Tips om je (schuil)stal fijner te maken voor je paard (+ winactie!)

Update 2/11: De winnaar is inmiddels bekend! Soetkin Vercammen, van harte gefeliciteerd!

Een stal of schuilstal hoeft niet alleen maar een simpel vierkantje te zijn met stro, vlas of zand. Je kunt veel meer dingen toevoegen om deze plek nog fijner, mooier en beter te maken voor je paard. Ik deel er een aantal met je en ik sluit het artikel af met een toffe winactie!

tips stal beter leuker tegen verveling
Mini-hooinetjes (met HayChunks)
Iets dat ik zelf ook graag gebruik, is een mini-hooinetje. Deze tip deelde ik laatst ook in mijn artikel met ideeën voor paddock paradises (klik hier om dat artikel nog even te bekijken). Je kunt ze gemakkelijk vullen met een beetje hooi (als extra voerpunt), kruiden, wortels of bijvoorbeeld HayChunks.

HayChunks zijn samengeperste rolletjes hooi, ter grootte van een frisdrankblikje. Een gezonde ruwvoersnack, dus! Op die manier kun je een leuke extra bezigheid voor je paard creëren, zonder ‘m veel te veel eten of ongezonde snacks te geven. Ze bevorderen de speekselaanmaak en zijn melassevrij. Je kunt ze gewoon zo uit de hand of in voerbak geven aan je paard, maar in een hooinetje doet je paard er natuurlijk net iets langer mee.

Je kunt de mini-hooinetjes bij verschillende winkels shoppen; online bijvoorbeeld bij Het Wiebelpaard. Zelf kocht ik ze bij Epplejeck – klik hier. Meer over de HayChunks kun je lezen op de website van Pavo, klik hier!

schuurmatten
Schuurmatten
Een andere leuke optie, die ook nog eens amper ruimte inneemt, is om schuurmatten of borstels op te hangen, zodat je paard lekker kan kriebelen als hij jeuk heeft. Bij bijvoorbeeld de webshop van HoofWear kun je schuurpads bestellen die je gemakkelijk aan de stalmuur kunt bevestigen. De pads passen perfect naast elkaar, zodat je ook een grotere schuurwand kunt maken. Ook leuk: naast zwart zijn ze ook verkrijgbaar in allerlei vrolijke kleurtjes. Ik heb ze zelf overigens niet, dus over een eigen ervaring kan ik niks zeggen. 🙂 Klik hier voor meer info op HoofWear.com.

tips stal beter leuker tegen vervelingVoerballen of andere hangers
Creëer een extra voerplekje én een leuke bezigheid voor je paard door voerballen of andere ‘snackhangers’ om te hangen en ze te vullen met hooi, stro, kruiden, takken of wortels.

Zelf heb ik een flexibele voerbal (gekocht bij Epplejeck, klik hier!) en ik ben er ontzettend blij mee. Het fijne van deze voerballen is dat ze gemaakt zijn van zacht plastic, waardoor het niet zo’n hard lawaai maakt als je paard ermee bezig is en de bal steeds tegen de stalmuur aan komt. 😉 Het nadeel is natuurlijk dat het niet echt milieuvriendelijk is.

Maar ik ben ook helemaal fan van de houten snackhangers van Instagrammer @creatiefvoorpaarden. Zij maakt alles zelf en het ziet er zo ontzettend leuk uit!

Bosje takken
Ook zonder hooinet, voerbal of andere snackhanger kun je iets leuks voor je paard maken – met alleen wat touw kom je ook al heel eind. Verzamel bijvoorbeeld aan aantal wilgentakken of stengels riet en bind deze aan elkaar met een (stro)touwtje, waarna je dit bosje ook weer met touw kunt vastmaken aan het plafond of de muur. Voila; klaar is Kees!

tips stal beter leuker tegen verveling
VIP-cadeau

Enthousiast geworden? Ik geef een pakket HayChunks van Pavo cadeau! De winnaar krijgt een waardebon die ingewisseld kan worden bij éen van de vele Pavo-verkooppunten.  Zo doe je mee:

1. Je moet ingeschreven staan als VIP-member op EcoHippique. (Klik hier als je nog geen VIP bent)
2. Volg Pavo op Instagram (klik hier).
2. Volg mij op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) en laat een reactie achter waarin je laat weten dat je meedoet.

Volgende week wordt de winnaar bekend gemaakt. Veel geluk!

You may also like

13 Comments

 1. Precies een berichtje waar ik naar zocht. Die netjes met haychunks lijken me super voor mijn 2 paarden. Ik heb toevallig van de week wat Wilgentakken gehaald voor extra speelplezier!

  1. Even voor de zekerheid: ik doe uiteraard mee met de winactie!!

 2. Ik doe mee!

 3. Zeer leuke en interessante blog! de mini hooinetjes & schuurmatten kende ik nog niet en lijkt me echt wel leuk! ik doe uiteraard ook mee met deze suuuuper leuke winactie! 😀

 4. Wat een super gave win actie 😍😍 ik doe graag mee voor mijn dochtertje Jenna en haar pony lamona.
  Onze pony is echt een pony die altijd met eten bezig is we hebben het eten ook op verschillende plekken in haar stal. ( bal met muslie, hooi in net , granen likit,zoutblok en een wortelbal) dus leuk om te lezen dat er meer dingen bestaan om de stal nog leuker en lekkerder te maken. Nu heel hard gaan duimen 👍🍀🍀🍀🍀🥰

 5. Oeeeh wat super leuk! Ik doe graag mee voor mijn verzorgpaardjes. Met de winter op komst staan ze weer meer op stal en haychuncks zijn wel een leuke bezigheid voor ze. 🍀🍀

 6. Super fijn om het overzicht zo te hebben met makkelijk toe te passen verrijking. Doe graag mee, alles voor een nog vrolijkere merrie 😀

 7. Ik doe graag mee.

 8. Ik doe heel graag mee met deze leuke actie

 9. Koel! Ik doe graag mee aan de winactie voor de haychunks!

 10. Wat een leuke nieuwsbrief! En die mini hooinetjes…. te cute. Uiteraard doe ik graag mee voor mijn sweet but psycho paardje.

 11. Dit is nou iets waar ik blij van wordt! Of naja Guusje mijn haflinger merrie wordt er blij van! Zoiets van Happy horse happy owner;)

  We zijn altijd opzoek naar gezonde snacks en beloningen, dit zou echt super zijn voor de momentjes dat ze even op stal moet staan!
  1,2 en 3 ✔
  🤞🐴

 12. Zeer interessante blog ! Ik doe mee aan de winactie, ik ben heel benieuwd wat mijn paardje van de haychunks zou vinden :))

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *