TIPS: Zo kun je je zadeldekjes het beste wassen

Ik durf dus niet m’n ‘lievelings’ dekjes te wassen, omdat ik bang ben dat ze lelijk uit de wasmachine komen. En toen ik hoorde dat mijn stalgenootjes hetzelfde probleem hebben, besloot ik om daar een artikeltje over te schrijven! Ik vroeg Pim van Asperdt, eigenaar van paardendekenwasserij Balans om tips.

 

LijntjeLijn

 

Pim vertelt: “Bij het wassen van sjabrakken is het inderdaad opletten geblazen! Vooral nu veel dekjes gemaakt worden van ‘hippe’ stofjes en er steeds meer glitters en pailletten opkomen. Maar er zijn gelukkig wel wat tips!”

 

★ Het haar verwijderen
De eerste stap is om (het grootste gedeelte) van het haar te verwijderen van het dekje. Dit kun je doen met een borstel, met een tuinslang erop werkt ook wel. Pim vertelt: “Het is het beste als je regelmatig je dekjes wast, om gedoe en een verstopte wasmachine te voorkomen” Wanneer je regelmatig wast, zullen er namelijk iedere keer nog weinig haren op de dekjes zitten en kun je ze er gemakkelijk af borstelen.

Tip: QHP heeft afgelopen week iets nieuws gelanceerd; wasballen. Deze stop je in de wasmachine, bij de dekjes, en dan verzamelt de kleverige bal alle haren en pluisjes. Handig! Een setje van zes wasballen kost €5,95 – klik hier.

zadeldekje wassen
BR €54,95 – klik hier
Eskadron €65,95 – klik hier
Pagony €39,95 – klik hier

★ Gebruik een oude kussensloop
Pim: “Stop je sjabrak in een kussensloop, ter bescherming van de glitters etc., en zodat de glimmende stofjes geen haaltjes of andere beschadigen krijgen.”

 

★ Vergeet de lusjes niet
“Ohja, en vergeet de klittenbandstrips niet die aan je dekjes zitten”, vertelt Pim. Maak ze schoon (hooi en dergelijke kun je er met een staalborstel afhalen) en plak ze goed ‘dicht’.

 

★ Lage temperaturen
“Lees natuurlijk eerst even de wasvoorschriften van het sjabrak door. Ik raad aan om je zadeldekjes te wassen op een lage temperatuur. Dan wordt het misschien niet in één keer brandschoon, maar dan kun je het beter nog een tweede keer wassen op lage temperatuur – in plaats van één keer op een (te) hoge temperatuur wassen.” Een risico wat je bij dekjes veel ziet, is dat ze verkleuren of dat de kleur ‘loslaat’. Pim: “Dit komt simpelweg doordat ze gewoon goedkoop zijn of dat ze met bizarre kleuren zijn geverfd. Vooral donkerblauwe en rode dekjes kunnen verkleuren of kleur loslaten. Dit geldt ook voor dekens trouwens.”

zadeldekjes wassen
Equi Theme €54,95 – klik hier
FastFabrics €129,95 – klik hier
BR €54,95 – klik hier

★ Vetvlekken
Heb je vetvlekken van je laarzen of zadel op je zadeldek? Dat krijg je met een gewone was er niet uit. Pim vertelt: “Vanish of een ander soortgelijk wasmiddel helpen daar goed bij. Maar let op: dit wordt meestal afgeraden in de wasvoorschriften, maar als je de vlekken er echt uit wil hebben…”

 

★ Geen zin in gedoe?
Je kunt je zadeldekjes ook gewoon professioneel laten wassen, door paardendekenwasserij Balans bijvoorbeeld 😉 Pim: “Voor die €5,95 per dekje zou ik er niet eens over twijfelen en gewoon laten uitbesteden!” Je kunt je dekjes afgeven bij een servicepunt bij jou in de buurt, of je kunt vragen of de wasserij de dekjes bij jou thuis ophaalt. Makkie! www.dekenwasserij.com

 

Wassen jullie weleens jullie dekjes zelf? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

 

banner1 banner2b

You may also like

5 Comments

 1. Ik was mijn dekjes veel
  Met 2 paarden die alle 2 in de sport lopen worden ze snel vies
  Ik rij 2 tot 3 keer met een dekje
  Na een zware training/les was ik ze gelijk

  Altijd goed de haren eraf en dan alsnog stop ik ze in een speciale waszak zodat de overgebleven haren niet in de wasmachine komen
  De kleuren vervagen niet door het wassen
  Doordat ik alleen goede kwaliteit dekjes heb van equest
  Ik hou ervan dat alles mooi schoon is en fris
  En zo voorkom je ook huid irritatie en eventuele schuurplekjes

  Dus de wasmachine draait geregeld

 2. We rijden 1 tot 2 keer met dekje en dan de wasmachine in.
  Nooit geen verkleuring. Nooit geen haren in de machine.gewoon goed bijhouden.

 3. Ik was ook alles regelmatig, laag centrifuge toerental, goede dekjes en goed wasmiddel helpen erg goed. Als Mn wasmachine vies is geworden zet ik m leeg aan op 90 graden met een vaatwasblokje erin en een grote scheut azijn… en is alles weer schoon.

 4. Ik was mijn dekjes eigenlijk niet veel. Een keer per kwartaal en rij en dan ongeveer 1 a 2 keer per week mee. Tussendoor goed schoonmaken en goed laten drogen dan hoef je ook niet megavaak te wassen. En daarbij zorgt minder wassen er ook voor dat je dekjes langer mee gaan, want net als bij kleding sluiten ook dekjes als je ze veelvuldig wast sneller.
  Overigens heb ik alleen maar goedkope dekjes maar bij mij verkleuren ze niet en laat de kleur ook niet los. En ze gaan toch echt al een aantal jaar mee 😄😄

 5. Ik neem de dekjes mee naar de wasbox. Zet de hogedruk spuit er ff op en dan is het ergste vuil eraf. Dan pas stop in ze in de wasmachine. Werkt goed en ze blijven als nieuw

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *