veel en graag zelfs.”

 

Het feit dat je in de paardensport niet snel rijk wordt, maakt dat onze motivatie ergens anders vandaan moet komen: liefde voor het paard. Dat vind ik iets positiefs.

 

5. Wat is de belangrijkste eigenschap dat een dressuurpaard moet hebben?
“Ik denk dat als een paard het leuk vindt om het dressuurwerk te doen, je al heel ver bent. Natuurlijk willen we ook het liefst dat ze een supersterk en actief achterbeen hebben, een mooie bovenlijf en expressief voorbeen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je samen met plezier werkt aan jullie ontwikkeling. En zodra één van de twee er geen plezier in heeft, wordt dat natuurlijk heel moeilijk. Daarom vind ik het ook belangrijk om het werk leuk te houden voor mijn paarden.”

 

sanne voets4. Trainingsshirtklik hier om ‘m te shoppen
5. Rijbroekklik hier om ‘m te shoppen
6. Capklik hier om ‘m te shoppen
Sfeerfoto Sanne: Kathleen van Winden

 

6. Wat vind je het minst leuk aan de paardensport?
“Lastige vraag. Want er zijn natuurlijk dingen waar ik minder blij mee ben, bijvoorbeeld dat het zo’n dure sport is. Een paard onderhouden, goede materialen, zinvolle lessen, begeleiding op het gebied van fysieke en mentale training: het zijn allemaal behoorlijke kostenposten. En dan heb ik het nog niet over wedstrijden! Van de andere kant: het feit dat je in de paardensport niet snel rijk wordt, maakt dat onze motivatie ergens anders vandaan moet komen. Voor de meeste ruiters en paardensportliefhebbers is dus de liefde voor het paard onze gemene deler. Dat is een bindende factor, en dat vind ik ook wel iets positiefs!

Als ik echt wat moet noemen, dan zou ik er wel voor pleiten om de verhouding tussen kosten en baten wat beter te maken, te beginnen op internationale wedstrijden. Het is behoorlijk duur om daar aan mee te doen: je betaalt start- en stalgeld, je moet zorgen voor je eigen accommodatie en hebt verblijfskosten. Ook als je wint ben je eigenlijk nooit uit de kosten.”

 

7. Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
“Ik houd ervan ‘s ochtends vroeg op te staan en te beginnen met de paarden. Lekker rommelen op stal, de tijd nemen en ze te knuffelen en te verzorgen, te trainen en lekker uitstappen in het bos achter ons perceel. ‘s Middags gaan ze meestal de wei of paddock in en dan heb ik op een ideale dag de kans om bijvoorbeeld wat leuks te doen met vriendinnen! Als ik mag kiezen, eten we ‘s avonds gezellig sushi – maar ik ben wel op tijd thuis om de laatste voerronde op stal te doen. Ik kan er echt van genieten als mijn paarden tevreden op hun hooi staan te knabbelen.”

 

Ik vind het soms lastig om als topsporter een bepaalde mate van egoïsme te moeten hebben, terwijl we ook kunnen bijdragen aan iets wat groter is dan onszelf.

 

8. Wie is je voorbeeld?
“Er zijn eigenlijk heel veel mensen die ik inspirerend vind en waarvan ik probeer te leren. Grootheden in sport als Muhammad Ali, Serena Williams en Micheal Phelps zijn niet alleen ongelooflijk succesvol geweest als atleet, maar hebben hun bekendheid ook ingezet voor een hoger doel. Ik vind het soms lastig om als topsporter een bepaalde mate van egoïsme te moeten hebben, terwijl we ook kunnen bijdragen aan iets wat groter is dan onszelf.
In onze sport heb ik enorme bewondering voor para-amazones Stinna Tange uit Denemarken en Sophie Wells uit Groot-Brittannië. Dressuurruiters Patrik Kittel en Charlotte Dujardin zijn ook mensen waar ik veel bewondering voor heb. En natuurlijk onze eigen Marieke van der Putten en Emmelie Scholtens, van wie ik al voor het tiende jaar mag leren!”

 

9. Op welke wedstrijd zou je graag nog eens willen starten?
“Dat is een makkelijke vraag: de Spelen in Tokyo natuurlijk! Het duurt niet lang meer: op 25 augustus 2020 worden de Spelen geopend en op de 26e beginnen de dressuurwedstrijden al.”

 

Doorzetten en blijven geloven in je team, in je overtuigingen en in jezelf: dat zijn de belangrijkste lessen die ik ervan geleerd heb.

 

10. Wat is je mooiste moment in de sport tot nu toe?
“Dat zijn er eigenlijk best veel! Maar Rio, waar we goud wonnen in de kür, dat was wel een heel speciale overwinning. Die medaille staar voor zóveel meer dan alleen die wedstrijd. De aanloop was ongelooflijk moeilijk geweest, maar de mensen die in ons bleven geloven hebben mijn vertrouwen enorm gesterkt. Doorzetten en blijven geloven in je team, in je overtuigingen en in jezelf: dat zijn de belangrijkste lessen die ik ervan geleerd heb.

Maar afgelopen zomer, op het EK in Rotterdam, kreeg ik de kans om een heleboel mensen van mijn team uit te nodigen bij de kür op muziek. We wonnen er onze derde gouden medaille van die week en het mooiste was om dat succes te kunnen delen met de mensen die ons op de een of andere manier hebben gesteund in de voorbereidingen.”

 

sanne voetsSfeerfoto Sanne: Kathleen van Winden

 

11. Als je een tijdmachine zou hebben, naar welk moment zou je gaan?
“Zo, dat is een lastige! Misschien zou ik wel terug willen gaan naar de periode kort na Rio 2016. Er gebeurde toen zo ontzettend veel tegelijk en ik was ook zó moe van alles wat er op me afkwam, dat er veel dingen langs me heen zijn gegaan. Die weken opnieuw beleven, dat zou misschien wel heel erg gaaf zijn. Tegelijk zou ik ook wel juist naar de toekomst willen. Al zo lang werken we naar Tokyo toe, dat ik haast niet kan wachten tot het zover is. Van de andere kant is het ook spannend, want hoe dichterbij het komt, hoe duidelijker het wordt dat het nu écht moet gaan gebeuren.”

 

Het gaat uiteindelijk niet om de beoordeling van de trainer of jury, het is je paard dat bepaalt of je het goed hebt gedaan.

 

12. Waar ben je het meest trots op?
“Aan het einde van een training of wedstrijd is het niet de beoordeling van je trailer of de jury die het belangrijkst is. Het is je paard dat bepaalt of je het goed hebt gedaan. Ik denk dat ik twee blije, tevreden paarden op stal heb – die misschien een beetje verwend worden, maar bovenal de aandacht, liefde en zorg krijgen die ze verdienen. Als ik ‘s morgens de staldeur open, staan ze vriendelijk hinnikend op me te wachten. Dat is misschien wel het mooiste compliment dat je als ruiter kunt krijgen!”

 

Wie zouden jullie in de volgende ‘Riders Talk’ terug willen zien? Laat je reactie achter op m’n Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier)!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *