Tips voor paarden met gevoeligheid voor pollen (+ winactie!)

Het voorjaar is begonnen en de pollen hangen weer in de lucht. Net als sommige mensen (zoals ik) kunnen ook paarden overgevoelig reageren op pollen (zoals mijn paard, beestje lijkt vaak op zijn eigenaar, zeggen ze toch?! 😉 ) Proesten, hoofdschudden, met de neus schuren: het zijn typische kenmerken van een pollenallergie.

In deze blog vertel ik je er meer over en geef ik een fijn supplement van HELTIE horse cadeau dat jouw paard kan ondersteunen in deze kriebelige maanden. 😉

paarden pollenallergie

Kenmerken van pollenallergie
In het voorjaar staan de planten en bomen in bloei, waardoor er stuifmeel in de lucht komt. Wanneer je paard overgevoelig op deze stofjes reageert, kan het in zijn luchtwegen gaan irriteren en kan hij last krijgen van jeuk. Typische kenmerken zijn dan ook proesten, hoofdschudden, de neus schuren, hoesten en neusuitvloeiing. Deze symptomen komen alleen tussen maart en september voor, wanneer er veel pollen in de lucht hangen.

De dierenarts kan de diagnose pollenallergie stellen door middel van endoscopie, waarbij er wat slijmvlies uit de luchtpijp gehaald wordt. Dit slijmmonster wordt vervolgens getest op allergische stoffen. Een huidtest kan ook, maar dit werkt minder betrouwbaar bij paarden.

paard pollenallergie

Tips
Er zijn verschillende manieren om de pollenkriebels te verminderen of zelfs te doen verdwijnen. Let op: vraag altijd advies aan je dierenarts en overleg met hem/haar wat je het beste kunt doen. In sommige (ernstige) gevallen is medicatie nodig.

1. Gebruik een pollenmasker / neusnetje
Een pollenmasker of een vliegenmasker met neusflap eraan kunnen helpen om de pollen buiten de neus te houden. Er zijn ook pollennetjes die je aan het hoofdstel vast kunt maken, zodat je paard ook tijdens het rijden beschermd is. Een voorbeeld is het neusnetje van LeMieux, die je zowel aan het halster, als het aan het hoofdstel kunt vastmaken – klik hier. Een meer budgetproof variant is het netje van Harry’s Horse – klik hier.

2. Probeer de pollen te ontwijken
Dat klinkt een beetje gek, maar het kan wel degelijk verschil maken voor je paard! In de wei en in het bos heeft je paard bijvoorbeeld vaak meer last van de pollen. Zet je paard dan eens op de paddock en vermijd bosritten, en ga dan na of het helpt. Regen zorgt ervoor dat de pollen neerdalen, dus na een regenbui is het ook veel beter te doen voor je paard om het bos in te gaan. Heeft je paard erg veel last van zijn pollenallergie, dan kun je wellicht ook eens naar de huisvesting kijken. Logischerwijs is het voor je paard beter om aan de kust te staan in plaats van midden in het bos.

3. Check Pollennieuws.nl
Dat hele ‘pollen ontwijken’ kun je helemaal goed aanpakken door regelmatig een website als Pollennieuws.nl te checken. Op deze website kun je precies zien wat er voor die dag qua pollen wordt verwacht, zodat je eventueel voorzorgsmaatregelen kunt nemen.

4. Houd de weerstand hoog
Allergische reacties zijn eigenlijk kleine ontstekingen in het lichaam. Je kunt je voorstellen dat die ontstekinkjes veel vragen van het lichaam. Probeer daarom de weerstand van je paard zo goed mogelijk te houden. Met een goede weerstand kan je paard beter omgaan met allergische reacties. Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar bij een goede weerstand en dus om je paard gezond te houden. Een balancer als krachtvoer kan je paard voorzien van alle benodigde vitaminen en mineralen. Een tijdje geleden zette ik al eens 9 balancers op een rij – klik hier om die blog te lezen.

5. Goede voeding is key
Voortbordurend op de vorige tip: besteed écht aandacht aan de voeding van je paard. Voeding is vaak de basis van gezondheidsproblemen. Ga daarom voor iets dat alle benodigde vitaminen en mineralen bevat, zoals een balancer. Vermijd suikerrijke producten en kies niet te snel voor granen. In granen zit namelijk het stofje fytinezuur, en dit stofje zorgt ervoor dat je paard minder goed mineralen kan opnemen uit het voer. Ook omega 3-vetzuren zijn belangrijk bij een gezond (paarden)lichaam. Dit zijn onverzadigde vetten die je kunt geven dmv bijvoorbeeld zalmolie of visolie. Lijnzaadolie kan ook, maar dit is voor je paard minder goed op te nemen (vaak maar rond de 8%).

6. Ondersteun de luchtwegen
Een symptoom als hoesten kan zorgen voor extra irritatie aan de luchtwegen – wat weer voor nóg meer hoesten zorgt en je dus in een negatieve cirkel komt. Je kunt je paard ondersteunen met natuurlijke middelen die verzachtend en reinigend werken (zoals een supplement op basis van kruiden) waardoor de irritatie afneemt.
Een supplement dat ik momenteel aan mijn paard geef, is ‘Luchtwegen’ van het merk HELTIE horse. Het supplement is 100% natuurlijk en is op basis van de volgende kruiden: eucalyptus, zonnehoed, witte wilg en schisandra. Het supplement werkt verzachtend én het stimuleert slijmvorming, zodat de trilhaartjes en het slijm beter de stofdeeltjes in longen kunnen filteren – waardoor pollen (en stof) minder kans krijgen. Ook heeft het een reinigende werking, doordat het eventueel vastzittend slijm losmaakt. Meer informatie over dit natuurlijke supplement vind je op de website van HELTIE horse – klik hier.

7. Houd een dagboekje bij
Ten slotte zou je een dagboekje kunnen bijhouden waarin je opschrijft op welke momenten je paard het meest last had en wanneer juist niet. Wanneer in het voorjaar begonnen de klachten precies? Op welke momenten op de dag zijn de klachten erger? Misschien ontdek je wel een patroon en kom je erachter voor welke specifieke planten/bomen je paard allergisch is. Dat maakt het een stuk makkelijker om in de toekomst de pollen zoveel mogelijk te ontwijken én om volgend jaar op tijd te beginnen met voorzorgsmaatregelen.

paarden pollenallergie

VIP-cadeau: HELTIE horse Luchtwegen
Samen met HELTIE horse geef ik 1x het supplement Luchtwegen cadeau aan een VIP-member! Kans maken? Volg de checklist:

1. Je moet ingeschreven staan als VIP-member op EcoHippique. (Klik hier als je nog geen VIP bent)
2. Like HELTIE horse op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier)
3. Laat bij mij op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) een reactie achter waarin je laat weten dat je meedoet voor dit cadeau.

Volgende week wordt de winnaar bekend gemaakt. Veel geluk!

#samenwerking #sponsored

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *