TIPS: Om het in de stal of paddock (nog) leuker te maken (+ win een slowfeeder bal!)

Een paard scharrelt van nature de hele dag door; even snuffelen hier, een hapje eten daar… In een paddock en al helemaal in een stal kan dat vaak een stuk minder. Er hangt meestal één slowfeeder en dat is het wel zo’n beetje. En nu de wintertijd begonnen is en het eerder donker is, staan sommige paarden ook weer veel langer op stal.

Zonde! Want er zijn ontzettend veel leuke manieren te bedenken om de paddock of stal nog leuker te maken. Ook zijn er steeds meer handige producten die je hierbij kunnen helpen. Een aantal van die producten laat ik hieronder zien, kijk mee!

slowfeeder bal
slowfeeder bal
Fun & Flex Slowfeeder bal

Een simpele manier om een extra scharrel- en eetplekje te creëren, is door deze slowfeeder bal op te hangen. Hij is van het merk Excellent Horse en is  gemaakt van zacht natuurrubber, waardoor ‘ie makkelijk te vullen is en je kunt ‘m (indien nodig) eenvoudig schoonmaakt met water.

Naast hooi kun je er ook extra snacks in doen, zoals wortels, stukjes appel (zoals ik hier op de foto gedaan heb), groenten of kruiden. Tip: wissel regelmatig af qua snacks en hang de bal soms ergens anders op, zo trigger je je paard om op onderzoek uit te gaan.

De bal heeft een doorsnede van 15 centimeter en is verkrijgbaar in de kleuren groen, blauw, paars en rood. Een soft halstertouw wordt erbij geleverd, zodat je de bal direct kunt ophangen. Handig!

Ik vind het een heel leuke toevoeging voor in de paddock of stal! De bal wiebelt lekker heen en weer als je paard eraan zit (iets wat mijn paard altijd he-le-maal geweldig vindt), dus uitdagend en speels is het zeker. Ingewikkelde installaties zijn niet nodig, want met het halstertouw hang je ‘m overal zo op. Ook vind ik ‘m met €29,95 prima betaalbaar. Aanrader dus!

Je kunt de bal onder andere bij de webshop HorseFitShop shoppen. Momenteel zijn ze vrijwel overal uitverkocht, maar bij navragen heb ik begrepen dat ze binnen enkele weken weer op voorraad zijn.

review mini hooinet
Mini hooinet

Een ander leuk en simpel idee is het gebruik van een mini hooinetje. Deze kun je ook weer in stal ophangen, maar ook ergens in de paddock als extra voerplekje. Met een afmeting van ongeveer 40 centimeter is het écht een mini-hooinetje, of zoals iemand bij mij laatst op stal zei: “Sinds wanneer heb jij een cavia hier op stal rondlopen?” 😉

Je kunt er uiteraard gewoon hooi in doen, maar denk ook aan diverse snacks, zoals kruiden, (wilgen)takken en geperste gras/hooiblokken, zoals de Vitamunch of Haychunks. Hierboven op de foto heb ik ook een Vitamunch in het netje hangen.

Een leuke extra toevoeging die niet veel geld kost (het netje kost nog geen €3 namelijk) en die heel laagdrempelig is voor iedereen en elk paard!

Je kunt het hooinetje dat ik hier op de foto’s laat zien, shoppen bij Epplejeck en HorseFitShop.

vitamunch
Vitamunch
De Vitamunch is een blok van geperst gedroogd gras en diverse kruiden, met twaalf vitaminen en vijf mineralen. Één blok levert 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en spoorelementen (uitgaande van een paard van 500 kg dat licht werk verricht). De blokken wegen een kilo en zijn verkrijgbaar in twee varianten: Hedgerow en Meadow. De samenstelling bestaat oa uit: meidoornblad, gedroogde rozenbottelschillen, brandnetel, paardenbloem, rode klaver, timoteegras, alfalfa, kleefkruid, vitamine E, vitamine C, vitamine B2 en B6 en biotine.
Ik heb het even moeten Googelen, maar de Vitamunch is van een Brits merk genaamd Equilibirum. 

De blokken wegen een kilo en bevatten veel vezels, waardoor je paard er meerdere uren aan kan knagen. Het advies is om maximaal twee blokken per dag te geven. Ze zijn ook geschikt voor paarden met overgewicht en je kunt ze eventueel ook nat voeren.

Ik voer deze Vitamunch in het mini hooinetje dat ik hierboven liet zien. Ik doe er dan ook altijd hooi en soms wat stro bij, om het nog iets uitdagender en moeilijker te maken voor mijn paard. Ze is namelijk een gigantisch snelle eter, dus door het blok te verstoppen rek ik het een beetje. De Vitamunch is heel compact, dus ze moest er echt een beetje aan knagen en ze was er lekker mee bezig! Ik had het blok ‘s avonds opgehangen en toen ik de volgende ochtend kwam, was het op. Echter zie ik op internet ook ervaringen van mensen die aangeven dat hun paard er meerdere dagen over doet, heel verschillend dus.

Wat ik vooral leuk aan zo’n blok vind, is dat je heel simpel een extra voerplek creëert. Normaal gesproken staat mijn paard de hele tijd bij haar hooinet, maar ik zie haar nu regelmatig omdraaien om weer even naar het mini hooinetje met het blok te gaan. Daar staat ze dan een tijdje te eten, waarna ze verder gaat scharrelen en zo weer uit komt bij d’r normale hooinet. Het zorgt er dus voor dat ze wat meer beweegt en lekker rondsnuffelt en bezig blijft. Missie geslaagd!

Een minpuntje is dat het niet budgetproof is. Één blok kost €4,95 en daardoor vind ik het te duur om iedere dag zo’n blok te geven. Ik zie het dus als een traktatie voor af en toe, in plaats van een vaste, dagelijkse toevoeging.

Je kunt VitaMunch onder andere bij HorseFitShop shoppen – klik hier voor de Hedgerow variant en klik hier voor de Meadow variant.

haychunks review


haychunks review
HayChunks
Ten slotte wil ik ook nog even de HayChunks van Pavo bespreken! Ik heb deze namelijk een paar weken geleden gekocht en ik had daar toen een Story op Instagram over geplaatst, waarna mijn inbox volstroomde met verzoekjes of ik er een review over wou maken. Dus, bij deze! 🙂

De HayChunks zijn geperste rolletjes van biologisch kruidenhooi. Het is dus een echte ruwvoersnack. Ze hebben het formaat van een blikje frisdrank en je koopt ze in een doos met ongeveer 56 stuks. Je kunt ze gewoon los geven, maar ook in een hooinetje (zoals ik doe). Ze zijn geschikt voor paarden met overgewicht en paarden die gevoelig zijn voor suiker. Ook deze Chunks bevatten veel vezels, waardoor je paard er lekker aan kunt knagen en de speekselproductie gestimuleerd wordt.

Ik doe meestal twee Chunks in het mini hooinetje, aangevuld met hooi en stro om het nog iets moeilijker te maken. Ik heb het idee dat de Chunks iets minder compact zijn dan de Vitamunch, ze brokkelen en kruimelen wat sneller. Het hooinetje beweegt natuurlijk best een beetje als je paard eraan zit, dus dat kruimelen en breken gaat sowieso wel snel. Hierdoor liggen er altijd vrij veel kruimels op het stro eronder, maar dat stofzuigt mijn merrie met alle liefde op. 😉 Hierdoor zijn de HayChunks wel makkelijker te eten dan de Vitamunch, wat voor sommige paarden wellicht fijner is.

In het begin vond ze het vrij moeilijk om de Chunks en Vitamunch te eten uit het hooinetje. Maar al snel leerde ze het op een andere manier te eten en werd ze er steeds handiger in. Dat maakt het leuk: het daagt haar uit om op een andere manier het eten te pakken te krijgen en het is een lekker bezigheidje. Net als bij de Vitamunch, scharrelt ze lekker heen en weer tussen de HayChunks en haar gewone hooinet. De Chunks vallen overigens goed in de smaak, zodra ze ziet dat ik het hooinetje vul, komt ze er direct op af om haar tanden erin te zetten. 😉

Volgens Pavo doet een paard er meestal 10-15 minuten over om één Chunk op te eten als je ‘m los voert (dus op de grond of in een voerbak). Stop je ‘m in een hooinetje met wat hooi, dan verdubbelt de tijd. Ook geven ze aan dat dit voor elk paard anders kan zijn, er zit een grote variatie in de eettijd. Mijn paard doet er inderdaad sneller over, maar door er hooi en stro bij te doen rek ik het weer. Houd er dus wel rekening mee dat je paard er niet een halve dag of langer mee bezig zal zijn.

Al met al vind ik het een leuke manier om het voor je paard wat interessanter en uitdagender te maken, maar ik sta er wel vrij neutraal in. Ik zie het als een luxe-dingetje: vanwege de kosten doe ik het niet iedere dag, meestal zo’n drie dagen per week. Hierdoor blijft het voor mijn portemonnee ook leuk. 😉 Ik heb nog een paar Chunks over, daarna is de doos leeg. Als ik op zijn tijd weer eens bij een winkel van Epplejeck ben, zal ik zeker wel een nieuwe doos meenemen, maar ik ga er niet speciaal voor heen.

Je kunt de Haychunks onder andere bij Epplejeck shoppen (let op: de Chunks zijn bij veel ruitersportzaken alleen verkrijgbaar in de fysieke winkels, niet online) slowfeeder bal
VIP-cadeau

Jaaaa ik geef drie heel leuke cadeaus weg deze week; namelijk 3x de Fun & Flex slowfeeder! Deze cadeaus zijn beschikbaar gesteld door Excellent Horse en HorseFitShop.

1. Je moet ingeschreven staan als VIP op Pumps & Paarden. (Klik hier als je nog geen VIP bent)
2. Like Excellent Horse op Facebook (klik hier) en HorseFitShop op Instagram (klik hier)
3. Laat bij mij op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) een reactie achter waarin je laat weten dat je graag kans maakt.

Volgende week vrijdag wordt de winnaar in de VIP-nieuwsbrief (e-mail) bekend gemaakt, dus check dan zeker even je mailbox. Veel geluk!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *