Superfood voor je paard: zwarte komijn (+ winactie!)

‘Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’, sprak Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, meer dan 2300 jaar geleden. Goede voeding is onmisbaar voor een gezond lichaam. Niet alleen voor ons, ook voor ons paard. In dit artikel vertel ik daarom meer over ‘powerfood’ zwarte komijn!

zwarte komijn paardFoto: Jubair Bin Iqbal

Wat is zwarte komijn?
Hoewel de naam het wel doet vermoeden, stamt de zwarte komijn NIET van de bekende komijn af. Zwarte komijn (Nigella Sativa) is een plant die in het Middellandse Zeegebied, Noord-Afrika en Azië groeit. Het stond bij de oude Egyptenaren al bekend om zijn gezonde eigenschappen en zowel in de Bijbel als in de Koran wordt het genoemd als krachtig medicijn. Het geheim van zwarte komijn? Het stofje thymoquinone, dat in zwarte komijn zit!

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat thymoquinone allerlei gezondheidsvoordelen heeft. Sterker nog: het wordt gezien als één van de meest veelbelovende plantaardige stoffen die we kennen.

Gezondheidsvoordelen
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar thymoquinone en in wetenschappelijke studies zijn de volgende effecten gebleken:

 • Het ondersteunt de bloedsuikerspiegel, en kan daardoor helpen bij diabetes.
 • Het werkt ontstekingsremmend, o.a. bij artrose en reuma.
 • Het is antibacterieel en kan daardoor ontstekingen voorkomen.
 • Het blokkeert de afgifte van histamine, waardoor allergische reacties zoals jeuk, benauwdheid en hooikoorts onderdrukt worden.
 • Het werkt antiviraal doordat het eiwitten van virussen blokkeert.
 • Er zijn vermoedens dat thymoquinone de groei van kankercellen kan remmen en auto-immuunziektes kan verminderen.

Meer ontdekken over zwarte komijn? Op Pubmed en Google Scholar vind je er veel wetenschappelijke onderzoeken over, zoals *deze*.

Powerfood
Door bovenstaande effecten is zwarte komijn dus een absolute ‘superfood’ te noemen. Niet alleen voor mensen, ook voor paarden en andere dieren. Thymoquinone wordt voor paarden onder andere ingezet bij:

 • Artrose en gewrichtspijn
 • Astma, hoesten en benauwdheid
 • Acute blessures
 • Ontstekingen
 • Allergieën en zomereczeem
 • Equine Metabool Syndroom (EMS)
 • Vochtophopingen / Einschuss

Zwarte komijn is dan ook zeker geen vreemde in paardenland! Er zijn al veel paardenvoeders die zwarte komijn gebruiken. Zo vind je ‘m vaak in algemene kruidenmixen, in kruidenmixen speciaal om de maag en/of lever te ondersteunen en in gezonde snoepjes.

Ook zijn er speciale zwarte komijn-supplementen voor paarden te vinden. Deze bevatten dus een hogere dosis aan zwarte komijn, zodat je het het kruid medicinaal kan inzetten voor bovenstaande problemen/ziektes. En dat is superfijn: want zwarte komijn is 100% natuurlijk, waardoor je geen chemische en synthetische medicijnen hoeft te geven aan je paard.

Het wonderstofje thymoquinone in zwarte komijn kan je voor langere periode geven aan je paard, maar meestal wordt aangeraden om het alleen in de acute fase van gezondheidsproblemen in te zetten. Vaak is dat zo’n twee a drie maanden, daarna stop je met het geven.

Belangrijk! Het is niet zo verstandig om je paard zomaar iedere dag een hoge dosis zwarte komijn te geven. Als je een kruid (en überhaupt elk ander voedingsmiddel) medicinaal wilt inzetten, is het áltijd aan te raden om eerst advies te vragen aan een therapeut of andere deskundige! 🙂

zwarte komijn paard

VIP-cadeau
Kan jouw paard wel zwarte komijn gebruiken? Dan heb ik goed nieuws! In samenwerking met HELTIE horse mag ik namelijk 3x het supplement Zwarte Komijn cadeau geven!

Het grote voordeel van het supplement van HELTIE horse is dat dit pure thymoquinone bevat. Het is dus niet olie van zwarte komijn, maar echt alléén het wonderstofje thymoquinone. Hierdoor is de concentratie véél hoger dan als je een supplement met zwarte komijn-olie zou gebruiken. Ook is het 100% natuurlijk, zoals je van HELTIE horse gewend bent.

Een ander voordeel van dit supplement is dat het kruidnagel-extract bevat. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat thymoquinone een nóg krachtigere werking heeft als het gecombineerd wordt met plantaardige cannabinoïden. Dit zijn stofjes die onder andere in kruidnagel te vinden zijn. De twee versterken elkaar, dus niet gek om ze samen in één supplement te stoppen.

Meer lezen over HELTIE horse Zwarte Komijn? Klik hier voor de website van het merk.

Zo doe je mee:
1. Je moet ingeschreven staan als VIP-member op EcoHippique. (Klik hier als je nog geen VIP bent)
2. Volg mij op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) en laat een reactie achter waarin je laat weten dat je meedoet.

Volgende week wordt de winnaar bekend gemaakt. Veel geluk!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *