TRIED & TESTED: Eindelijk een singel die GEEN wondjes veroorzaakt

YES! Na ruim drie jaar zoeken en tientallen singels verder, heb ik dan eindelijk dé singel voor mijn merrie gevonden. Ik gebruik ‘m nu meer dan een jaar en ze heeft nog steeds geen wondjes – dus ik denk dat ik nu wel kan concluderen dat dit een blijvertje is. 😉 In deze blog vertel ik er meer over!

 

Het recept voor singelwondjes
Man man man, wat ben ik blij dat deze jarenlange zoektocht er (voorlopig) op zit! 😉 Mijn merrie heeft een korte rug, is smal van voren en heeft een bolle buik, waardoor haar singelgroeve vlak achter haar voorbenen zit. Hét recept voor singelwondjes en niet passende singels.

Nadat ik talloze singels had geprobeerd (van een supersonische anatomische singel tot aan een banaanvormige singel en een simpele good old neopreen singel), heb ik een aantal lessen geleerd: 

1. Veel singels zijn te breed voor mijn smal gebouwde merrie. Vooral de anatomische singels zijn veel te breed, waardoor haar elleboog soms letterlijk achter de singel bleef hangen als ze liep. 

2. Veel singels hebben keiharde randjes en naden. Zo was de ProLite Narrow qua breedte heel goed (speciaal voor smal gebouwde paarden), maar had het zulke harde gespen dat de huid binnen no time weer open lag.

3. De good old neopreen singels met dat wetsuit-stofje zijn voor deze gevoelige huid het beste. Die zijn heerlijk zacht. Het probleem hierbij was alleen dat ‘ie niet mooi om buik lag, waardoor het een beetje schoof en de haren alle kanten opstonden na het rijden. Dan mis je toch die anatomische vorm. Ik merkte het ook aan Arwen tijdens het lopen, ze liep er niet fijn ontspannen mee.

supersingel fra reviewDe singel is in drie varianten: dressuur, normaal en western. Ik heb de dressuur variant.

Supersingel van F.R.A.
Na al deze talloze mislukte pogingen, kroop ik toch weer achter m’n computer om op zoek te gaan naar tips. Ik zag toen dat er in een topic op Bokt.nl een paar keer de ‘Supersingel’ van F.R.A. genoemd werd. Deze singel zou perfect zijn voor gevoelige paarden en voor paarden met een gevoelige huid. Ik was een beetje sceptisch, aangezien de singel er heel simpel uit zag en niet anders leek dan een neopreen singel, maar hey: zoveel keus had ik niet meer. Dus ik bestelde de singel toch maar.

Ik singelde Arwen aan, ik stapte op en wow! Vanaf stap één liep ze zo fijn! Met heel veel lengte en bewegingsruimte bij haar voorbenen, en héél ontspannen. Ik had vlak daarvoor nog even met een anatomische singel gereden om te proberen, en daar liep ze heel onrustig op. Dat geeft maar weer aan hoeveel effect een goede singel heeft – los van of je paard last heeft van singelwondjes. Het voelde alsof ik haar opluchting voelde toen we met deze ‘Supersingel’ wegreden, zo ontspannen liep ze weg. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en heeft ze nooit meer last gehad van wondjes. ZO BLIJ!

Op de website van F.R.A. staat deze beschrijving over de singel:
“Het belangrijkste kenmerk van deze bijzondere singel is dat het over de gehele lengte elastisch is, dat volledig is afgestemd op de buikkrachten van het paard. De hoogwaardige ‘Polyamid 6’ elastische draden zijn extreem stevig, waardoor zadel als een rots blijft liggen én je paard toch volledige bewegingsvrijheid heeft.” Meer lezen? Klik hier voor de website van F.R.A.

Kortom: de singel is een en al elastiek, waardoor het heel comfortabel mee beweegt met het paard. Je kunt het een beetje vergelijken met een elastische tailleband bij een jogging- of sportbroek. Die zit gewoon mooi nauw aangesloten, maar beweegt ook mee als je je buik in- en uitzet.

Qua breedte is de singel hetzelfde als veel klassieke, simpele (neopreen) singels. Wat wel anders is, is dat de singel heel dun is. Het heeft geen dikke padding van binnen. Ook dit werkt heel fijn bij Arwen. Het lijkt beter te passen en sluit mooi aan.

Ik moet zeggen dat het materiaal helemaal niet zo zacht aanvoelt. Ik vond het zelfs een beetje stug voelen. Ik weet nog wel toen ik de singel binnenkreeg, ik echt gelijk begon te twijfelen aan mijn keuze. Hier zou Arwen toch direct wondjes van krijgen? Maar het tegenovergestelde gebeurde, waarschijnlijk ook doordat de singel zo dun is, waardoor de huid er niet steeds zo over heen gedrukt wordt.

supersingel fra review

Dossier gesloten!
Ik ben ontzettend blij dat deze singel zo goed werkt en dat het ook nog eens een singel is die niet honderden euro’s kost. Voor €64,95 heb je ‘m in huis. Voor mij was dat een prima prijs om het maar gewoon te proberen, nadat ik al een paar keer €150 had uitgegeven aan supersonische anatomische singels.

Ik ga er vanuit dat Arwen geen plekjes meer zal krijgen en daarom kan ik nu eindelijk zeggen: het dossier ‘singels’ is gesloten! He he… 😉

Welke singel gebruiken jullie? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) of Instagram (klik hier)!

You may also like

2 Comments

  1. Wat een herkenbaar verhaal!!!!! Wij hebben precies dezelfde problemen, met het gevolg een kast vol met singels!! Misschien is deze singel de oplossing. Ik zou het graag proberen…… wie weet!!!!

    1. Blij dat iemand een uitgebreid testverhaal publiceert. Natuurlijk snap ik dat ervaringen persoonlijk zijn. Ik heb n.a.v. dit stuk de FRA besteld en ben heel benieuwd. Ik heb ook al diverse singels geprobeerd waaronder de Prolite normaal (ook nog met Lemieux singelbontje), de Wintec Cair, HKM anatomisch gevormd maar geen van allen gaven mijn merrie een prettig gevoel en de sommigen ook wondjes in de oksels (die ik niet direct had opgemerkt). Mijn paard is vrij smal aan de voorkant en de singelgroeve zit ook vooraan. Zadels schuiven, bijna standaard, naar voren over of tegen het schoudenblad. Heel lastig. Met zadels en (aan) passers heb ik vele ervaringen opgedaan. Een vermogen uitgegeven en ik weet nu dat er veel “kaf tussen het koren” zit. O.a. heb ik geleerd dat het zadel vanzelfsprekend perfect op het paard moet passen maar dat ook de ruiter er ontspannen en makkelijk in moet zitten. Het moet een totaalplaatje zijn. Hiervoor komt wel meer aandacht, maar het kan beter. Met name qua publiciteit zodat veel mensen het kunnen lezen en ook met tips erbij van deskundigen op dit gebied. Ik jureer en geef les en houd ervan mijzelf te blijven ontwikkelen op diverse gebieden. Ik zie veel leed op het gebied van slecht passende zadels en singels. mvg, Karin

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.