Veterinair Annette v. Weezel Errens: ‘Er is te veel focus op krachtvoer & supplementen, en te weinig op ruwvoer’

Veterinair Annette van Weezel Errens maakt zich hard voor het verbeteren van de paardenhouderij, en dan met name voeding. In haar werk als groom en als student Diergeneeskunde kwam ze veel veterinaire problemen tegen die te maken hadden met (verkeerde) voeding. Daarom is ze ruim tien jaar geleden zelf begonnen met het ontwikkelen paardenvoeding; Equilin.

In dit artikel deelt ze haar visie, tips & tricks én geven we het EquilinBALANCER startpakket cadeau aan een VIP-member!

equilin balancer

Welke veterinaire problemen kwam je veelal tegen in de praktijk?
“Vooral veel problemen rond het maagdarmkanaal; maagproblemen, koliekproblemen, een beperkte opname van voedingsstoffen terwijl er wel voldoende gevoerd werd.. Maar als gevolg daarop ook spier- en gedragsproblemen. Allerlei zaken die je (voor een groot deel) kunt oplossen met het juiste voer en een goed management.

Ontzettend zonde, en voor mij één van de redenen om mij nog meer te verdiepen in de werkelijke (voedings)behoeftes van het paard. Ik wil mensen bewust maken dat er qua geschikte voeding nog heel veel te halen valt, als het gaat om welzijn, de gezondheid en de prestaties van het paard.”

Wat zijn volgens jou de meest gemaakte fouten?
“De meest gemaakte fouten zijn het geven van onvoldoende ruwvoer of niet geschikt ruwvoer. Maar ook het geven van teveel energie (suikers en koolhydraten, vooral door krachtvoer – maar kan ook met onbeperkt ruwvoer) en te weinig mineralen en vitamines, zoals vitamine E. In het management gaan er ook weleens dingen mis, zoals te lang zonder eten en bedorven voer.

Het originele energiesysteem van een paard komt vanuit de vertering van vezels (gedroogd ruwvoer of grassen die wat langer groeien). Vanuit het traditionele voeren hebben we te veel focus op krachtvoer en supplementen, en kijken we te weinig naar het ruwvoer.

Gelukkig merk ik dat er steeds meer kennis en bewustzijn komt over het belang van goed ruwvoer. De vraag is daarna: wat is nu precies goed ruwvoer en vooral: hoe komen we daar aan…”

Waarom/wanneer kun je beter voor een balancer kiezen ipv traditioneel krachtvoer?
“Als je een paard naar zijn werkelijke ruwvoerbehoefte voert, dan geef je bijna 2 kilo hooi per 100 kilo lichaamsgewicht per dag. Met gemiddeld ruwvoer (qua energie), heeft een paard tot ongeveer M-niveau daarnaast in principe geen extra energie nodig.

Meer voeren = al snel overvoeren met suikers en zetmeel. Dat is alleen wenselijk als het paard ook echt meer gaat bewegen. Een paard dat 24/7 graast op een gemiddelde weide, moet twee uur per dag bewegen om alle energie te verbranden.

In ruwvoer komen echter bijna altijd bepaalde mineralen te kort, zoals zink, selenium en vaak ook koper. Deze mineralen moet je dus sowieso aanvullen, als je je paard op lange termijn gezond wil houden. Daarom is een balancer zou ook belangrijk. Een balancer is een aanvulling op ruwvoer en bestaat uit diverse mineralen en vitaminen waar je maar een paar honderd gram per dag van geeft.”

equilin balancer

Waar kun je als paardeneigenaar op letten bij het opstellen van een voerplan voor je paard?
“De eerste stap is om goed naar het ruwvoer te kijken. Krijgt hij/zij voldoende ruwvoer en is het ruwvoer geschikt voor dit paard? Elk paard is anders in zijn behoefte qua suiker, eiwit droge stof. Mijn algemene advies: voer géén natte kuil en let op de suikergehaltes!

Daarbij is er in de paardenwereld veel marketing rondom voer. Wees daarom kritisch, verdiep je in voeding en blijf zelf goed nadenken. Er lopen veel zelfbenoemde voedingsdeskundigen rond en er worden veel broodje aap verhalen de wereld ingeslingerd om geld te verdienen. Laat je daarom adviseren door een erkende deskundige. Maak een plan en houd je daar een tijdje aan. Deel de resultaten met diezelfde deskundige, zo kunnen we van elkaar leren en blijven we ons ontwikkelen. Van het shoppen en elke paar weken iets anders proberen wordt je paard niet beter.”

Hoe ziet de ideale paardenwereld eruit voor jou?
“Het zo natuurlijk omgaan met je paard. Voor mij wil dit zeggen: het paard benaderen vanuit het paard zelf. Zowel in huisvesting, voeding en omgang.

Ik stel mezelf weleens de vraag: ‘Zijn wij in staat om ons aan te passen aan de werkelijke behoefte van het paard?’ Met die werkelijke behoeftes bedoel ik contact met soortgenootjes, vrijheid en voeding. Qua voer gevarieerde vezels en een noodzakelijke aanvulling (omdat nu eenmaal niet alle mineralen in ons ruwvoer zitten) en qua vrijheid ook meer sociaal contact en passende beweging. Dat is zo belangrijk. Dikke paarden en paarden overvoeren (mede omdat ze te weinig bewegen) is ook een welzijnsprobleem en geeft verhoogd risico op veterinaire aandoeningen.

Ik denk daarom dat we onszelf die vraag altijd moeten blijven stellen, om scherp te blijven op wat we momenteel aan het doen zijn. Voer is meer dan een zak met brokjes. Het is een mindset en een houding naar je paard, Je paard heeft een andere natuurlijke behoefte dan die we gewend zijn in onze traditionele/geïndustrialiseerde paardenhouderij. Zodra wij als eigenaar bereidt zijn om die mindset te veranderen, dan volgt de voeding vanzelf.”

Wil je hier meer over weten en leren? Via de website van Equilin kun je je aanmelden voor het webinair ‘Het Nieuwe Voeren’. Na afloop van het webinair ontvang je een gratis proefzakje. Klik hier voor alle info.

equilin balancer

Equilin veterinaire paardenvoeding
Vanuit haar visie is drs. Annette van Weezel Errens ruim tien jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van veterinaire paardenvoeding, voor preventie van ziekten en ondersteuning van het herstel – onder merknaam Equilin. Het aanbod bestaat uit meerdere balancers en specifieke producten voor extra ondersteuning, welke met geschikt ruwvoer ‘Het Nieuwe Voeren’ worden genoemd.

Wat maakt de EquilinBALANCER zo fijn voor paarden?
“De EquilinBALANCER is een brokje voor paarden ter aanvulling op het ruwvoer. Het is samengesteld op basis van de gemiddelde ruwvoer-tekorten. Het bevat pre- en probiotica voor de spijsvertering, dat werkt actief op de zuurtegraad van de darmflora – waardoor het de goede bacteriën ondersteunt en daarmee de energievoorziening van vetzuren voor het paard uit vezels stimuleert. Ook maken we gebruik van natuurlijke vitamine E, organisch gebonden mineralen (waardoor je gegarandeerd weet dat je paard het goed kan opnemen) en Beta-glucanen (belangrijk voor het immuunsysteem). In deze BALANCER zit geen luzerne. In 2015 werd het uitgeroepen tot Product van het Jaar!”

Samenstelling: lijnzaadschilfers, ontsloten rijst, appelpulp, johannesbroodmeel, lijnzaadvezels, appelmelasse, bietenpulp, zonnebloemolie.

Analyse: 0,71 EWPa, 12,9% ruw eiwit, 6,4% ruw vet, 9,7% ruwe celstof, 15% ruwe as, 19,5g calcium, 17,6g fosfor, 8,1g natrium, 16,3g magnesium, 6% suiker, 675mg koper, 2700mg zink, 560mg mangaan, 35mg jodium, 10mg selenium (Se-organisch), 3mg selenium (natriumseleniet), 172mg foliumzuur, 65000 IE vitamine A, 20000 IE vitamine D3, 5188mg vitamine E, 5mcg biotine.

Prijs: €45,95 voor 1 zak (6,8kg)
Hoeveel dagen met 1 zak: 68 dagen (Voedingsadvies is 100g per dag voor paard van 500 kg).
Prijs per dag: €0,68 (Als je 3 zakken tegelijk koopt, krijg je €5 korting per zak en wordt de prijs per dag dus €0,60)

equilin balancer

VIP-cadeau
Benieuwd naar de Equilin producten? Of twijfel je over het huidige voer van je paard en wil je graag iets anders proberen? Dan is dit cadeau voor jou! Samen met drs. Annette van Weezel Errens geef ik namelijk het EquilinBALANCER Startpakket cadeau aan één VIP-member.

Het pakket bestaat uit: 1 zak BALANCER 6,8kg + bewaaremmer + maatbeker.

1. Je moet ingeschreven staan als VIP op EcoHippique. (Klik hier als je nog geen VIP bent)
2. Like Equilin Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier)
3. Laat bij mij op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) een reactie achter waarin je laat weten dat je meedoet voor dit cadeau.

Volgende week wordt de winnaar bekend gemaakt. Veel geluk!

You may also like

1 Comment

  1. Ik doe graag mee! Ik heb er al heel veel geprobeerd (ben bijv erg tevreden over de VS200 vitaminebrok), maar deze zou ik ook graag eens proberen!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.