TIPS & TRICKS: Zo voorkom je jeuk in de winter

De temperaturen dalen en de dagen worden korter: winter is coming! Stiekem heb ik er wel zin in. Ik vind de winter (en de herfst) altijd wel gezellig, frisse buitenritjes en daarna lekker opwarmen op de bank onder een plaid met warme chocolademelk en de kaarsjes aan.

Helaas heeft elk seizoen zo zijn nadelen en ik denk dat vooral de mensen met een koudbloed dat wel beamen: jeuk! Het seizoen van de mijten en luizen is weer begonnen en daarmee ook de vreselijke jeuk en irritatie bij paarden.

In deze blog geef ik een aantal tips en tricks, waarmee je op een natuurlijke wijze de jeuk kunt verlichten en zelfs kunt doen verdwijnen. Lees mee!

tips jeuk paard

Tip 1: Microscopisch onderzoek
Heeft je paard iedere winter last van jeuk, dan is het belangrijk om eerst zeker te weten dat dit door mijten en/of luizen komt, of dat het toch een andere oorzaak heeft. Je kunt de diagnose laten stellen door middel van een microscopisch onderzoek. De dierenarts kan je hierbij helpen.

Tip 2: Beperk de suikerinname
Mijten zijn dol op suiker! Kijk daarom kritisch naar het voer dat je je paard geeft. Probeer de inname van suiker zoveel mogelijk te beperken. De juiste voeding kan al veel schade beperken.

Tip 3: Geef de weerstand een boost
Je paard is vatbaarder voor mijten en luizen, als zijn weerstand laag is. Een extra boost voor zijn immuunsysteem is daarom geen overbodige luxe. Een detox supplement kan daarbij helpen, dat zorgt er namelijk voor dat het immuunsysteem als het ware wordt ‘opgeschoond’ en dat alle afvalstoffen verwijderd worden. Soms heeft je paard namelijk zoveel afvalstoffen, dat zijn ‘filters’ overvol raken en niet zo goed meer werken. Een voorbeeld van een 100% natuurlijk detox-supplement is ‘Detox‘ van HELTIE horse, een merk waar ik veel mee samenwerk.

Tip 4: Maak je paard onaantrekkelijk
Onaantrekkelijk voor mijten en luizen dan. 😉 Een goed voorbeeld van een middel dat je paard onaantrekkelijk maakt voor mijten en luizen, is Finecto+ Horse, van het merk Finecto. Dit is een 100% natuurlijke poeder die je over het voer strooit. Het zorgt ervoor dat je paard minder lekker ruikt voor mijten, luizen, muggen en andere insecten, en het maakt het bloed onverteerbaar voor deze beestjes. Hierdoor blijven ze op afstand en kunnen ze geen eitjes meer leggen. De jeuk vermindert en kan op den duur helemaal verdwijnen. Het grote voordeel van een dergelijk supplement, is dat het helemaal natuurlijk is (dus geen chemische stoffen) en dat de mijten en andere beestjes hier niet resistent voor kunnen worden (wat bij de meeste chemische middelen wel het geval is).

Tip 5: Behandel preventief
Is je paard gevoelig voor mijten en luizen, dan kun je het beste preventief behandelen. Dus al vóórdat je paard jeuk heeft. Als je wacht tot je paard jeuk heeft, is het heel lastig om de jeuk compleet te doen verdwijnen. De mijt heeft dan namelijk al gebeten en eitjes gelegd, en die zullen na elkaar uit komen – waardoor de jeuk blijft. Wanneer je je paard nu al onaantrekkelijk maakt, zullen de mijten vanaf dag 1 op afstand blijven. En mocht je paard dan toch gebeten worden, dan zal de mijt verstopt raken en geen eitjes kunnen leggen – waardoor de jeuk dus snel zal wegtrekken.

Tip 6: Houd de omgeving mijten-vrij
Mijten nestelen zich niet alleen op je paard, maar ook op spullen. Was daarom je dekens, dekjes en borstels. Let ook op de paarden waarmee jouw paard contact heeft. Veel paarden zijn ‘dragers’: ze vertonen geen jeuk of irritatie, maar dragen wel mijten met zich mee die overgedragen kunnen worden op jouw paard. Het slimste is daarom om ook hen te behandelen.

tips jeuk paard

VIP-cadeau
Deze week geef ik het supplement ‘Detox’ van HELTIE horse én het supplement Finecto+ Horse van Finecto cadeau aan één VIP! Zo kun je de cadeaus ontvangen:

1. Je moet ingeschreven staan als VIP op Pumps & Paarden. (Klik hier als je nog geen VIP bent)
2. Like Finecto op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier)
3. Laat bij mij op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) een reactie achter waarin je laat weten dat je kans wil maken op deze cadeaus.

Volgende week vrijdag wordt de winnaar in de VIP-nieuwsbrief (e-mail) bekend gemaakt, dus check dan zeker even je mailbox. Veel geluk!

#samenwerking

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *