Waarom het een goed idee is om een waterbak-buffet te maken

Een waterbak-buffet; klinkt feestelijk en gezellig, toch?! Het is inderdaad een leuke extra verrijking voor in de paddock, maar het heeft nog aantal, belangrijkere, voordelen. In deze blog leg ik het uit!

waterbak-buffet

Waterbak-buffet: naar eigen behoefte
Een waterbak-buffet creëer je door naast de ‘gewone’ drinkbak, nog een of meerdere waterbakken neer te zetten met toevoegingen: vloeibare supplementen. Op deze manier kan je paard zelf kiezen of hij behoefte heeft aan de supplementen die jij voorschotelt. Het kan zijn dat je soms non stop een bepaalde waterbak moet vullen, maar er zullen ook momenten zijn dat je paard er veel minder behoefte aan heeft. Paarden zijn heel goed in staat om hun eigen tekorten aan te vullen – mits ze daar de mogelijkheid voor hebben.

De vuistregel bij supplementen: houd het natuurlijk en ga je paard niet volstoppen met allerlei (chemische) supplementen die hij helemaal niet nodig heeft. Juist daarom is een waterbak-buffet een goede optie: je paard kan zelf kiezen of hij het wilt. Heeft je paard er geen behoefte aan, dan zal hij er ook niet van drinken.

Er zijn twee soorten supplementen die goed toe te passen zijn bij het waterbuffet: vloeibare mineralen en vloeibare kruiden. In de volgende alinea’s zoom ik daar verder op in.

Paarden met insulineresistentie, zomereczeem, cushing, gevoeligheid voor hoefbevangenheid en allergieën hebben veel baat bij vloeibare mineralen met zeewater, omdat dit suikervrij is.

Vloeibare mineralen
Mineralen zijn onmisbaar voor een gezond paard, net als vitaminen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor gezonde botten, hoeven en vacht. In ruwvoer (hooi en grassen) zit niet voldoende mineralen en vitaminen voor je paard. Daarom moet je dat aanvullen met een balancer of goed krachtvoer.

Voor paarden met een suikerarm dieet kan het soms lastig zijn om een fijne balans te vinden tussen alle benodigde voedingsstoffen en de hoeveelheid suiker. Denk aan paarden met insulineresistentie, zomereczeem, cushing, gevoeligheid voor hoefbevangenheid en allergieën. Juist voor die paarden biedt vloeibare mineralen met zeewater dé oplossing. Deze zijn namelijk suikervrij, maar bestaan wel uit veel verschillende soorten mineralen die je paard nodig heeft.

Vloeibare mineralen met zeewater worden steeds populairder. Het toverwoord hierin? Fytoplankton. Fytoplankton zit in zeewater en heeft ongeveer dezelfde samenstelling als bloedplasma, wat inhoudt dat het extreem goed wordt opgenomen door het bloed. Daarbij is dit dus suikervrij én helemaal natuurlijk. In tegenstelling tot elektrolyten bijvoorbeeld, dat suiker bevat. Ook bevat zeewater veel meer mineralen en ook veel meer verschillende soorten, dan bijvoorbeeld een liksteen. Zo is 1 liter vloeibare mineralen van het merk HELTIE horse, een concentraat van 100 (!) liter zeewater, waar het zout eruit gefilterd is.

waterbak mineralen

Vloeibare kruiden
Ik heb het al vaker geschreven; van nature eet paard ontzettend veel verschillende kruiden, struiken en planten. Helaas is dat in onze kale graslandjes en paddocks vaak niet meer mogelijk. Daarom is het een goed idee om kruiden aan je paard te geven, in mijn vorige blog over de moestuin schreef ik daar meer over – klik hier om dat nog eens te lezen.
Is het niet mogelijk om altijd verse kruiden te geven, dan kun je het ook aanvullen met gedroogde of vloeibare kruiden. Het voordeel van vloeibare kruiden is ook weer dat je het makkelijk als extra waterbak neer kunt zetten.

Vloeibare brandnetel
Zoals jullie misschien weten, werk ik regelmatig samen met HELTIE horse. Dit merk ontwikkelt 100% natuurlijke supplementen op basis van kruiden, en één van hun nieuwste supplementen is vloeibare brandnetel. Perfect voor een extra waterbak in het buffet! 😉 Brandnetel stimuleert het immuunsysteem en het is goed voor de bloedsomloop. Daarbij zijn brandnetels rijk aan vitamine A, C, D en K, en bevatten ze magnesium, silicium, calcium, kalium, koper en ijzer. Op de website askHELTIE kun je meer over brandnetels voor je paard lezen – klik hier.

Je zult merken dat je paard na ongeveer tien tot veertien dagen de waterbak met brandnetel laat staan. Dit bevestigt het feit dat ze heel goed zelf kunnen inschatten waar te weinig of juist voldoende van hebben.

waterbak-buffet

VIP-cadeau
Het is vrijdag, dus VIP-dag! En daarom geef ik de vloeibare supplementen ‘Mineralen’ (met zeewater) en ‘Brandnetel’ van HELTIE horse cadeau aan een VIP-member. Zodat één van jullie direct aan de slag kan met het buffet. 😉

(Tip: tot en met 28 maart krijg je een gratis sample ‘Mineralen’ bij alle bestellingen boven €15 bij HELTIE horse. Daarmee kun je 4x een waterbak maken van 20 liter)

1. Je moet ingeschreven staan als VIP op EcoHippique. (Klik hier als je nog geen VIP bent)
2. Like HELTIE horse op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier)
3. Laat bij mij op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) een reactie achter waarin je laat weten dat je meedoet voor deze cadeaus.

Volgende week wordt de winnaar bekend gemaakt. Veel geluk!

You may also like

2 Comments

  1. Ik doe graag mee met de VIP heltie horse actie met een licht gevoelige zomerexceem pony ben ik erg benieuwd wat dit kan doen

  2. Wat een interessant idee om een waterbakbuffet te maken, zodat paarden zelf hun tekorten aan kunnen vullen. Wij hebben een aantal paarden de hele zomer op het land staan, ze drinken nu uit de vijver. Misschien zouden we een gebruikte IBC tank kunnen gebruiken om water aan te bieden, als we een aantal tanks hebben kunnen we verschillende soorten water aanbieden. Daar ga ik me verder in verdiepen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *