ZADELKAMER: 5 manieren om je dekens op te bergen

Dekens: ze nemen veel ruimte in beslag en muizen zijn er dol op. Het kan dus knap lastig zijn om een goede manier van opbergen te vinden. In dit artikel noem ik vijf manieren en laat ik zien hoe ik zelf mijn dekens opberg. Scroll helemaal naar beneden voor de giveaway van deze week!

dekens opbergen
★ Dekenzak

Ik begin met de makkelijkste manier: bewaar je deken in de dekenzak die je standaard krijgt als je een deken koopt. Vaak is dat een plastic tas met rits en handvat. (Je kunt die zakken trouwens ook los kopen bij Agradi, van het merk Harry’s Horse – klik hier.) Daar bewaarde ik voorheen mijn dekens ook altijd in en dan legde ik ze gewoon in mijn kast. Het voordeel hiervan is dat het veel ruimte bespaart en het lekker overzichtelijk is. Nadeel is dat muizen in sommige gevallen er gewoon doorheen bijten. Bij mij werkte het prima, maar ik hoorde van stalgenootjes (die met hun zadelkast vlak naast het voerhok staan) dat de muizen er bij hun gewoon dwars doorheen beten.


stalkist dekens opbergen★ Dekentas of -koffer

Een andere optie is een speciale dekentas of -koffer. Dit is vaak van een dikker materiaal en ook handig om op concours mee te nemen. Daarbij passen er veel meer dekens in dan in zo’n zak die ik hierboven beschreef. In de dekenkoffer van Shires (nr #1) passen bijvoorbeeld 5 gevoerde winterdekens.
1. Shires dekenkoffer – klik hier
2. Kingsland dekentas – klik hier
3. Kentucky dekentas – klik hier
4. Equitheme dekentas – klik hier

dekens opbergen★ Plastic bak
Een plastic bak kan ook goed werken om je dekens vochtvrij en luchtdicht te bewaren. Ik heb zo’n plastic bak van IKEA bovenop m’n kast staan, gevuld met allemaal dingetjes die ik niet zo vaak nodig heb: vliegenkap, oornetje, handdoek, reserve teugels, reserve halster et cetera. Maar het is natuurlijk ook een prima manier om wat dekens in te bewaren. Let wel op: Bij mij is het nog nooit gebeurd, maar dezelfde stalgenoten waar ik het hierboven over had, vertelden dat de muizen zelfs daar doorheen knagen. IJzersterke kaakspieren, die beestjes.
1. IKEA bak 56x39x42 – klik hier
2. IKEA bak 57x39x28 – klik hier
3. IKEA bak 78x56x18 – klik hier

dekens opbergen★ Dekenrek
Heb je meer ruimte, dan kun je een dekenrek overwegen. De dekens kunnen dan helemaal uithangen en goed drogen. Extra voordeel daarvan is dat de dekens dus niet als een warm, donker holletje kunnen dienen voor muizen.
1. Dekenwandrek Barato – klik hier
2. Dekenrek BR – klik hier


stalkist dekens opbergen★ Stalkist

Dan de manier hoe ik zelf mijn dekens opberg: Ik gebruik al een paar jaar deze groene ‘Optimo’ kist van Stalkist. Ik heb ‘m jaren geleden gekregen van Stalkist, naar aanleiding van een samenwerking, en ik ben er tot op de dag van vandaag nog altijd ontzettend blij mee. De kist is uv- en weerbestendig, en mijn dekens liggen droog en muisvrij. De kist is écht heel groot, hij staat super stevig, is sterk genoeg om erop te staan, heeft wieltjes (handig om mee te nemen op concours of weekendje weg) en je kunt op de sluitingen een hangslotje doen. Ik heb ‘m dus al flink wat jaren en zoals je op de foto kunt zien, blijft ‘ie er gewoon mooi uit zien.

Fun fact: deze kisten waren eigenlijk bedoeld voor muzikanten, om hun instrumenten in te vervoeren. De eigenaar van Stalkist, Annemieke, werkte in een muziekwinkel en op de slagwerkafdeling stond zo’n kist. Toevallig was ze al een tijdje op zoek naar een stevige kist die ze voor haar buitenstal kon neerzetten, om daar dekens in te bewaren. Ze heeft die kist toen overgenomen en ‘m vier jaar lang buiten voor d’r stal gehad. Ze had veel contact met de leverancier van de kisten en ze trok ‘m regelmatig aan zijn mouw dat hij die kisten ook in de paardenwereld moest gaan verkopen. Conclusie: hij wist niks van de paardenwereld en vond het daarom een beter idee als Annemieke dat zou gaan opzetten. Er kwamen wieltjes onder en andere slotjes, en de leverancier zorgde voor leuke, diverse kleurtjes. Super tof! De kisten worden overigens in Nederland gemaakt door jongens met een (verstandelijke) beperking.

Ik heb de dekens verder ook nog in de dekenzakken liggen, zodat het overzichtelijk blijft. Dan hoef je niet al je dekens overhoop te halen als je de onderste moet hebben. Dit zit er bij mij normaal gesproken allemaal in: Bucas Therapy deken, 2 regendekens, zweetdeken, vliegendeken, vliegen uitrijdeken en stallaarzen. Super veel, dus!

De ‘Optimo’ kisten zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren:

stalkist dekens opbergen

VIP-giveaway
Omdat ik zelf heel blij ben met mijn kist, lijkt het mij leuk om er ook eentje te verloten! In samenwerking met Annemieke van Stalkist verloot ik daarom de ‘Optimo’ stalkist, in een kleur naar keuze. Je kunt kiezen uit: legergroen, groen, zwart, rood, grijs, marine blauw, roze en oranje.

Zo maak je kans:
1. Je moet ingeschreven staan als VIP (klik hier)
2. Volg Stalkist op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier)
3. Laat op mijn Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) een reactie achter waarin je laat weten dat je graag meedoet én laat weten welke kleur jij het tofst vindt.

Volgende week vrijdag wordt de winnaar in de VIP-nieuwsbrief (e-mail) bekend gemaakt, dus check dan zeker even je mailbox. Veel geluk!

You may also like

5 Comments

  1. Goeie blog! Zelf gebruik ik de grootste plastic kist van de action. Helaas sluit die niet goed en worden de dekens regelmatig vochtig. Waarop ik ze weleens over de rand van de stal hang maar helaas zijn daardoor 2 dekens aangevreten door de muizen… Dood zonde. De optimo kisten lijken een goede uitkomst! Mooi initiatief dat in Nederland de kisten gemaakt worden door jongens met een (verstandelijke) beperking! Jouw kleur ziet er tof uit maar de rode spreekt me ook enorm aan! Ik had nog nooit gehoord van zo’n degelijke stalkist. Ik ga het op stal even verder vertellen

  2. https://www.ikea.com/nl/nl/p/skubb-opbergtas-zwart-30294987/ Deze zakken zijn ook ideaal vóór een stuk of 5 dekjes in te bewaren!!!

  3. JA!!! Ik doe heel graag mee! Super gave kisten welke zo te lezen heeel veel ruimte bieden om mij kostbare dekens in op te ruimen. Ik ga voor de oranje!🧡

  4. Ik doe graag mee zou zeker van pas komen dan kunnen de muizen er niet meer bij me dekjes en deken gebruik plastic baken van action die snel stuk gaan en niet goed dicht gaan

  5. Yassss de roze voor mijn dames🌸
    Lijkt me super handig en staat al tijden op mijn verlanglijstje..

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *